Sophia era o fetiță tare timidă. Atunci când trebuia să facă ceva mai greu, de exemplu să spună o poezie în fața clasei, se retrăgea într-un colț și mai mai că-i dădeau lacrimile. Spunea că nu este pregătită pentru un astfel de moment. Deși mulți alți copii urcau pe scenă și își rosteau fără să clipească poeziile, Sophia prefera să stea în colțul ei. Nu-i invidia, nu vroia să facă la fel ca ei.
Părinții ei nu s-au supărat, însă, pe ea. Nu își doreau să-i provoace și mai multă suferință, așa că au decis să facă altfel decât ceilalți părinți.
Într-o zi, tatăl ei a luat-o în brațe, a pupat-o și i-a zis: „Oricât de mică ai fi, să știi că poți depăși orice obstacol. Trebuie doar să îndrăznești. Să crezi în visul tău, să crezi că poți și să încerci! Uite, dacă vrei, exersăm împreună.”. Sophia și-a pupat tatăl pe obraz, s-a cuibărit mai bine în brațele lui și i-a răspuns: “Tu chiar crezi că eu pot spune poezii pe scenă? Hai să încercăm împreună”.
A doua zi, Dan, tatăl Sophiei, a început antrenamentul. În mașină, în drum spre grădiniță, a pornit telefonul și au început să se filmeze. Apoi, împreună, au recitat poezia. “Ne imaginăm că, în spatele telefonului, sunt câțiva oameni care ne privesc. Noi suntem pe scenă, mașina este scena, iar ei se uită la noi.”
“Moș Crăciun cu plete dalbe
A sosit de prin nămeți
Și aduce daruri multe
La fetițe și băieți.”
A început Dan, iar Sophia a continuat în șoaptă cu vocea ușor tremurândă.
“Din bătrâni se povestește
Că-n toți anii negreșit
Moș Crăciun pribeag sosește
Niciodată n-a lipsit.”
Știa poezia, asta era clar. Doar că avea emoții.
“Bravo, draga mea. Ai reușit, eram convins de asta.” i-a spus Dan, iar Sophia a afișat cel mai mare zâmbet din lume. Un zâmbet victorios, de copil puternic.
De atunci, Sophia n-a mai avut emoții sau cel puțin nu s-a mai speriat de scenă. În fiecare zi când are un lucru greu de făcut, discută cu tatăl ei și gândesc împreună o strategie de depășit emoțiile.
Uneori se filmează, alteori el strânge pumnul și se face că-i fură emoțiile și apoi le mănâncă. Și dintr-o dată Sophia poate îndeplini sarcina grea.
Ba chiar, seara, când ajunge acasă, se mai și laudă prin cartier ce chestie faină a reușit ea să facă în ziua aia. Le povestește tuturor copiilor și adulților care îi ies în cale. Da, așa dintr-o dată, ca și cum ar fi pe o scenă și ar recita publicului o poezie.
De data asta, însă, fără emoții, ci cu bucuria găsită în adâncul suflețelului ei de a-i încânta pe cei din jur cu întâmplări de poveste.
Aceasta este povestea mea, Dan Cruceru- Taticool și a fetiței mele Sophia. Este o poveste reală, transformată într-o istorisire pe înțelesul celor mici.
Am fost îndemnat să-mi scriu povestea de către cei de la Pireus Bank România. Ei au lansat o carte de povești inspirate din realitate. “Cartea Curajului” se numește și conține 10 povești pentru copii, volumul fiind inspirat de aplicația „Culegătorii de Curaj”, un proiect creat și susținut de Piraeus Bank România prin comunitatea sa de CSR Curaj România. Această aplicație i-a îndemnat, anul trecut, pe oameni să scrie despre curajul oamenilor de lângă noi, despre fapte extraordinare făcute de personaje obișnuite doar în aparență, care sunt dovezi valoroase de curaj.
Anul acesta, 10 dintre întâmplările înscrise în aplicație s-au transformat în povești pentru copii, cu ajutorul scriitoarei Adina Rosetti, a ilustratoarei Alexia Udriște și a editurii Curtea Veche.
Una dintre poveștile rescrise în carte, de exemplu, este cea a lui Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătății, și a rețelei sale de citostatice, alături de proiectul MagiCamp.
Inițiativa lansării cărții vine și în contextul în care aproape jumătate (42%) dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional, potrivit unui studiu recent al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale, ceea ce înseamnă că tinerii știu să citească, însă nu asimilează mesajul și nu înțeleg ceea ce citesc. Un număr insuficient de librării și accesul dificil la cărți se numără printre cauzele acestui fenomen. În zeci de orașe și sute de sate din întreaga țară nu există nicio librărie, iar în total, în toată țara există sub 300 de librării.
“Cartea Curajului” poate fi comandată de pe site-ul editurii Curtea Veche.
Și, în timp ce citiți poveștile inspirate din realitatea altor eroi, poate vă creați și voi propria poveste. Pentru că fiecare părinte dedicat este, cu siguranță, un erou și are multe de povestit lumii întregi.