Guvernul României, ca la piață cu lăuzele, gravidele și bolnavii

Știți cum e mica „ciupeală” din piață? Negustorul ăla care încearcă să te fure la cântar? Cum ține un deget apăsat pe galantar? Sau care îți mai pune o roșie stricată în loc de una bună? Vă e clară imaginea, da? Exact așa se numește MICA CIUPEALĂ.

Doamne, iartă-mă!, ce legătură ar putea avea ditamai Guvernul cu mica „ciupeală”? Sincer, nici eu n-am crezut că s-ar putea întâmpla vreodată să pui egal între ele. Sincer.

Și, totuși, se întâmplă. Guvernul ăsta ciupește un leu, doi, trei de pe unde apucă. Ultimii vizați: lăuzele (femeile aflate în postnatal), gravidele aflate în prenatal și bolnavii aflați în concediu medical.

Scriam în urmă cu vreo două săptămâni că, din neștiință sau cu rea intenție, guvernul a eliminat plafonarea contribuțiilor CAS. Am explicat pe larg în articolul de mai jos.

DRAGI GRAVIDE: NU NAȘTEȚI ÎNCĂ, POATE SE RĂZGÂNDEȘTE GUVERNUL!

Pe scurt, în lunile de prenatal și postnatal, femeile în cauză primeau cu până la 25% mai puțini bani și le era afectată și indemnizația pentru concediul de creștere a copilului. La fel și în cazul bolnavilor aflați în medical. Iar, cei care au medical de durată, cu multe luni de concediu, sunt oameni foarte bolnavi, cu cancere. Deci, mai puțini bani și pentru aceștia.

A fost scandal public, guvernul s-a simțit, a recunoscut că a greșit și a promis că modifică. Săptămâna trecută, miercuri, mare ședință de guvern, se dă ordonanța prin care se rectifică această eroare. Până atunci, au tras de timp cam o lună de la izbucnirea scandalului. Lună în care au „ciupit” niște bănuți de la aceste persoane. Pentru că, pe ianuarie, oamenii au primit mai puțini bani.

De obicei, ordonanțele de urgență se publică în Monitorul Oficial foarte repede, chiar în aceeași zi. (Un document intră în vigoare, este aplicat, doar după ce e publicat în Monitorul Oficial.)

Și… scandalul se stinsese. Asta e… oamenii ăia au pierdut niște bani o lună, dar au răsuflat ușurați că nu li s-au luat de tot.

Surpriză, surpriză. Ordonanța de urgență în cauză a fost publicată în Monitorul Oficial de abia ieri, pe 1 Martie. Au trecut 8 zile de la ședința de guvern. Zici că a fost trimisă pe jos. Chiar și așa ar fi trebuit să ajungă  mai repede. În fine.

Problema este că… 1 Martie nu mai este în luna Februarie. Deci… plățile pe Februarie pentru amărâții ăștia vizați au fost făcute, ATENȚIE!, pe legea veche. Deci tot bani mai puțini, cu până la 25% mai puțini.

Deci încă o „ciupeală”.

Dacă aș lucra în guvern, mi-ar fi rușine. Oameni buni, vorbim despre ditamai guvernul, cu ditamai bugetul, bugetul unei țări! Și ciupim câteva sute de lei de la fiecare bolnav și lăuză? Sincer, mi se pare teribil de penibil!

PS: Tot o „ciupeală” face același guvern și cu redirecționarea celor 2% din impozitul pe venit. Da, acei bani pe care unii dintre noi îi mutam din bugetul statului în conturile unor ONG-uri. Doar 1 din 5 angajați făcea asta, până acum. Deci firimituri care se duceau la niște asociații ce încearcă să salveze vieți.

Până anul ăsta, celor care donau le era comod. Se ocupau asociațiile de formulare, de declarații. Tu, salariat, doar semnai.

Din 2018, cei 2% pot fi redirecționați doar dacă salariatul se ocupă PERSONAL de formulare- să le completeze și să le ducă la ANAF (sau să le trimită prin poștă).- sursa

Imediat, această prevedere a scăzut veniturile ONG-urilor pentru că… românul are multe pe cap și numai de formulare nu-i arde.

PPS: Se pare că se va renunța complet, în 2018, la redirecționarea celor 2%. 🙁