E urât rău când ninge în București. Dispar complet locurile de parcare, pietonii îngheață pe trotuare, șoferii pierd minute bune la deszăpezit mașinile, traficul devine un haos. Pe scurt, e nasol când ninge în București.
Dar Prințeasa mi-a arătat o altă latură a ninsorii, una extrem de simpatică.
Aseară, când afară era vijelie, dar ea stătea la căldura din casă, mi-a cerut să-i aduc zăpadă. „Tati, vreau să mă joc cu zăpadă!”
Ignorantul de mine, tolănit leneș pe canapea, am refuzat inițial. „Măi, e frig! Lasă că te joci mâine cu zăpadă!”. Copilul, însă, a insistat, a băgat fața de „Tătuțul meu iubit!” .
De scos afară nu puteam să o scot, așa că am improvizat un joc nou: mi-am pus șuba pe mine, mi-am tras bocancii în picioare și i-am adus copilului zăpadă într-o cană.
Ei, cana asta cu zăpadă ne-a făcut seara. Am tăiat zăpada, am făcut-o bulgărași, am analizat cum se transformă în apă și cum poți transfera lichidul din pahare în sticlă.
Pe scurt, am experimentat și Prințeasa a învățat lucruri noi. În acest caz, despre fenomenul transformării materiei solide în materie lichidă. Totul în joacă!
Ne-am jucat câteva ore bune, iar Prințeasa a adormit fericită și… mai înțeleaptă.
Iar, de dimineață, a luat cu asalt zăpada așa cum știa ea până acum: a făcut îngerași și s-a aruncat în troiene. Chiar mi-a dat și o mână de ajutor la deszăpezirea mașinii. Tot în joacă și tot preocupată să învețe lucruri noi.
![]()
Voi ce faceți cu zăpada? Sau în zăpadă? Ce alte lucruri vă învățați copiii despre ea?