Până acum, copiii mei nu au mai mâncat linte. Chestia aia verde care nu e nici fasole, nici mazăre. Și care, cumva, nu-ți face poftă nicicum. Sincer și noi, părinții, am cam evitat-o, de teamă că ne vor pune ăștia farfuria în cap.
Doar că… lintea este una dintre legumele cu cel mai mare conținut de antioxidanți și oferă cantități importante de proteine, fier, zinc și alte chestii de care nici n-am auzit. Cică e super sănătoasă, îmbunătățește nivelul colesterolului și previne o grămadă de boli. Deci linte la greu, oștenii mei!
Dar, am dat peste “Ghidul de alimentație sănătoasă și dezvoltare armonioasă”, al celor de la Asociația Agricola, în care erau menționate mai multe rețete faine și sănătoase. Și mi-a făcut cu ochiul rețeta asta cu linte. Se apropia ora cinei și am zis că îndrăznesc eu să gătesc. Am dat femeile afară din bucătărie și m-am pus pe treabă. Chef Taticool a rupt!
SALATĂ CALDĂ CU LINTE, PIEPT DE PUI ȘI LEGUME
INGREDIENTE
500 gr de piept de pui fără os și piele, pui crescut lent, fără antibiotice
1-2 linguri de ulei de sâmburi de măsline
2 căței de usturoi tăiați cubulețe mici
1-2 frunze de dafin
1 cățel de usturoi zdrobit pentru fiert lintea
Condimente uscate, oregano și busuioc
400 gr linte verde
100 gr de măsline negre
200 gr de ardei capia sau gogoșar
5 gr de pătrunjel proaspăt tăiat mărunt
Sare/ piper
Pieptul de pui se taie cubulețe, se condimentează cu plante uscate și se trage în tigaie cu o lingură de ulei de sâmburi de struguri. La final se adaugă usturoiul tăiat. Se amestecă și cu lintea verde fiartă, se adaugă măslinele fără sâmburi, tăiate rondele, ardei capia/ gogoșari tăiați fâșii, pătrunjelul, sarea și piperul proaspăt râșnit.
Lintea verde se pune la fiert în apă rece cu o foaie de dafin și un cățel de usturoi zdrobit. Nu se adaugă apă în sare, înainte de a se da la fiert pentru că se întărește lintea. Când dă în clocot, adăugați sare și mai lăsați încă la fiert, la foc mic, 15 minute.
Asta este rețeta standard, eu m-am jucat puțin ca să obțin mai multe texturi și culori. Pentru că acesta este secretul ca să-i atragi pe cei mici: să le dai o farfurie frumoasă, colorată, să-i convingi doar dintr-o privire să guste. Odată ce au luat prima înghițitură, bătălia e câștigată pentru că sigur gustul e delicios.
Am folosit piept de pui tăiat în cubulețe mai măricele, să nu se usuce carnea, și ardei de diferite culori, roșu, galben, verde. Pe unele bucăți de legume le-am tras puțin în tigaie, pe altele le-am lăsat crude și le-am amestecat cu lintea fierbinte. S-au gătit și ele puțin, exact cât trebuie. Astfel mi-a ieșit o farfurie absolut delicioasă, dar și foarte frumoasă.
Au mâncat o ditamai farfuria și ne-am bătut pe ultimele înghițituri. Nu mă credeți, vedeți în stories, acolo e și cu video. Deci Chef Taticool a înfrânt din nou! 🙂
Vă spuneam că am descoperit această rețetă în “Ghidul de alimentație sănătoasă și dezvoltare armonioasă”, al celor de la Asociația Agricola. Îl puteți descărca gratuit din link. Chiar vă îndemn să faceți asta pentru că sunt o grămadă de rețete sănătoase pentru toate cele trei mese ale zilei.
Dar mai sunt niște lucruri care m-au captivat și îngrijorat, în același timp. Multe informații despre cât de anapoda mâncăm în ziua de azi. Despre cât de mare este pericolul obezității la copiii noștri. Și despre faptul că soluții există, ne sunt la îndemână, dar facem prea puțin. Deși totul e doar la un click distanță.
Vă las doar un citat despre mâncatul emoțional. Știți ce este? Știți că poate ascunde niște probleme serioase ale copilului vostru? Poate chiar depresie?
“Mâncatul emoțional apare atunci când reglăm emoții prin funcția de hrănire a organismului. Deși pare, la prima vedere, o soluție, această modalitate de coping creează probleme în lanț atât pentru organism, cât și pentru psihic. Dacă pentru organism problema se numește obezitate, pentru psihic se numește dependență, care va susține evitarea de sine.”
Mda, eu aș fi pus pe gânduri de acest citat. Dar, repet, există soluții. Una dintre ele este în acest articol: rețete sănătoase, gătite rapid, dar spectaculos. Și știi ceva: nici măcar nu trebuie să-ți bați capul mult! E plin netul de rețete faine, nu trebuie să creezi tu lucruri. Trebuie doar să conștientizezi, dragă părinte, cât de important este rolul tău chiar și în alimentația copilului!