Fii tu schimbarea! Învață-ți copilul să se spele pe dinți!

Acesta este un articol scris de un tată care își dă toată silința să-și crească bine copiii. Fac totul cu gândul la ei. Să-i cresc oameni responsabili, educați, puternici, buni pentru societate. Dar eu nu-i pot crește într-o bulă. România întreagă are nevoie de părinți care să-și EDUCE copiii.

Și totul pleacă de la exemplul personal. Nu-ți imagina că cel mic nu observă fiecare gest al tău. Lasă că nu vede! Înjuri în trafic? Fii sigur că al tău copil va repeta cuvântul cu prima ocazie. L-a înregistrat deja. Scuipi pe stradă? O va face și prichindelul tău. Nu te speli pe mâini? Exact asta va evita și copilul. Pe dinți? El de ce ar face-o? Merge și așa se învață imediat, aproape din scutec. Lasă că mă spăl mâine! Acum mă grăbesc. Mâine!

Românii consumă un singur tub de pastă de dinţi pe an, iar unul din zece români nu a fost niciodată la dentist. Românii din mediul urban îşi schimbă periuţa de dinţi odată la un an şi jumătate, în condiţiile în care recomandarea specialiştilor este schimbarea periuţei după aproximativ trei luni. Şi mai grav este că românii de la ţară folosesc aceeaşi periuţă de dinţi timp de zece ani şi abia mai apoi o aruncă. (SURSA)”

Lucruri mărunte. Spălatul pe dinți. Nu există pe lista priorităților românilor. Merge și așa! Ba nu! Pentru că dezinteresul acesta se vede. Ceva mai târziu, dar se vede!

75% dintre copiii cu vârsta între 5 şi 13 ani au carii pe dinţii temporari, 4 din 10 copii de până în 13 ani au deja carii pe dinţii definitivi, iar 90% dintre acestea sunt netratate. 4% din numărul de dinţi afectaţi au fost deja extraşi din cauza cariilor. De asemenea, 38% dintre copii au placă microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare de igienă orală precară.” (SURSA)

Și e o chestie atât de simplă!!! Ce să mai vorbim despre politețe pe stradă, despre implicare în acțiuni de ecologie, de lucruri mari, de viitor, când noi nu ne învățăm nici măcar copiii să se spele pe dinți?!!

Știu, poate fi complicat. Nu e lucru ușor să-i creezi celui mic o rutină, un obicei pe care să-l repete de cel puțin două ori pe zi. Sau să-l duci periodic la medicul stomatolog.

Nu a spus nimeni că educația copiilor e ceva ușor. E nevoie de răbdare, de timp, de rutină și din nou de răbdare.

Dar poate că n-ai informații. Uite aici un grup de fb foarte util ca să afli o mulțime de lucruri despre igiena dentară.  Știu că stai destul de mult pe fb, așa că intră și pe Dinți și părinți. Sunt și specialiști stomatologi pediatri cu care poți discuta. Este creat de Colgate, Crucea Roșie și Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică.

Părinţii au rolul cel mai important în formarea rutinei zilnice de igienă orală şi în conştientizarea importanţei igienei orale. De aceea, ne-am propus să ajungem direct la aceștia. Am creat grupul de Facebook <<Dinți și Părinți>> unde părinții pot găsi materiale despre sănătatea orală, primul ajutor, nutriția adecvată.– Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

Iar entitățile astea trei fac mai multe. Țin conferințe pentru părinți din care să înveți ce ai de făcut. Totul gratuit, totul online. Le descoperi pe http://www.programscolarcolgate.ro/.

Ai dentiști, ortodonți la îndemână. Și repet, totul gratuit.

Și nu se opresc doar la acțiuni online. Vor merge în toamna asta în școli din 17 județe. Vor preda la 150.000 de copii noțiuni de igienă orală. Programul Școlar Colgate le explică celor mici cum să se spele corect pe dinți, ce periuță de dinți li se potrivește, de ce apar cariile și cum le pot evita, cum să se împrietenească cu medicul stomatolog.

Descoperiți împreună toate lucrurile astea. Educați! Preveniți! Începeți cu lucrurile simple! Și poate, într-o zi, vom spune cu toții că România e o țara ca afară!