Legătura nou născut – tată este la fel de importantă precum cea dintre mamă și puiul ei.
Mama petrece mai mult timp decât tine alături de bebeluș și, după cum este de așteptat, este și mai apropiată de el. Ea îl hrănește, îl schimbă, îl adoarme și, din cauza asta, ai impresia că între cei doi, mamă și nou născut, s-a creat o oarecare complicitate, o legătură specială din care vrei să faci și tu parte.
Din păcate, ori te simți exclus, ori îți este teamă, ori crezi că ești stângaci, așa că nu ai curajul să faci pasul decisiv. Iată cum poți să ai și tu relația și momentele tale speciale cu bebelușul.
Hrănește și tu nou născutul
Când mama alăptează, ea îl ține pe nou născut aproape de piept și, din această poziție, el o poate privi direct în ochi. Contactul vizual este foarte important, nu uita. Menține aceasta poziție, mai ales contactul vizual, când îl hrănești cu biberonul.
Schimbul de noapte
În timpul zilei ești plecat la serviciu și ești nevoit să fii multe ore departe de micuțul tău. Îți poți lua revanșa noaptea și, în acest fel, îi dai o mână de ajutor și câteva ore în plus de somn partenerei tale. Dacă bebelușul s-a trezit și plânge, las-o să doarmă și încearcă tu să-l liniștești. Asigură-te de cu seara că ai biberoane curate la îndemână.
Liniștește-l când plânge
Te întrebi de ce plâng nou născuții? Sau de ce plâng atât de mult? Pentru ei, plânsul este o modalitate de comunicare: un nou născut plânge de foame, de disconfort, de plictiseală etc. Știu, prima reacție este să fugi cu bebelușul la mama lui, pentru că ea știe să-l liniștească cel mai bine. Dar nu doar ea este singura persoana care-i poate oferi ceea ce-și dorește. Cu puțin exercițiu, vei identifica tipurile lui de plâns – care este plânsul de alint, plânsul de foame, de durere – și să iei măsurile care se impun.
Joacă-te, prostește-te
Poate că, preocupată cu cel mic, cu celelalte lucruri care sunt de făcut prin casă, poate că lipsa orelor de somn își spune cuvântul, iar mami este prea obosită să se mai joace cu bebe. În aceste momente vine rândul tău: ia-l în brațe, joacă-te cu el, fă mutrișoare amuzante și inventează joculețe simple, care-l vor amuza teribil.
Fă-i un masaj
Ai participat la prima baie și acum știi (măcar ai vazut) cum se face baie unui nou născut. Chiar ai încercat să fii și de ajutor deși aveai impresia că micuțul se va sparge și-ți alunecă printre degete. Îți propun și altceva: cât mami golește apa din cădiță și mai caută unu-două lucruri uitate înainte de începerea băiței, oferă-i câteva minute de masaj celui mic. Este foarte important ca nou născutul să asocieze imaginea ta cu cea a unei persoane care-i oferă momente de relaxare.
Dansează cu bebelușul
Îi place muzica, îi place să fie în brațe și în centrul atenției. Iar ție îți place să te prostești. Înseamnă că faceți echipa perfectă. Dacă tăticul face lucruri trăznite, bebe este în al nouălea cer! Așa că ia-l în brațe și mișcă-te cu el în ritmul muzicii prin cameră. Alege o muzică veselă și distracția este garantată.
Fii parte din ritualul de somn
Ritualurile sunt importante pentru un nou născut. Ele se referă la o succesiune de obiceiuri, stabilite în timp, care îi conferă siguranță, confort, și, în plus, îl obișnuiesc cu un program. De pildă, după baie, știe că urmează somnul. Implică-te în ritualul de somn al copilului și asigură-te că, pe lângă băiță, îmbrăcat, hrănire etc sunt și câteva clipe doar taticool- bebe.