Primul născut – cum îl faci să nu se simtă neglijat?

Pe vremuri se zicea: Copilăria primului născut se termină când apare cel de-al doilea. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci și vreau să cred că părinții care planifică să aducă pe lume cel de-al doilea copil parcurg o perioadă serioasă de pregătire înainte pentru ca nașterea să nu devină pentru fratele mai mare mai mult un eveniment dramatic decât unul fericit.

Chiar și așa, rolul fratelui mai mare într-o astfel de situație se schimbă radical și pretențiile față de el cresc. Bebelușul este lipsit de experiență, este în centrul atenției, este ținut în brațe și legănat, i se iartă multe și mai des decât celui mai mare. Dar oare este corect?

Probleme între frați pot apărea și în familiile cu trei copii. Cel mijlociu se află într-o poziție chiar mai defavorizată. El este forțat să renunțe la rolul „bebelușului drăguț”, nebucurându-se niciodată pe deplin de statutul de favorit al familiei, și se confruntă cu nevoia de a concura constant atât cu fratele mai mare, mai puternic și mai priceput, cât și cu cel mic, drăgălaș, neputincios și dependent.

Doar că, manifestarea grijii unuia față de celălalt sau ostilitățile în relațiile dintre copii depind, în primul rând, de părinți, de gradul de participare a acestora la creștere și de atitudinea față de fiecare copil in parte.

Și atunci, cum să gestionăm corect situația ca un copil mai mare să nu se simtă vitregit de nașterea unui frate mai mic?

  • Pregătește-l din timp pentru naștere

Dacă primul copil are deja 3-4 ani, el poate fi pregătit cu succes pentru un nou membru al familiei. Prima dată trebuie să-i formați o idee corectă despre nou-născut. Vă puteți uita împreună la un album cu fotografii ale lui de când era mic. Asta pentru a evita dezamăgirea, deoarece mulți copii cred că un frate sau o soră va deveni imediat un tovarăș de joacă pentru el.

De asemenea, îl puteți lăsa să mângâie burtica mamei, să-i spună că-l iubește, să vă ajute să-i alegeți un nume etc.

  • Nu schimbați nimic brusc după naștere

După nașterea celui de-al doilea copil, este foarte important să păstrăm obiceiurile de până atunci din familie, cum ar fi citirea unei povești de seară sau a anumitor jocuri comune, mersul la film sau faptul că mama era cea care îl lua mereu de la grădiniță.

Dacă regulile nu vor fi respectate măcar o perioadă, copilul mare va asocia nașterea fratelui cu faptul că el pierde din beneficii și se va simți neglijat. Psihologii chiar sugerează că, odată cu nașterea celui de-al doilea copil, ar trebui să acordăm și mai multă atenție primului decât înainte.

  • Nu-ți transforma primul născut într-o bonă

Un copil mai mare nu este o bonă gratuită pentru bebeluș și nici menajera lui. E posibil, el nici să nu-și fi dorit un frate sau o soră. Au apărut și așa o grămadă de schimbări în viața lui, nu-l mai forța să renunțe la timpul lui de joacă pentru a-și supraveghea „concurentul” direct. Implică-l în treburile gospodărești și învață-l să aibă grijă de nou-născut doar dacă o cere el, încet, încet, sub formă de joacă și ca o modalitate de a petrece timp împreună.

Dacă nu se forțează, ambii copii vor avea de câștigat de pe urma acestui ajutor: cel mic va dezvolta un sentiment de siguranță și admirație, iar fratele lui mai mare va trăi un sentiment de mândrie și de încredere în abilitățile lui. Dacă cel mare vrea să aibă grijă, să se joace sau să meargă la plimbare cu cel mai mic, asigurați-vă că îl lăudați și îi mulțumiți pentru asta.

  • Oferă-i spațiul personal

Dacă bebelușul se simte confortabil și chiar are în permanență nevoie să fie cineva cu el în aceeași cameră, fratele lui mai mare are nevoie pur și simplu de un loc doar al lui. O cameră unde să facă ce vrea el, să se joace cu ce vrea, fără să audă plânsul sau țipetele celui mic. Dacă dimensiunea spațiului de locuit nu permite fiecărei persoane să aibă o cameră doar pentru el, lăsați copilul mare să stea măcar două ore pe zi în dormitorul părinților sau în sufragerie singur și să se ocupe cu lucrurile care îi fac plăcere: să deseneze, să citească, să se uite la serialul lui favorit de desene animate.

  • Nu-i atribui responsabilități de adult

Atunci când discutați cu fiul cel mare, ar trebui să evitați expresii de genul „Ești mai mare, așa că trebuie să cedezi, să renunți, să fii tu cel deștept etc…..” În spatele acestor cuvinte nu se află nimic altceva decât așteptările ca un copil să aibă comportamentul unui adult. Cele mai multe situații conflictuale între copii apar pe motivul că aceștia nu au împărțit ceva. Imediat vine fraza: „Tu ești mare, lasă-l pe el!” Aceasta nu este decât o manipulare a copiilor mai mici, făcută cu ajutorul părinților. Doar că, primul născut este și el încă un copil și nu este dator cu nimic, are drepturi egale cu fratele lui și poate avea aceleași dorințe ca și cel mic.

  • Copiii ar trebui să aibă propriile jucării

Mulți părinți îi spun adesea copilului mai mare: „Dă-i jucăria fratelui tău, vezi că plânge! El e încă mic, se va juca și ți-o va da înapoi”. Oricât  de mic ar fi, orice copil trebuie să înțeleagă: pentru a lua jucăria pe care și-o dorește, trebuie mai întâi să ceară voie. În prima etapă, puteți marca jucăriile cu stickere colorate. E normal să apară discuții, dar în conflicte, părinții ar trebui să fie obiectivi, să fie siguri că își învață copiii să fie corecți, să-i ajute să se poarte civilizat și să ceară iertare.

  • Lasă-l pe fratele mai mare să fie „important”.

Primul născut ar trebui să simtă că nimeni nu-i ia locul în familie, în ciuda atenției sporite acordate fratelui/surorii sale din partea părinților. Încurajează-l în tot ceea ce face și chiar „complotați” împreună când aveți ocazia. Oferă-i momente unice, gătind împreună, vizionând un film sau jucând un joc de societate. Cere-i sfatul și solicită-i ajutorul, chiar dacă nu ai nevoie de el. Laudă-l și subliniază importanța lui în viața voastră și în viața fratelui mai mic. Asigură-l că în câțiva ani el va fi cel care îl va putea învăța pe bebe să meargă pe bicicletă sau să joace fotbal. Spune-i povești despre cum era el la vârsta lui și nu uita să-i zici că ești mândru de el.

Dacă faci o activitate cu unul, trebuie să-i acorzi timp exclusiv și celuilalt!

  • Fii corect!

Rivalitatea dintre frați nu este o noutate. Copiii se ceartă adesea, iar uneori își rezolvă problemele între ei folosind forța. De multe ori, fratele mai mare este certat și pedepsit doar pentru că „el este mai mare”, invocându-se lipsa de experiență a celui mic, iar acesta, profitând de permisivitate, ajunge să-și manifeste nemulțumirile și agresivitatea dintr-o poziție de avantaj.

Pentru a afla cine este vinovat în situații de conflict ai nevoie de o abordare specială. De cele mai multe ori, din cauza diferenței de vârstă, pedepsele ajung la copilul mai mare, deși instigatorul este adesea cel mic. Prin urmare, este necesar să încercați să înțelegeți poziția primului născut și să-i cereți să spună ce s-a întâmplat cu adevărat.

Rivalitatea dintre frați nu este altceva decât o luptă între ei pentru dragostea și atenția părinților. Experții au ajuns la concluzia că în familiile în care sunt doi sau mai mulți copii, aproximativ 70% concurează între ei. Competiția se poate dezvolta treptat în conflicte absolute, care vor duce la stres nu numai pentru copii, ci și pentru părinți. Ce sentimente vor predomina între ei depinde în mare măsură de părinți. Este în puterea ta să corectezi relația lor și să-i asiguri că există suficientă dragoste pentru toată lumea. Nu uitați să vă îmbrățișați copilul și să-l mângâiați ori de cate ori aveți ocazia.

Potrivit psihoterapeutului american Virginia Satir, un copil ar trebui să fie îmbrățișat de cel puțin patru ori pe zi, iar pentru o sănătate bună are nevoie de cel puțin 8 îmbrățișări.

În al doilea rând, comunicați personal cu copiii, asigurați-vă că mergeți separat cu fiecare dintre ei cel puțin o dată pe săptămână undeva, vorbind despre problemele lui, despre bucuriile lui, ținându-l de mână.

Cel mai important lucru de care trebuie să-și amintească mereu adulții este că, indiferent de câți copii au, fiecare dintre ei este unic, este demn de iubire, de o atitudine pozitivă și de grija părinților săi.

foto credit  – https://www.instagram.com/cristianandrei.ro/