Acum câteva seri, am avut parte de o situație mai puțin plăcută, care ne‑a tras un mare semnal de alarmă și ne‑a dat câte un bobârnac în frunte, nouă părinților, care credeam că le știm pe toate.
După hârjoneala zilnică de seară, Sophia s‑a retras în camera ei. Dan Chistian a mai tras de timp, ca după un fault fals cu 10 minute înainte de fluierul de final și cu 1:0 în favoarea sa. Ba că i‑e foame, ba că vrea pipi, ba că vrea să ne iubească pe fiecare în parte de o sută de ori. Dar, pe la orele 21:30 am reușit, într‑un final, să facem liniște.
Pe la 23:30, am auzit că Sophia s‑a dus la baie și ni s‑a părut foarte ciudat, pentru că ea nu se mai trezește de foarte mult timp noaptea. Când am ieșit pe hol să văd dacă e bine, aproape că s‑a speriat de mine și atunci am observat că are telefonul în mână. „Ce faci cu telefonul la ora asta?”, „Mmm… Mai am un nivel de trecut… Un avion…”, a bâiguit ea ceva acolo. Am trimis‑o imediat la culcare, eu fiind la fel de șocat să constat că a stat aproape două ore în camera ei, cu lumina stinsă, și s‑a jucat pe telefon.
A doua zi, Sophi s‑a trezit extrem de greu, nu se simțea deloc bine și ne‑a zis că nu vrea să meargă la școală, ceea ce nu s‑a mai întâmplat până atunci. Aproape că am tras de ea să ajungă la ore și după școală la balet, dar seara se ținea cu greu pe picioare. Era epuizată, nu a vrut să mănânce mai nimic, iar durerile de cap nu au lăsat‑o în pace toată ziua. A adormit foarte devreme și nu s‑a trezit decât a doua zi.
Neavând niciun alt simptom și nicio o altă problemă de sănătate, toate cele trăite de ea, nu au fost decât efectele unui abuz de telefon, în condiții de „night mood”.
Conform ultimelor studii, 57% dintre copii experimentează dureri de cap cel puțin o dată pe lună, iar frecvența acestora s‑a accentuat odată cu folosirea în exces a ecranelor.
Majoritatea părinților respondenți au declarat că s‑au confruntat cu această problemă, iar principalele cauze ale durerilor de cap, după părerea lor, ar fi: statul prelungit al copilului în fața calculatorului, pe telefon sau tabletă și, adesea, programul încărcat de la școală.
Întrebarea este cine este primul vinovat pentru aceste suferințe ale copilului și cum poți să le eviți? Păi, voi începe prin a vă spune că la noi în familie, vina ne‑am asumat‑o noi adulții. Desigur s‑a lăsat cu o mini‑ceartă, de genul: „Tu ești vinovat!”, „Ba tu ești responsabilă!”, dar măcar am avut înțelepciunea să nu certăm la ceas de noapte copilul, ca să nu mai contribuim și noi la durerile ei de cap de a doua zi.
Auzim tot timpul povești despre modul în care tehnologia ne‑a schimbat viața de zi cu zi. Dar s‑a gândit cineva la impactul tehnologiei asupra copiilor noștri?
Efectele sunt multiple și destul de grave: sedentarism și obezitate, probleme de somn, tulburări de sănătate mentală, probleme de dezvoltare și de concentrare, comportament agresiv și impulsivitate.
85% dintre mame declară că folosesc telefoane, tablete și computere pentru a‑și ține copiii ocupați. E suficient să intri într‑un supermarket și să vezi același procentaj de copii cu vârsta de până la 3 ani, în cărucioare, în scutece, dar cu smartphone‑ul în mânuțe.
Vârsta la care copiii primesc primul dispozitiv personal legat la internet este în scădere constantă. Nu cred că mai există „gospodărie” fără un astfel de device.
Este imposibil să scapi de ele și în mediul educațional. Deja din clasa a 5‑a, profesorii îi îndrumă către tot felul de aplicații pe care își fac proiectele, de unde își descarcă exerciții, caută informații sau folosesc diverse programe de studii online. Să nu mai zicem de presiunea socială a copilului: „Dar Maria are telefon, eu de ce nu am voie?”. Jocurile în rețea sunt și ele la mare modă, se creează “prietenii” și grupulețe, iar dacă nu faci parte din ele, ești exclus, se lasă cu bocete, victimizare și depresii.
Tehnologia se adaptează constant și nu dispare din viața noastră. Din păcate, mulți dintre noi nici măcar nu se gândesc la securitatea cibernetică, mulți dintre părinți nu monitorizează deloc cu ce se ocupă copiii lor în online. Iar aceștia, în fiecare an pătrund din ce în ce mai adânc în internet!
Pornind de la situația noastră personală, ce trebuie să faci, dacă te confrunți cu ceva similar?
-
Nu cerți copilul la o oră târzie!
Scopul tău este să‑l faci să adoarmă cât mai repede și să se odihnească în orele (și așa insuficiente) care i‑au mai rămas. O ceartă va avea drept urmări o supărare, lacrimi și nu va rezolva nici pe departe esența problemei.
-
Nu discuți nici a doua zi de dimineață!
Presupunând că sunteți norocoși și nu îl/o doare capul. Este o temă prea serioasă și nu vei avea timpul necesar să o dezvolți la cerealele cu lapte, cu atât mai mult să rezolvi problema în totalitate. Vei stresa inutil copilul, nu se va concentra la școală și la ce are de făcut, gândindu‑se că urmează restul de discuție și poate chiar o pedeapsă.
-
Cu toate acestea, problema nu trebuie amânată!
Seara, într‑un mediu calm, fără să cerți copilul, trebuie să‑i explici, cât mai pe înțelesul lui, fără teorii nelimitate (să fim serioși, nici nouă când eram mici nu ne plăcea să ni se facă morală, preferam să ne tragă de ureche și s‑o ștergem urgent la joacă), cât de grav poate fi timpul petrecut pe telefon sau tabletă pentru sănătatea lor. Dacă vezi că nu ești convingător, stabilește o întâlnire cu medicul oftalmolog, care îi va spune clar că are voie maxim o oră pe zi în fața ecranelor, iar telefonul nu este deloc potrivit pentru copii, pentru că se uită încrucișat, fiind prea aproape de ochi. Acest lucru îi va afecta grav vederea pe termen lung.
-
Consultă un medic
Durerea de cap a copilului nu trebuie neglijată chiar dacă a trecut. E posibil să fie, într‑adevăr, de la ecrane, dar se poate întâmpla să aibă și alte cauze. Așa că, programează o vizită la medicul pediatru pentru a fi sigur că nu există niciun pericol.
-
Semnați un „contract”!
Stabilește de comun acord cu cel mic niște reguli de care să vă țineți împreună. De exemplu, are voie o oră și jumătate pe zi să se joace pe calculator/telefon, să se uite la desene sau doar în week‑end. Puteți cumpăra chiar un cronometru, care să‑i sune când timpul expiră.
Poți decide că telefoanele nu sunt permise în timpul meselor sau înainte de culcare. Poți alege să nu se pot instala decât cu acordul tău aplicații pe telefon, poți limita sau închide accesul la datele mobile și, astfel, nu se va juca online cu nimeni și nici nu va interacționa fără acordul tău cu persoane din exterior.
Poți merge și mai departe de atât, poți interzice jocurile sau aplicații de social media pe telefon. Dar este un mod extrem de abordare, în plus, ce este interzis, devine și mai tentant. Indiferent de alegere, asigură‑te că aceste reguli sunt cunoscute și respectate de toți membrii familiei.
-
Fără telefon sau ecran în dormitor!
Cu cât dormitorul copilului va fi mai „curat” de gadget‑uri, cu atât veți dormi cu toții mai bine. Nici cel mic nu va fi tentat să stea pe ascuns și nici tu nu vei fi nevoit să‑l controlezi.
-
Instalează aplicații de control parental
E posibil să nu rezolvi problema doar cu o discuție. Când vine vorba despre sănătatea copilului tău, este ideal să fii redundant. Așa că, nu te „rușina” și instalează‑i cele mai performante aplicații de control parental.
Cu ajutorul lor, puteți limita utilizarea unui smartphone, puteți determina locația acestuia și puteți monitoriza apelurile și sms‑urile copilului.
Prin activarea GPS‑ului, îi puteți urmări locația. La urma urmei, visul oricărui părinte este să știe unde îi este copilul! Nu trebuie să fii un geniu al computerelor pentru a‑ți păstra copiii în siguranță pe internet – sistemul de control parental este destul de ușor de configurat.
-
Fii un exemplu pentru copil
Nu mânca în timp ce te uiți pe telefon, nu trimite mesaje în timp ce conduci etc. Fii un model pozitiv pentru copil prin limitarea propriului timp petrecut pe gadgeturi. Dacă își văd părinții folosind telefonul în mod responsabil și moderat, este mult mai sigur că le vor urma exemplul.
-
Creează alternative distractive
Nu poți doar să interzici ceva fără să vii cu o soluție. Oferă‑i alternative distractive pentru a‑l ține ocupat și a nu mai fi tentat de telefon. Poți organiza activități în aer liber, plimbări, jocuri sportive sau drumeții. Puteți găti împreună, merge la sală sau chiar să faceți felicitări celor dragi.
Dacă ești în pană de idei, pur și simplu amintește‑ți de jocurile copilăriei tale – Macao, Popa Prostul, table și, de ce nu șah. De asemenea, încurajează activități creative, cum ar fi desenul, pictura sau cititul. Toate vor avea succes, mai mult de atât, vor crea amintiri pentru toată viața.
-
Încurajează interacțiunea socială
În graba în care ne desfășurăm activitățile zilnice, unui copil îi este din ce în ce mai greu să‑și facă relații solide de prietenie. Chiar dacă în parc se împrietenește cu cineva, este puțin probabil să se mai întâlnească și a doua oară cu acel copil. Nici măcar noi „nu mai avem” timp să ne vedem cu prietenii de o viață.
Dar dacă vrei să limitezi timpul stat pe telefoane, ajută‑ți copilul să‑și dezvolte abilitățile sociale, încurajând interacțiunea cu alți copii. Poți organiza întâlniri cu prietenii lor pentru a se juca împreună sau îi poți înscrie în activități extrașcolare care implică și alți semeni de vârsta lui. Puteți organiza excursii la munte sau la mare cu alte familii care au copii.
-
Implică‑te în activitățile lui
Fii interesat de ceea ce face și arată‑i că există și alte modalități de a se distra în afara telefoanelor. Îl poți ajuta să‑și facă proiectele pentru școală, îl poți întreba despre pasiunile lui și îl poți ruga să te învețe și pe tine anumite lucruri.
***
Un copil primește un smartphone în jurul vârstei de 10 ani. Telefonul, în principiu, ne face viața mai sigură și mai liniștită. El poate suna și spune că a ajuns acasă în siguranță sau îți poate cere să‑l așteptați undeva, te poate anunța că a venit mai repede din excursie sau suna pentru ajutor dacă nu se simte bine.
Dar smartphone‑urile pot fi și o sursă de pericol pentru un copil. De aceea, trebuie să‑l învățăm că un telefon este și o mare responsabilitate. Siguranța copiilor pe internet ar trebui să fie o prioritate pentru toți părinții și tutorii legali. Vorbind cu cel mic despre mediul online, despre importanța protejării datelor personale și despre potențialele riscuri asociate, poți construi o relație pozitivă și de încredere cu el.
Cel mai important (și mai dificil) lucru este să discuți în mod regulat și sincer cu copilul despre viața lui. Cu ajutorul aplicațiilor putem restricționa accesul la un joc, la o rețea de socializare sau putem seta timpul petrecut pe ecrane, dar asta nu înseamnă că toate cele de mai sus vor avea grijă de copil. Noi, părinții, suntem singurii care îl vom iubi necondiționat o veșnicie și vom fi responsabili de siguranța lui atât în online, cât și în viața de zi cu zi.