“Dacă vrem să creștem o generație în care copiii să poată învăța să lucreze împreună într-o echipă și nu unul împotriva celuilalt, atunci e recomandat să-i introducem în jocurile de cooperare- moduri agreabile și provocatoare de a se juca ce nu implică triumful doar al unuia asupra tuturor acelora cu care se joacă.”- ALFIE KOHN, psiholog și autor “Unconditional Parenting” și a altor zeci de cărți de parenting celebre.
M-a marcat în copilărie concurența acerbă dintre elevi, dintre prieteni, dintre cunoscuți. Am luptat enorm să fiu primul. Și de multe ori am reușit. Dar, tot de multe ori, pur și simplu, erau copii mai buni ca mine. Mai mari, mai puternici, mai agili sau mai inteligenți. Pentru că sincer nu ai cum să fii cel mai bun în toate. Și acumulam frustrări. Multe. Nu de puține ori, mă bușeau lacrimile de oftică. Iar, peste toate astea, veneau și comparațiile părinților: “Ionică a fost mai bun ca tine la română. Georgică a alergat mai repede!”. Ce conta că eu eram olimpic la matematică! Nu eram bun și la română și la sport, așa că nu eram perfect pentru părinții mei.
Așa erau vremurile atunci. Părinții mei credeau că mă ambiționează. Și poate că așa și era. Pentru că strângeam din dinți și încercam să fiu mai bun în fiecare zi, în fiecare domeniu. Într-un final, cumva, am reușit. Sunt omul de succes de astăzi și datorită părinților mei.
Dar, oare, câți copii ca mine s-au pierdut pe drum? Câți dintre ei nu au cedat presiunii și au abandonat pasiuni doar pentru că li se spunea că nu sunt suficient de buni?
Nu s-au schimbat prea multe în ultimii 30 de ani în educația românească. În continuare, se cere competiția acerbă între copii. În continuare contează doar cel aflat pe locul I. Timid, unele școli, în special cele private, au început să gândească și altfel, dar e încă puțin. Se orientează către modelul pedagogic finlandez și către alte sisteme educaționale occidentale. Pentru un succes general, e nevoie de oameni care știu să lucreze în echipă, nu care să muncească doar pentru ei. E nevoie de cooperare, nu doar de individualism.
Și acasă lucrurile rămân încremenite în trecut încă în multe familii. Părinții au crescut ca mine și doar asta știu să facă: încurajează până la extrem competiția între copiii lor sau chiar între copii și adulți.
Vă rog să nu mă înțelegeți greșit: apreciez competiția. Dar trebuie să stabilim clar nivelul acesteia. Nu-i poți cere unui copil de 4-5 ani să numere punctele la cărțile de joc mai repede ca tine, tatăl de 30 de ani. Sau să aibă aceleași abilități motrice ca fratele de 10 ani. Pur și simplu, micuțul acela nu are cum să câștige. Și, pentru că tu, părintele lui, l-ai învățat că doar victoria contează, în fața înfrângerii, prichindelul va acumula frustrări din ce în ce mai mari.
Așa că vă întreb: de ce toate astea? Pentru a crea un viitor adult puternic, un leu într-o junglă socială? Dar cu empatia ce facem? Cu dorința de a face bine altuia? Și, dacă, pur și simplu, copilul acela nu este un leu, ci doar un lup care găsește succesul alături de haita lui?
Hai să luăm o pauză cu toții. Trageți aer în piept, mai citiți o dată cele de mai sus și căutați un echilibru între competiție și cooperare.
Și vă dau și uneltele pentru a aduce bucuria în sufletele tuturor celor din jurul unei mese de joc. Vă propun câteva jocuri de cooperare, la sfârșitul cărora nimeni nu rămâne supărat, pentru că toți câștigă împreună. Jucătorii iau hotărâri împreună, cei mai tineri pot colabora cu cei mai în vârstă, începătorii cu experimentații. Și, la final, câștigă echipa.
TREI JOCURI DE COOPERARE PENTRU ÎNTREAGA FAMILIE
Găsiți jocurile pe site-ul sunnygames.ro. Aveți 25% reducere la fiecare achiziție, dacă introduceți codul “DC-25”. Și, mai jos, vă dau detalii și despre cum puteți câștiga unul dintre cele trei jocuri enumerate.
Jocul poate fi jucat împreună cu copii de peste 4 ani.
Alăturați-vă marii petreceri cu costume! Fiecare jucător îmbracă mai mulți copii cu un amestec vesel de haine și accesorii. Atunci când suntem aproape îmbrăcați, oaspeții noștri încep să sosească. De îndată ce sunt toți aici, ne angajăm în cea mai amuzantă paradă pe care ați văzut-o vreodată!
“Parado” este un joc de cooperare în care distracția este tema centrală. Jucătorii se ajută unii pe alții să facă vestimentații nebunești!
Jocul poate fi jucat împreună cu copii de peste 8 ani.
A venit primăvara. Rațele, mistreții și căprioarele părăsesc bârlogul în căutarea hranei. Dar unii braconieri sunt hotărâți să prindă animalele! Jucătorii sunt paznicii pădurii. Ei protejează animalele și încearcă să oprească braconierii. Braconierii au ascunzători pe care le părăsesc numai pentru a vâna animale. Atunci când suntem pe locul potrivit, îi putem aresta! Dar uneori, braconierii scapă cu barca…
“Prindeți braconierii” este un joc de strategie captivant, în care jucătorii se ajută unii pe alții pentru a urmări mișcarea haotică a braconierilor.
Jocul poate fi jucat împreună cu copii de peste 7 ani.
O echipă de alpiniști încearcă să ajungă în vârf. Expediția va avea diferite probleme: traiectorii dificile, condiții meteorologice grele și mici accidente. Printr-o bună cooperare și cu echipamentul adecvat, urcarea poate continua. Dar, în unele cazuri, alpiniștii trebuie să revină la un loc de aprovizionare pentru a-și reface echipamentul.
“Muntele Everest” este un joc de echipă real, în care jucătorii își antrenează abilitățile de cooperare. Pentru jucătorii cu experiență, această ediție are două variante de joc, în care greutatea echipamentului joacă un rol important.
“Muntele Everest” este preferatul Sophiei dintre cele trei jocuri de mai sus. Ne-a plăcut maxim să ne imaginăm că suntem fix în vârful celui mai înalt munte din lume.
Poate, sub brad, anul acesta, pe lângă tot felul de bucurii pentru cei mici, veți pune și un astfel de joc.
Și, dincolo de discountul oferit la achiziție, acel cod de promoție de 25%- “DC-25”, organizez repede și un concurs.
CONCURS
- Alegeți-vă jocul potrivit pentru voi și copiii voștri și scrieți-mi apoi numele jocului într-un comentariu la această postare, pe pagina de fb Taticool.
- Voi extrage câte un câștigător pentru fiecare joc pus în discuție.
- Concursul durează trei zile din momentul publicării anunțului, premiul nu poate fi restituit în bani, iar câștigătorii au 24 de ore să-mi trimită datele lor de contact printr-un mesaj privat, după ce îi anunț.
- Fiecare participant va fi luat în calcul o singură dată pentru extragere. Un câștigător nu poate câștiga mai multe premii, ci unul singur.
Baftă, tuturor! Și încă ceva: măcar de sărbători, poate putem coopera! Ar fi un început pentru un copil mai fericit, pentru o familie mai fericită, poate chiar pentru o societate mai bună!