Mi-e milă de cei care nu sunt capabili să recunoască atunci când copilul lor greșește

Ce s-a întâmplat la Oradea, pe aleea de lângă școală, în miezul zilei, este strigător la cer. Faptul că mai multe fete au călcat-o în picioare pe o colegă de-ale lor trebuie sancționat exemplar. Poate că o încăierare parte în parte între doi bărbați n-ar fi mișcat pe nimeni, dar un măcel cum a fost cel de la Oradea revoltă o nație întreagă.

Și ce ne enervează mai mult este lipsa de regret arătată de familia principalei bătăușe. Ea e minoră, să zicem că e încă un copil. Deși e revoltător și modul în care continuă să se manifeste pe rețelele de socializare. În ultimele 24 de ore, am văzut replici de-ale ei înfiorătoare.

Absolut înfiorătoare. A atacat, acum este blamată și răspunde tot cu atacuri. De cea mai joasă speță, suburbane, lipsite de cel mai mic bun simț, de cea mică fărâmă de remușcare. Este cercetată penal și tot nu înțelege cât de grav a fost gestul ei.

Și mai grav este că TATĂL ei are aceeași minte ca fiica sa. DA!!!! Gândește exact la fel, la fel de infantil, de teribilist, de suburban.

Tatăl ei, un tip care pozează pe internet cu un trabuc în mână, ca un „șmecher”, este halucinant! L-am urmărit în postări și în comentarii și, pur și simplu, sunt șocat. La rândul lui atacă, jignește, folosește un limbaj suburban. Este și complet agramat, dar asta este cea mai mică problemă a lui.

Abordarea lui despre viață este teribilă. „A făcut bine că a bătut-o!”, „Ce mare scofală a făcut?” sunt doar câteva dintre replicile lui halucinante. Le-a scris fără nicio remușcare, însoțindu-le cu amenințări violente către oricine are ceva de spus împotriva lui.

Mii de oameni i-au scris și mulți i-au răspuns cu aceeași monedă. L-au înjurat la rândul lor și i-au urat multe, multe lucruri la fel îngrozitoare.

Sincer, am simțit aceeași revoltă, la gândul că un astfel de individ se poate numi tată și că și-a „educat” într-un asemenea hal fiica.

Apoi, am zis că trebuie să mă distanțez. Sunt mai bun ca el. Sunt mai civilizat, sunt, cu siguranță, mult mai educat și mult mai OM! Nu am de ce să mă cobor la nivelul lui și să-i răspund cu violență. Nu aș face altceva decât să-i alimentez ura izvorâtă dintr-o ființă primitivă. Da, el e doar o ființă primitivă. Din păcate, există astfel de specimene în toate societățile și nu le putem trata la fel cum ne tratează ele.

În fața unor astfel de ființe trebuie să arătăm milă. Da, milă! Pentru că habar n-are cât de mult a greșit în educația copilului pe care Dumnezeu i l-a dat. Habar n-are cât rău i-a făcut fetei încă de mică, lipsind-o de minimele valori precum omenie, cinste sau corectitudine. Nu i le-a dat. Nu le-a avut nici el, dar nu nici nu a făcut vreun efort ca fiica lui să le descopere.

Acum fiica lui este cercetată penal. Nu va scăpa fără cel puțin o amendă penală usturătoare. Așa și trebuie să fie ca astfel de cazuri să nu se mai repete. Pentru că fiica lui, în urmă cu câteva zile, în plină zi, a ales să calce în picioare o altă fiică a unui alt tată. Sunt convins că victima va trece greu peste traume, dar până la urmă va trece. La fel și tatăl victimei.

Dar bătăușa nu va trece vreodată peste acest moment. Și nici tatăl ei. Pentru că fata asta, de acum încolo, va avea o viață distrusă. Va fi mereu blamată, pusă la colț, va fi mereu arătată cu degetul și va fi izolată de restul societății. Iar existența unui cazier în societatea noastră înseamnă aproape o condamnare la moarte. Sunt foarte puțini cei care mai oferă o șansă condamnaților. Foarte puțini.

Așa că mi-e doar milă de acest tată și de copilul lui. Chiar dacă ei nu realizează, viața lor tocmai a luat sfârșit, cel puțin în sensul vieții bune pe care o aveau până acum.

Da, acum mi-e clar: mi-e milă de tine, tată inconștient!