Noaptea în care ți-e frică să adormi

poza

Acum doarme. Un somn liniștit, dorit de toată lumea. E frântă. Și noi lângă ea. Am vrea să adormim și noi, dar încă nu avem curaj. Mai stăm cu mâinile pe pielea ei, o mai alintăm, o mai supraveghem. Ne e teamă să adormim. Ne e teamă de noaptea ce vine.

Pentru că azi noapte, din senin, a făcut febră mare. Pe la 1 noaptea, ne-am dus în camera ei să o învelim de „noapte bună”, înainte să mergem și noi la somn. Îi place să doarmă dezvelită și, ca să nu răcească, o învelim de câteva ori pe noapte.

Aseară, la ultimul control, scâncea în somn. Un scâncet cumplit, pe care nu doresc să-l audă vreodată un părinte. Am crezut că visează ceva urât. Ne-am dus să o luăm în brațe ca să o liniștim.

Frigea îngrozitor de tare. Avea febră mare. Peste câteva secunde, termometrul arăta 39 cu 4. Foarte mult.

În astfel de momente, cel mai prost lucru pe care poți să-l faci este să te panichezi și să-ți plângi de milă. Oprește-te! Respiră adânc! Tu ești adultul, el e copilul, el are nevoie de tine, doar tu îl poți ajuta! Revino-ți! Fă lucruri, nu te plânge, nu te speria! Dacă tu îți pierzi controlul, copilul va suferi mai mult.

Din păcate sau din fericire, noi avem experiență. Deși e un copil sănătos în general, mai are momente grele, extreme. La 10 zile de la naștere, am ajuns cu ea la urgențe din cauza deshidratării. La 2 ani a făcut convulsii din cauza unui puseu de febră foarte mare. La trei, i-am scos polipii pentru că toți medicii ne-au spus că e imperativă operația.

De peste un an, n-am mai avut probleme. Doar răceli simple, cu ceva mucozități, dar fără febră puternică. Și era bine.

Dar aseară s-a întâmplat din nou.

Iar cu febra la copii nu e de joacă. Apare brusc, crește vertiginos, poate provoca așa numitele „convulsii”, iar, dacă astea țin mult, creierul copilului se poate „prăji”. Și, Doamne ferește!, să se întâmple asta.

Și, chiar dacă tremuram amândoi de teamă, ne-am uitat unul în ochii altuia și ne-am mobilizat imediat. Soața a căutat supozitoarele pentru scăderea temperaturii, eu m-am apucat de înmuiat prosoape în apă aproape rece.

Și am început să-i aplicăm tratamentul. În timpul ăsta, fetița plângea. Un plâns teribil. Tu cum te-ai simți dacă cineva te-ar trezi din somn și ți-ar pune un mare prosop rece pe tine?! Groaznic, nu? Iar unui părinte i se rupe sufletul când își aude copilul plângând.

Medicamente de folosit în caz de febră

  • Novocalmin supozitoare/ algocalmin fiole (trebuie administrate doar în cazuri excepționale, la temperaturi mai mari de 38,5 grade). Consultați medicul pentru a vă explica exact cum să le folosiți. În exces pot dăuna funcționării inimii.
  • Nurofen și Panadol pentru copii administrate, în gramaj în funcție de greutatea copilului, din patru în patru ore, alternativ.
  • Împachetări cu apă „călâie”. Nu rece, șocul termic poate fi prea mare și dăuna funcționării inimii.  
  • Hidratați cât mai mult copilul. Puneți-l să bea cât mai multă apă, fie și în cantități mici, dar dese. Insistați asupra acestui aspect.

Cel mai important lucru în aceste momente, repet, este să fii calm. Și să ai răbdare. Febra scade încet, zecimală cu zecimală, dar, dacă aplici tratamentul corect, va scădea.

*** DACĂ NU TE PRICEPI LA TOATE ASTEA, CEA MAI BUNĂ SOLUȚIE ESTE SĂ CHEMI SALVAREA. NU EZITA SĂ FACI ASTA. FEBRA NU TRECE DE LA SINE ȘI POATE PROVOCA DAUNE IREPARABILE.

Revenind la noi. După un supozitor de Novocalmin și câteva prosoape ude puse direct pe pielea fetiței, a început crunta perioadă de așteptare. Aia, în care din cinci în cinci minute, îi iei copilului temperatura și te rogi să fi scăzut cât mai mult.

Psihic, eram pregătiți inclusiv pentru măsura extremă: cea de a scufunda copilul într-o cadă plină cu apă destul de rece. Măsura asta este teribilă. Un copil trezit din somn și scufundat în apă rece urlă ca din gură de șarpe. E groaznic, inclusiv pentru părinte.

Primul sfert de oră nu prea a dat rezultate. Soața s-a apucat să mai ude niște prosoape, eu am plecat după un termometru nou. Poate o fi stricat cel pe care îl aveam. Era 1.30.

E bine să știți unde puteți găsi o farmacie non stop în București, nu să umblați de nebuni pe străzi. Găsești aici un site foarte util pentru asta.

Am găsit farmacia, am cumpărat termometrul, m-am întors acasă. Din păcate, și ăsta nou indica la fel.

Vreo două ore ne-am chinuit. Și noi sufletește și pe ea. Într-un final, febra a coborât până aproape de 37. Am învins-o și de data asta!

Una peste alta, ne-am culcat pe la 4.00.

Pe la 6.00, a mai avut un puseu, același tratament. De data asta, febra a scăzut repede.

De dimineață, ne-am dus la doctor, la pediatra noastră, o femeie minunată.

La o primă analiză, un control standard, copilul însă nu are nimic. Nici ganglioni inflamați, nici otite, nici probleme la plămâni. E bine.

Sfatul medicului a fost să rămânem vigilenți. Nu vrea să supună copilul la analize traumatizante dacă nu e neapărat nevoie.

Și ne-a zis să continuăm același tratament, dacă mai apare febra. Că cică am procedat foarte bine!

Ar trebui să fiu bucuros de asemenea laude, dar nu sunt. Pentru că vine seara!