Infertilitatea nu e o rușine! E doar o boală! Și există tratament!

Așteptăm al doilea copil. La o distanță de șapte ani de primul copil. Au trecut șapte ani, în care ne-am mai dorit un prichindel. În ultima vreme începusem să credem că nu va mai fi să fie. Cristina și-a făcut tot felul de analize, era sănătoasă. Urma să încep și eu investigațiile. Minunea s-a întâmplat, însă, când ne așteptam mai puțin. A rămas însărcinată, pe cale naturală și mai avem două luni până apare moștenitorul.

Suntem foarte fericiți. 15-20% din cuplurile din România nu au, însă, norocul nostru. Pur și simplu nu reușesc să aibă copii pe cale naturală. Și… problema mai mare este că nu se caută. Nu fac investigații, nu merg la specialiști. Mai ales bărbații refuză să accepte că ar putea fi și vina lor.

Iar presiunea socială crește. Părinții cuplului, prietenii care au deja copii. Știți întrebarea aia: “Dar voi când faceți un copil? Sunteți de atâția ani împreună!”. Cu cât relația e mai veche, cu atât întrebarea se aude mai des. Cu cât cei doi înaintează în vârstă, cu atât întrebarea devine mai apăsătoare.

Foarte puține cupluri vorbesc despre problema asta. Foarte puține. Soțul și soția adună tensiuni peste tensiuni, dar nu discută între ei. Și cu atât mai puțin cu prietenii sau cu specialiștii.

Așa că sincer nu mă interesează dacă veți comenta la acest articol. Nu e deloc important. Tot ce îmi doresc este să-l citiți și să aflați că există soluții. Și să începeți să vă căutați, să mergeți la doctor dacă aveți această problemă.

Am stat de vorbă cu dna dr. Deliana Predoi, Medic specialist obstetrică-ginecologie, Supraspecializare Reproducere Umană Asistată – Fertilizare in vitro, Competența în ecografie obstetricală-ginecologică și colposcopie, șefa departamentului de fertilizare in vitro a Spitalului Wellborn, una dintre marile instituții private care face proceduri de fertilizare, care încearcă să ajute cuplurile cu probleme.

INFERTILITATEA E O BOALĂ

Da, infertilitatea e o boală ca oricare altele. Poate fi din cauza ei, poate fi din cauza lui, poate fi din cauza nepotrivirii dintre ei. Sub nicio formă nu ar trebui să fie un blam! Este doar o problemă de cuplu, așa cum sunt multe altele într-un cuplu. Dar, dacă există dragoste, și această problemă poate fi depășită. Împreună!

CAUZELE INFERTILITĂȚII

După 30 de ani, femeia înceapă să-și piardă din fertilitate. După 35, fertilitatea ei scade abrupt. Iar după 45 de ani, aproape nu mai există. Dincolo de vârstă sunt multe alte cauze. Le descoperiți în video-ul de mai jos. Ascultați interviul. Vă spun doar atât: în cazul persoanelor obeze, câteva kilograme în minus pot crește spectaculos fertilitatea!

MATERIALUL GENETIC POATE FI PREZERVAT

Puțini se gândesc la asta. Sunt cazuri extreme când o astfel de măsură ar trebui impusă. Ar trebui să fie obligatorie! Pacienții oncologici, pacienții virali, toți cei foarte bolnavi care vor urma tratamente extreme. Acestora le va fi afectată fertilitatea după aceste tratamente. Așa că, dacă își mai doresc copii, pot apela la o clinică de fertilizare pentru colectarea materialului genetic și crioprezervat pentru fertilizări ulterioare.

Sau sunt situațiile frecvente: carieră îndelungată, lipsa dorinței de a face un copil sub vârsta de 30 de ani, lipsa unui partener de încredere, lipsa unei familii. Mulți dintre noi aleargă de nebuni după carieră, bani, femei, bărbați, experiențe. Și se trezesc după 30 de ani că nu mai pot face copii pe cale naturală. Se întâmplă. Tot mai des.

Și în aceste cazuri prezervarea materialului genetic, fie că vorbim de femei, fie de bărbați, este posibilă. Le pui acolo la păstrare și îți vezi de preocupările tale actuale. Poate că nu e o decizie în spiritul bisericii, dar e o măsură simplă, modernă. Se numește medicină.

FERTILITATEA POATE FI TESTATĂ

Chiar dacă nu vrei un copil acum, când ești foarte tânăr/ă, mergi la un consult. Vezi cum stai cu viteza spermatozoizilor, vezi câte ovule ai. Vezi cât de fertil ești. Procedura este extrem de simplă și sunt multe locuri în care o poți face. Da, afli exact dacă mai ai ani mulți înainte pentru a amâna crearea unui copil sau doar luni. Și, repet, poți decide să pui la păstrare materialul genetic. Asta ca să nu ajungi mai târziu la proceduri complicate.

CE ÎNSEAMNĂ FERTILIZARE IN VITRO

Fertilizarea in vitro este un proces. Cuprinde mai multe etape: stimularea ovariană, puncția pentru colectarea ovocitelor, fertilizarea cu material seminal și transferul embrionar.

Este o procedură de durată. Este un proces în care cuplul are nevoie de sprijin specializat. Medici, aparatură. Inclusiv psihologi.

Un procent de 40% de sarcini obținute prin fertilizare in vitro este unul foarte bun, în orice clinică din lume. Media este mult mai jos. Asta înseamnă că, deși te tratezi, deși faci procedurile, sunt mai mari șanse să nu rămâi însărcinată, decât să rămâi. Dar nu dispera! Sunt șanse reale!

Nu în ultimul rând, specialiștii spun că sunt puține șanse să apară o sarcină după prima inseminare. Sunt cupluri care ajung și la 8-9 cicluri. Media este cam pe la 3.

Asta înseamnă un an, un an și jumătate de tratamente. E greu. E o procedură lungă, costisitoare și mai ales cu mari presiuni psihologice. Cele mai grele momente sunt cele în care cuplul așteaptă rezultatul unei inseminări. Sunt multe cupluri care renunță pe drum. Dar, cu răbdare și mai ales suport, cele mai multe își împlinesc visul. Mai devreme sau mai târziu, dar și-l împlinesc.

Mai pun o dată video-ul ca să aflați și de ce ați avea nevoie concret, într-o clinică, atunci când vă hotărâți să începeți procedurile.

COSTURI

O singură insemninare, cu tot procesul ei, poate costa cam 3000 de euro. E costitisor! Dar, repet, presiunea financiară nu este cea mai mare. Ci cea psihologică.

În fine, strict legat de bani, da, e scump. Sunt multe medicamente, sunt intervenții compllicate, e medicină de înaltă specializare. Și toate astea costă.

În multe țări, procedurile acestea sunt subvenționate integral de stat. Până la 4-5 cicluri de insemninare. Alte țări subvenționează doar 2 cicluri. Altele parțial.

Și România a început să susțină financiar cuplurile infertile. E nevoie de mai mult, dar… trebuie precizat că se pot lua bani de la stat.

  • SUBVENȚII DE LA MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

În funcție de bugetul alocat an de an, statul susține financiar câteva cupluri să aplice pentru fertilizare in vitro. În 2017, bugetul a fost pentru 70 de cupluri. Suma e de 6188 de lei și acoperă doar parțial întregul proces. Condiția obligatorie ca să fiți declarați eligibili este să nu mai fi făcut o astfel de intervenție, iar cel puțin un membru al cuplului să fie român.

  • SUBVENȚII DE LA PRIMĂRIA CAPITALEI

Din iunie, în limita bugetului alocat, primăria acordă 13.800 de lei/ cuplu pentru aceste proceduri. Doar bucureștenilor. Banii sunt dați sub formă de vouchere- unul pentru medicamente și unul pentru procedurile medicale. Criteriile de eligibilitate sunt simple: să existe indicație medicală, iar vârsta femeii să nu depășească 45 de ani.

  • SPRIJINUL CLINICILOR

Ocazional, clinicile specializate în aceste proceduri oferă discounturi, pachete (proceduri cumulate), gratuități. Este cazul și a programului Wellborn 4 All al spitalului privat Wellborn Militari, care oferă prețuri mai mici pentru pachetele realizate în cadrul unității.

Acestea fiind zise, sper că articolul vă este de ajutor. Dacă aveți întrebări, vă rog să-mi scrieți. Sub pseudonim sau cu numele vostru, voi decideți. Eu sunt aici ca să vă lămuresc, nu să vă blamez. Pentru că INFERTILITATEA E DOAR O BOALĂ, NU O RUȘINE!