Opt metode prin care să gestionezi o notă proastă

Copilul, în sine, cu întreaga sa lume interioară, contează,

nu performanţele lui.

 Teste, evaluări, olimpiade, examene sau note proaste… Am trecut cu toții prin asta când eram elevi sau studenți. Dar cum să ne descurcăm cu această situație, acum, când ne-a venit rândul să fim noi părinți, iar lumina ochilor noștri vine acasă cu un rezultat mai puțin așteptat?

Orice an școlar vine, pe lângă ascultări în clasă, și cu tot felul de evaluări semestriale și, de ani buni, cu testele Comper, organizate și suportate în totalitate de o fundație externă.

Rezultatele bune sunt întotdeauna binevenite atât pentru părinți, cât și pentru copii. Cei din urmă capată încredere în ei, devin mai ambițioși și sunt motivați să muncească mai mult că să repete experiența.

 Dar ce te faci atunci când copilul tău primește o notă proastă? Cum gestionezi situația și cum faci să nu rămâneți amândoi cu amintiri neplăcute pentru toată viața?

Când Sophia a primit o notă „ușor sub 10” a fost o tragedie. Inițial, frustrările m-au învăluit și pe mine: “Cum? Copilul meu să ia așa ceva?!”. Era că o dezamăgire personală, un eșec al meu, o nereușită proprie.

Dar, am avut tăria să mă scutur și să mă trezesc, iar după asta am inițiat o discuție calmă și caldă cu fiica mea. Suferea și era mult mai afectată decât mine. Nu merita sub nicio o formă să sar și eu asupra ei, s-o cert sau, și mai grav, s-o pedepsesc.

Ne-am retras doar noi și am început să vorbim că între doi prieteni vechi și buni. I-am explicat că uneori mai și greșești, mai ai câte un eșec sau o zi proastă. Iar toate aceste experiențe te ajută să înveți și să fii mai bun data viitoare. A înțeles, ne-am îmbrățișat la final, am asigurat-o că familia îi este alaturi și că împreună vom răsturna și munții.

 

8 sfaturi pentru ziua când fiul sau fiica ta

ia o notă proastă:

  1. Fii calm.

Nu rezolvi nimic dacă te enervezi sau țipi. Doar iți vei face copilul să se închidă în el, să te evite și chiar să te mintă data viitoare, ascunzându-ți nota. Cu siguranță nu asta îți dorești! Ascultă-l cu atenție, ascunde-ți nemulțumirea și încearcă să te comporți normal.

2. Nu jigni.

Sub nicio formă nu-ți jigni copilul și nu-i vorbi urât. Chiar dacă te iubește și, poate, în sinea lui, îți va ierta aceste vorbe a doua zi, nu le va uita niciodată. Vor rămâne în suflețelul lui mic timp îndelungat, vor încolți acolo, de nu vor reuși ani de terapie să le scoată.

3. Explică-i unde a greșit.

Luați la puricat tema sau testul și constatați împreună unde a greșit. Încearcă să afli dacă are vreo neînțelegere în legătură cu tema respectivă. Întreabă-l dacă știe toate sensurile cuvintelor. De multe ori, copiii nu le știu și nici nu întreabă. Rezolvați împreună exercițiul cu pricina și, obligatoriu, bateți palma la final!

4. Arată-i unde a făcut bine.

Contează enorm să te canalizezi și axezi pe lucrurile bune, pe exercițiile pe care le-a făcut corect. Asta îl va face pe cel mic să înțeleagă că a făcut și ceva bine, nu doar a luat o notă mică.

5. Asumă-ți și tu nota respectivă.

Nota nu este doar a copilului, ci și a ta. Analizează și recunoaște că poate nu ai acordat o atenție necesară temelor lui, poate nu ai stat să-l urmărești și să-l ajuți atunci când a avut nevoie. Poate a greșit și nici măcar nu a știut, pentru că tu ai fost prea ocupat și nu ai stat să-l verifici și să-l corectezi. Recunoaște asta și în fața lui! Îi va fi mult mai ușor să treacă peste eșec dacă îi ești și tu alături.

6. Nu-l compara cu nimeni.

Ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci, este să-l compari cu vreun coleg eminent din anturajul lui. Va dezvolta un sentiment de frustrare și nemulțumire nu doar în situația dată, ci poate să dezvolte animozități față de acel coleg care nu are nicio vină. Fiecare copil are ritmul lui, timpul lui de înțelegere, unii pricep mai repede, alții au nevoie de recapitulare. E datoria ta de părinte să știi unde se află și cum poți să-l ajuți.

7. Povestește-i despre un eșec personal.

Povestindu-i o experiență personală, va înțelege că se întâmplă și la “oameni mai mari”, că nu e totul atât de grav și nici dracu’ atât de negru. Nu trebuie să evidențiezi că greșeala e permanentăși să treci ușor peste ea. Chiar e bine să-i explici că sunt și consecințe, poți pierde bani, avioane, examene și chiar prieteni pentru totdeauna.

8. Ieșiți împreună la o prăjitură.

A fost un moment nefericit, dificil pe care tocmai l-ați depășit împreună. Nu a fost ușor, așa că, toată povestea merită să fie încununată cu un desert! Desertul nu este obligatoriu să fie unul dulce, poate fi un film sau o plimbare cu rolele sau ceva ce îi face copilului mare placere. Pentru că, până la urmă, el este cel care a suferit cel mai mult…