E frumos de Valentine. Dar ce faci când copilul tău se îndrăgostește?

ValantinesDay-face

photo credit: cel mai cool fotograf

La noi e bine. Ne iubim de câțiva ani buni, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar suntem bine unul cu celălalt. N-avem neapărat nevoie de o zi specială să ne declarăm dragostea, dar nici nu ignorăm Valentinul. Adică măcar o floare și un sărut drăgăstos trebuie să existe.

Anul ăsta, însă, mai mult ca oricând, sărbătorim ziua asta alături de Prințeasă. Știe de Valentine’s Day, a primit și ea floricele, ne-am pupăcit.

Dar e și… îndrăgostită. Lovitură cruntă pentru un tată de fată, mai ales că fata lui n-are decât 4 ani și jumătate.

Da, asta susține. E îndrăgostită lulea de Vlad, un coleg de la grădiniță. Și cică se va căsători cu el și vor face o familie împreună.

Cu chiu cu vai, am reușit să o facem să înțeleagă că e foarte mică și că trebuie să împlinească măcar 18 ani până să se căsătorească. Și că e bine să strângă ceva zestre până să spună „Da”. Ba chiar a interiorizat atât de mult mesajul, încât, acum e convinsă că nu te poți căsători până când nu ai casă și mașină. Cică așa a zis Doamne- Doamne!!!

(Uite răspunsul ei pe larg în acest clip.)

Da, știu că am transformat-o într-o mică materialistă. Dar sunt tată de fată, așa că trebuie să mă înțelegeți că îmi doresc ca ginerele meu să fie senzațional, să-mi țină fata în puf și să fie măcar la nivelul ei. Că doar nu mă chinuiesc toată viața să o cresc pentru un „neica nimeni”.

Hai să fim serioși!!! Se va mărita cu cine vrea ea, nu cu cine vrea tac-su!

Zilele trecute, însă, Prințeasa a avut prima dezamăgire în „dragoste”. Vlad a ales să se joace cu o altă fetiță și să o ignore pe ea. Doamne, ce jale a fost seara, acasă, când ne-a povestit.

Se vedea pe ea că suferă, deși este doar un copil. Că a fost dezamăgită, rănită în orgoliu. Iar noi, părinții, eram complet neputincioși.

Ne-am dat seama că, la fiecare dezamăgire în dragoste de-ale ei, noi vom muri puțin. Ni se va rupe sufletul alături de ea.

Căci dragostea ei, iubirile ei și dezamăgirile ei ne vor afecta și pe noi. Toată viața, cu fiecare idilă în parte.

Uite și niște sfaturi despre cum să reacționezi într-o astfel de situație. Nu te vor feri de a-i împărtăși suferința, dar poate te vor ajuta măcar puțin.

Sfaturi pentru părinți în funcție de vârsta copiilor „Înamorați”

 (sursă articol Qbebe)

„Copiii cu vârste de la naștere la 5 ani

– Se joacă deseori cu o mulțime de alți copii. Dacă observați că este atras de o fetiță, respectiv băiețel în timpul jocului, nu-i desemnați iubiți. Ei trebuie să se concentreze la această vârstă pe prietenie și nu pe întâlniri.
– Între vârsta de 3-5 ani, copiii devin conștienți de sexualitate și vă pot adresa întrebări în legătură cu corpurile lor și ale sexului opus. Răspundeți la ele simplu, în mod corect și cu calm.
– Dacă copilul se joacă cu părțile intime, rețineți că este vorba de simplă curiozitate; sunt aspecte naturale și normale, însă învățați-i că nuditatea și joaca în acest fel nu sunt acceptate în public sau de față cu prietenii.
– Învățați-i că părtile lor intime rămân… intime. Numai personalul medical este în măsură să-i atingă, doar în cadrul unui consult, sau voi, părinții, dacă prezintă vreo durere în acea zonă. În alte cazuri, nu ar trebui să-și expună părțile intime altora sau să se lase atinși.

Copii cu vârste 6-9 ani

– Copiii de această vârstă pot dezvolta uneori o pasiune pentru un coleg de clasă sau chiar învățător/cadru didactic. Acest lucru este sănătos atât timp cât nu apar comportamente nepotrivite (cum sunt urmăritul persoanei respective sau neputința de a face diverse lucruri făra a se gândi la acea persoană)
– Nu fiți surprinși dacă cei mici vorbesc despre prieteni/iubiți și apoi abandonează subiectul. La această vârstă încep să conștientizeze conceptul de prietenie, dar majoritatea nu sunt interesați pe termen lung.
– Pubertatea este prezentă la vârste din ce în ce mai fragede. Media de vârstă pentru fete a scăzut acum la 10 ani (ceea ce înseamnă că unele fete se confruntă cu prima menstruatție la 9, 8, chiar 7 ani). Vorbiți cu copilul despre aceste schimbări când încep să apară.

Copii cu vârste 10-15 ani

– Adolescenții înțeleg faptul că sexualitatea poate fi un subiect tabu, însă, este bine să vă arătați deschiși discuțiilor. Povestiți despre întâlniri, despre relații, despre sentimente, dar și despre ce vedeți la televizor sau în filme, încercând să subliniați valorile relaționale și motivul pentru care le împărtășiți.
Subliniați diferențele în dezvoltare. Fetele tind să treacă prin pubertate înaintea băieților. Totuși, copiii se dezvoltă în ritmuri diferite – chiar și când sunt de același sex. Explicați-le de ce aceste lucruri sunt normale.
– Încurajați-vă copilul să iasă la întâlnire în grup și nu individual (20% din copiii de vârsta de 15 ani sunt impicați într-o relație). Varianta din urmă poate fi mai înspăimântătoare și chiar copleșitoare, în timp ce un grup de prieteni ajută membrii să se simtă mai confortabil și mai puțin stresați cu privire la ceea ce se așteaptă ceilalți să facă.

Copii cu vârste 16-18 ani

– La această vârstă, adolescenții se pot implica în relații serioase. Dacă se întâmplă acest lucru, discutați despre valorile voastre și speranțele pe care le aveți pentru ei. Subliniați și faptul că o relație poate deveni uneori atât de intensă încât tinerii uită de prieteni și alte activități, așa că trebuie să urmăriți un echilibru și nu o implicare extremă.
– Explicați cum ies la întâlnire o mulțime de adolescenți și cum este bine să aștepte momentul potrivit pentru relații intime. Conform Centrelor pentru Controlul Bolilor, 54% din adolescenți nu au contact sexual.
Cunoasteți prietenul/prietena copilului vostru. Invitați-l la o gustare/desert și găsiți o modalitate distractivă pentru a petrece timp împreună și a-i demonstra că sunteți interesați cu cine se întâlnește.
Întrebați-i constant despre relațiile pe care le au, prezentând interes. Explicați faptul că înțelegeți că va dori să păstreze unele lucruri pentru sine, dar că voi sunteți mereu disponibili pentru un sfat/discuție.”

Una peste alta, cu toții am trecut prin asta. Am iubit, am suferit, am iubit din nou. Ne-am căsătorit, am divorțat, ne-am căsătorit. Puțini dintre noi și-au avut părinții alături în astfel de situații.

Mulți dintre noi am considerat că e „aiurea” să vorbim despre iubirile noastre cu părinții. Poate nici ei nu au știut să ne înțeleagă.

Acum, suntem, însă, adulți și părinți. Iar rolurile se inversează încet, încet.

Încearcă să fii alături de copilul tău în toate, să-l asculți, să-l iubești necondiționat, să-l sfătuiești. Și poate astfel va deveni un adult care își va dori dragostea sinceră, dragostea frumoasă. Și-ți va povesti despre asta.

Și „LA MULȚI ANI DE SFÂNTUL VALENTIN”! SĂ VĂ IUBIȚI MULT!

*** Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share să-l citească toată lumea.

*** Poate te interesează și „50 de fraze pe care ar trebui să i le spui copilului tău”.