Sarcina pe săptămâni din perspectiva tatălui

sursa foto: http://www.redbookmag.com/
sursa foto: http://www.redbookmag.com/

Este un lucru absolut obișnuit ca o mamă să-și urmărească sarcina pe săptămâni. Ne-am propus să abordam acest subiect și altfel – din perspectiva tatălui.

În fiecare săptămână de sarcină, viitoarea mamă vrea să știe ce este nou, cum se dezvoltă bebe și la ce trebuie să se aștepte în perioada următoare. Desigur, ea și bebelușul sunt acum vedetele familiei, dar și tu, tatăl, treci printr-o serie de emoții, care ți-au fost necunoscute până acum.

Îți este teamă că nu te vei ridica la înălțimea rolului pe care-l vei avea în curând, de felul în care ți se va schimba viața, de faptul că ai putea fi lăsat pe locul doi, că ți-ai putea dezamăgi soția etc. Dar ești și mândru, emoționat și abia aștepți să-ți cunoști bebelușul.

Tot acest amalgam de sentimente îți dă nopți nedormite și multă neliniște, lucruri pe care nu le mărturisești ca să nu-ți îngrijorezi soția pentru că speri că se vor rezolva de la sine. Asta cam așa este, dar totuși, nu neglija comunicarea. I-ar putea fi chiar și ei de ajutor faptul că persoana de lângă ea trăiește aceleași lucruri și că o înțelege atât de bine.

De aceea, am făcut o scurtă trecere în revistă, mai neobișnuită puțin: sarcina pe săptămâni din perspectiva bărbatului. Află care sunt simptomele viitorului tată și cum îți poți ajuta partenera în această perioada nouă din viața ei.

Săptămânile 1 – 4

Încă nici mama nu știe exact, are o oarecare bănuială pe care s-ar putea să ți-o împărtășească sau nu. Dacă se întâmplă lucrul acesta, nu mai ai stare până nu afli ceva concret.

Săptămâna 4 de sarcină

Și-a făcut testul de sarcină și a ieșit pozitiv. Ți se taie  picioarele de bucurie. După o zi sau două, te cuprinde teama, apoi panica, apoi din nou bucuria. Ești emoționat, clar!

SĂPTĂMÂNA 5

Bebelușul este cât un bob de orez, a început să i se formeze inimioara. Soția ta are grețuri dimineața. Interesează-te și citește cum să-ți ajuți partenera când are greață.

SĂPTĂMÂNA 6

Copilul tău crește, acum încep să i se contureze ochii, nările, urechile și ramificațiile mâinilor și picioarelor. Ți se pare că talia soției s-a îngroșat puțin. Îți place lucrul acesta, dar nu-i spui nimic de teamă să nu faci un compliment stângaci.

SĂPTĂMÂNA 7

Încep poftele, unele dintre ele cam ciudate. Ești resemnat, o să treacă și momentul ăsta… Măcar a renunțat la curele de slăbire pe care le tot încerca.

SĂPTĂMÂNA 10

Ai avut ocazia să auzi bătăile inimii micuțului tău și, deși te-ai ferit de privirile celorlalți, ți-au dat lacrimile. E ok! Toți plângem.

SĂPTĂMÂNA 13

Bebelușul este un omuleț în miniatură și tu ești tot mai nerăbdător să-l cunoști. Între timp, soția ta își dă seama că nu o mai cuprind hainele. N-ar strica să o asiguri tot timpul că este mai frumoasă ca oricând.

SĂPTĂMÂNA 16

Soția ți-a spus că-l simte mișcând pe bebe.

SĂPTĂMÂNA 17 

Bebe începe să audă, așa că începi să-i vorbești tot mai des și să-i pui muzică. Vrei să devii prietenul lui încă de pe acum.

SĂPTĂMÂNA 19

Bebe este activ, îl simți și tu cum se mișcă atunci când pui mâna pe burta soției tale. Este mai greoaie, așa că o însoțești în plimbări care par să o relaxeze.

SĂPTĂMÂNA 21

Viitoarea mămică să plânge de dureri de picioare. O să fie foarte fericită dacă seara îi faci un masaj.

SĂPTĂMÂNA 25

De acum, veștile noi vin în fiecare săptămână: bebelușul clipește, sughite, mai încolo poate să viseze. Viitoarea mămică studiază conștiincios sarcina pe săptămâni. Nu i-ai mărturisit, dar și tu faci același lucru când ai puțin timp liber.

SĂPTĂMÂNA 27

Începi să primești sfaturi din jur, ești felicitat și întrebat tot mai des când se naște copilul. Îți place acest lucru, dar îți dă o oarecare stare de neliniște. Începi să te gândești tot mai mult la bugetul familiei și la ce trebuie să faci pentru a fi cât mai responsabil.

SĂPTĂMÂNA 30

E momentul în care faceți ultimile cumpărături pentru bebe. Gusturile tale și ale partenerei nu se prea potrivesc, așa că o lași să preia conducerea. Este tot mai greoaie, dar tot mai agitată și manifestă calități de lider pe care până acum le-a ținut ascunse, așa că o lași să decidă ea care este lista cu obiecte de cumpărături înainte de naștere. Oricum, copilul are mai multe decât îi trebuie și bănuiești că va mai exista o sesiune de shopping după naștere.

SĂPTĂMÂNA 31

Problemele cu somnul ale soției sunt tot mai accentuate. Încerci să o ajuți să se relaxeze, să-și găsească poziții confortabile de somn, dar nu prea reușești să o ajuți.

SĂPTĂMÂNA 32

Nu mai ai răbdare și ai vrea ca marele moment să vina odată! Viitoarea mămică se mișcă tot mai greu, este neliniștită, tu vrei să-l cunoști pe bebe … dar trebuie să ai răbdare. E foarte important să ia în greutate și să mai stea încă la adăpost.

Din SĂPTĂMÂNA 32

Îți este frică de doctori și de spitale și, cu cât se apropie momentul, cu atât ești mai panicat. Ce o să faci, cum o să reacționezi, o însoțești sau nu pe mamă în sala de nașteri? O suni tot mai des, vrei să te asiguri că este bine atunci când nu ești lângă ea.

Sugestii utile

În perioada de până la naștere, dacă nu mai ai răbdare, folosește timpul în mod util. Urmează un curs de puericultură.  Asta înseamnă că vei obține 15 zile de concediu după naștere și, în plus, vei afla informații foarte utile pentru un proaspăt tătic. De asemenea, o poți însoți pe viitoarea mămică la cursuri Lamaze. Hai că poate fi chiar amuzant!