Îți pregătești copilul pentru mâine? (P)

Am mii de întrebări de când școala fică-mii s-a mutat exclusiv online. Este la o școală bună, pe care o apreciem foarte mult, dar pandemia ne-a adus pe toți în situații excepționale. De la elevi, profesori și până la părinți, cu toții ne confruntăm cu situații noi și căutăm să ne adaptăm cât mai repede.

Consumul de net a atins maxime istorice, copiii stau ore în șir în fața calculatoarelor. Și nu avem cum să ne împotrivim, e tot mai greu să găsești echilibrul. Dar situația asta va trece cumva, mai devreme sau mai târziu.

Așa că ar trebui să ne rămână în cap părțile bune ale ei. Părți pe care le-am descoperit acum. Și da, există!

Mă gândesc fix la utilizarea computerului. Este clar că, în această perioadă, copiii descoperă tot mai mult internetul. Fac orele online, fac proiecte online, încep să se acomodeze unei lumi destul de limitată lor până acum.

Dacă rămânem blocați în paradigma anterioară, atunci, imediat după ore, ar trebui să le închidem calculatoarele. E ok. E în regulă și asta, până la urmă, nu vrem ca cei mici să stea prea multe ore în fața ecranelor.

Dar cum ar fi, dacă le-am da copiilor noștri uneltele cu care ei să folosească internetul altfel? “Să-l folosească” real pentru viitorul lor, să-și facă, poate, o meserie din utilizarea lui. Da, să se transforme din consumatori de tehnologie în creatori de conținut.

Uitați-vă în jur! Tehnologia are o viteză uluitoare. Mediile sociale sunt tot mai multe. Ne lovim de ele peste tot. Prezentul e foarte diferit de trecutul nostru. Iar viitorul habar n-avem cum va fi! Dar cu siguranță va fi cu tehnologie!

Copiii noștri, din pură curiozitate, au început să descopere limbaje pe care noi nu le înțelegem. Cuvinte noi, fraze noi, concepte întregi complet noi. De la folosirea emojilor în loc de cuvinte, la limbaje de programare precum Scratch sau Python, care nouă nu ne spun nimic. Sunt unii fabuloși deja.  Copii, da. Creează lumi întregi virtuale, jocuri, platforme noi, softuri,  creează conținut de calitate și devin chiar oameni de afaceri în toată puterea cuvântului. Sunt foarte tari!

Cam asta înseamnă SuperCoders. E un program de educație digitală creat de Orange, care îți învață copilul programare, ca să transforme netul într-o unealtă în folosul propriu, nu să rămână un simplu consumator.

E de șapte ani pe piață, iar anul trecut i-a învățat pe 50 de copii talentați cum să cloneze Instagramul. Mi s-a părut genială tema Academiei SuperCoders. La finalul cursurilor, au învățat cum să-și facă o proprie mini rețea socială!!! Repet: genial!

Anul acesta, se vor alege alți 50 de copii, care vor învăța, de data aceasta, noțiuni introductive de Phyton pe parcursul a 12 săptămâni de curs online. Programare pentru animație!!!

Concret,

Programul SuperCoders are trei etape (la care se pot înscrie copii cu vârste între 10 și 14 ani, din toată țara):

  1. Caravana SuperCoders– ateliere de programare și webinare de specialitate susținute de cunoscuți ai mediului online
  2. Concursul național SuperCoders– competiția de animații
  3. Academia online SuperCoders– modul online avansat de programare

 

  1. Mai întâi, copiii sunt introduși în lumea programării:

-o serie de 10 ateliere online de introducere în programare vizuală (limbajul Scratch) în urma cărora participanții intră automat într-o tombolă cu premii Orange. Înscrierile la aceste ateliere se închid la ora 18.00 în ziua precedentă atelierului. Tematica este identică de la un atelier la altul, iar locurile se ocupă pe principiul primul înscris, primul confirmat, în limita a 50 de locuri/atelier. Mai multe detalii despre programul acestor ateliere se regăsesc aici.

-o serie de 5 ateliere online de specialitate susținute de cunoscuți ai mediului online-  înscrierile mai sunt deschise pentru 3 dintre ele:

  • 11 noiembrie: Lecții învățate din gaming: cum le folosesc în viața reală, alături de “Ovvy” Ovidiu Pătrașcu, fost campion mondial și european eSports FIFA
  •  12 noiembrie: Lecții învățate din gaming: de la pasiune la carieră, alături de “Odoamne” Andrei Pătrașcu, cel mai bun jucător profesionist League of Legends (LOL) din România
  •  19 noiembrie: Making- of RObotzi (animație live). Despre streaming și crearea de conținut, alături de Creative Monkeyz (Ramona și Codin), pionieri și promotori ai animației în mediul online românesc
  1. Apoi, toți participanții la cursuri sunt invitați la un concurs.

Copiii sunt provocați să creeze o animație proprie pe platforma online Scratch pornind de la povestea lui Coder. Ei trebuie să își folosească imaginația și abilitățile lor de programare vizuală ca să încheie cu succes o nouă misiune: să dezvolte începutul de poveste și să îl transforme într-o animație care să îl ajute pe Coder în deblocarea impasului spațio-temporal în care se află.

Mai multe detalii despre mecanismul concursului, pașii de urmat pentru înscriere, formularul de înscrieri și premiile cool oferite de Orange aici.

  • Noiembrie este termenul limită pentru participarea în concurs.

3. Sunt desemnați 50 de câștigători, care vor fi invitați în Academia online SuperCoders, unde participanții vor aprofunda noțiuni de Phyton pe parcursul a 12 săptămâni.

Așadar iată o campanie de viitor, care duce mintea copilului spre viitor! Să învețe programare, să învețe să utilizeze internetul și altfel, nu doar pentru consum.

Deci, dacă vrei ca al tău copil să învețe ceva nou, să-i arăți viitorul, înscrie-l în SuperCoders. Sau doar arată-i acest articol pentru că sigur știe el mai bine să te ghideze să îl înscrii.