Măcar atât să-l învăț!

Fii-miu are abia 3 ani. E un puști mișto, ușor, spre mai mult, încăpăţânat, dar bun din cale-afară. Deseori mă surprind uitându-mă la el. Îl analizez, mă bucur de el și îmi spun: din el eu trebuie să scot un OM.

Îmi imaginez conversaţii pentru când va fi mai mare. Deocamdată ne rezumăm la ce avem: de ce e cerul albastru, de ce maşinile au roţi, de ce latră câinii și toate derivatele.

Una dintre discuţiile mele imaginare cu el sună cam așa:

„-Tata, ce e viaţa?
-O călătorie.
-Înspre?
-Necunoscut.
-Nu îți e teamă de necunoscut?
-Niciodată. E cel mai fain să fii surprins.
-Și încotro ți-ai luat bilet în viaţă?
-Nu mi-am luat bilet.
-Păi?
-Merg pe jos. Aş rata prea multe lucruri dacă aş merge cu altceva.
-Nu obosești?
-Nu. Învăț mereu. Să merg mai bine, mai apăsat, uneori mai încet, mai tiptil, mai cu grijă. De multe ori, însă, alerg încântat.

-Îți trebuie pașaport? Acte? Bani?
-Astea sunt doar mijloace.”

Mi-l vreau liber, vertical, asumat. Mi-l vreau curios, entuziast și vreau ca, prin aerul pe care-l respiră, să simtă viața. Atât. Are toate datele, așa că dorința mea nu e irealizabilă. În cap mi-am făcut și o listă cu 5 lucruri esenţiale pe care aș vrea să le ştie de la mine. Să și le însuşească și să fie un om fericit. Sau… un OM. Pentru că oamenii știu să îşi construiască fericirea.

  1. În viață, nimic nu „trebuie”

N-aș vrea să fie constrâns, să facă lucruri de frică, să facă compromisuri care să-i trezească frustrări. Aș vrea să îl învăț să fie capabil ca mereu să găsească o cale prin care să fie mulțumit de deciziile pe care le ia.

  1. Roata se întoarce

Să faci rău e atât de ușor… Să furi prin vorbe, să dezamăgești, să înșeli… Aș vrea să știe că niciun lucru rău sau bun nu rămâne „nepedepsit”.

  1. Bucuria stă în lucrurile simple

Cu toții ne dorim mereu mai mult. Cu toții ne dorim ceea ce nu avem şi de multe ori uităm să ne bucurăm de ceea ce avem în jurul nostru. Un miros de sarmale de la bunica din bucătărie, o masă în familie, o ieșire la iarbă verde, o întâlnire cu prietenii, două zile „furate” la mare, o îmbrăţişare sinceră, un hohot de râs. Noi, oamenii, avem nevoie de atât de puţine lucruri ca să fim fericiţi și totul ne e la îndemână. Aș vrea să îl văd că ştie să se bucure de un cer înstelat la fel de mult ca de un concert al trupei preferate.

  1. Fă rai din ce ai

Sunt omul care vede mereu partea plină a paharului. Sunt un optimist convins și sper să propag și asupra lui același lucru. Viața e atât de frumoasă, de scurtă, de plină de bine, încât e și păcat să nu te bucuri la maximum de ea. De noi depinde să putem face asta.

  1. Capul sus, indiferent de situație

Știu vorba „capul plecat sabia nu-l taie”, însă, în veci n-aș vrea să îl văd pe fii-miu umil. Asumarea e mereu calea cea mai simplă: ăsta sunt! Sunt convins că de-a lungul vieții se va izbi de situaţii care, probabil, vor fi la un pas să îl dărâme, dar aș vrea să pot să-l educ astfel încât, de fiecare dată, să fie capabil să o ia de la capăt. Spune un prieten: „De fiecare dată când cazi, e important să poți să te ridici un pic mai sus.”

Poate sunt melancolic, poate îmi văd fiul perfect, poate îmi proiectez o imagine ideatică a lui în viitor. Așa o fi, însă, prin educaţie, prin susținere, prin suflat în aripile lui tinere și dornice de a descoperi, am să fac tot posibilul să îl conduc pe un drum bun. Și cred că asta ne cam dorim cu toții.