Nu vrea să adoarmă? Există soluții!

sursa foto: www.youngparents.com.
sursa foto: www.youngparents.com.

E seara târziu, pici de somn. Tocmai ai terminat de citit a treia poveste. Copilul tău îți cere al treilea pahar de apă. Vorbește încontinuu și nici nu se gândește să adoarmă. Începi să te cam saturi de situația asta, mai ales că se repetă. Totuși, există soluții pentru a reuși să-ți culci copilul mai devreme. Astfel, vei putea să dormi (în sfârșit!) și tu.

  1. Situația: Copilul se joacă prin casă, nu stă locului, e plin de energie – nu-l poți adormi, nu stă singur în camera lui, ca să adoarmă singur.

Ce spun specialiștii: Poate fi vorba de prea mult cafeină (din suc, bomboane) sau de prea multă stimulare seara. Totuși, cea mai mare problemă este că părinții își culcă copiii prea târziu. Copiii au nevoie de 9 ore și jumătate până la 11 ore de somn, în funcție de vârstă. Prin urmare, ar trebui culcați între ora 8 și 9 seara. Încearcă să-l culci mai devreme (și să îl trezești mai devreme dimineața!), căci, dacă ratezi momentul dintre ora 8 și 9, copilul tău va fi mai “energizat” în loc să fie mai somnoros pe la ora 11.

2. Situația: Când era mic, nu ți-a păsat de ora lui de culcare, iar acum, când a crescut, nu prea vrea să coopereze.

Ce zic specialiștii: Dacă asta este situația, nu te aștepta ca el să accepte să se culce la o anumită oră fără ca tu să-i oferi niște explicații. Se pare că cea mai bună variantă este să aveți o întâlnire de familie, în care să îi explicați tu și mami, de ce este atât de important somnul. Trebuie să fii foarte clar, ca să înțeleagă. Ții cont și de vârsta lui, desigur. Îi vei spune că, pentru a merge la grădiniță sau la școală, pentru a se putea juca, alerga, desena etc., are nevoie de energie. Pentru asta, corpul lui are nevoie de odihnă. Explică-i lucrurile într-un context plin de iubire. Spune-i că îl iubești prea mult pentru a-l priva de somnul necesar pentru a fi sănătos.

3. Situația: Îi este frică. De întuneric, de “monstrul” de sub pat, de orice altceva.

Ce să faci: Este clar că trebuie să-i redai sentimentul de siguranță. Poți face asta într-un mod foarte simplu, spunându-i că el este întotdeauna în siguranță în camera lui. Dacă nu “ține”, spune-i că îți vei folosi “bagheta magică” pentru a-i speria pe “monștri”. Apoi găsește o modalitate de a-l liniști, ca să poate adormi.

4. Situația: Amână momentul, cerându-ți câte ceva: să-l îmbrățișezi încă o dată, să-i mai aduci un pahar cu apă, să-i mai aduci o jucărie, să-i mai citești ceva.

Ce e de făcut: Cheia este… consecvența. Discuți cu el despre cum se petrece ora de culcare, eventual desenați “povestea” asta, ca să fie clară. Îi spui foarte limpede de câte ori îi vei aduce apă și de câte ori îi vei îndeplini cererile. Sub nicio formă nu faci vreo derogare de la regula pe care ați stabilit-o împreună. Îl mai poți motiva și în alt fel. Faci o listă cu bune maniere legate de somn. Îi spui că apreciezi comportamente de genul statului în pat pe toată durata nopții. Dacă le respectă, îl poți recompensa.