De ce e bine pentru sănătatea ta să fii tată

sursa foto: believeacts2blog.wordpress.com
sursa foto: believeacts2blog.wordpress.com

Când devii tată, ai parte de multe schimbări din punct de vedere fizic și mental. Viata ți se cam dă peste cap. Stresul, oboseala și lipsa somnului sunt cele mai cunoscute “probleme.” Unii proaspeți tătici se plâng chiar că sunt parcă amețiți tot timpul. Există unele trăiri contradictorii. De exemplu, înainte de naștere, bărbații au acel instinct al “cuibului”, pregătind lucrurile pentru viitorul membru al familiei. După un timp, din cauza nesiguranței, acest instinct se transformă în instinct de conservare. Îți zici: “O să cresc pe terasă roșii, castraveți și plante aromatice, ca să mâncăm organic”, apoi constați că… “grădina a murit pentru că n-am udat-o”, după care te resemnezi… “până la urmă, și morcovii deshidratați de la supermarket sunt tot legume”.

Totuși, există și unele beneficii pentru sănătate ale condiției de tată. În primul rând, ești obligat să ai un program foarte riguros, să-ți respecți mai mult sănătatea. Uneori, ești nevoit să te trezești chiar la ora 4 sau 5 dimineața, pentru a-ți pune lucrurile în ordine până să-ți duci copilul la grădiniță sau la școală. Asta înseamnă că seara te culci mai devreme și că nu mai faci excese.

Ultimele cercetări arată că noile responsabilități pe care le ai ca părinte îți ajută sănătatea, ceea ce înseamnă o viață mai lungă și mai fericită.

Tații sunt mai puțin vulnerabili față de bolile de inimă. Revista Human Reproduction prezintă datele unui studiu efectuat pe 138.000 de bărbați cu vârste între 50 și 71 de ani, timp de 10 ani. Tații au o probabilitate cu 17% mai mică să moara de boli cardiovasculare decât bărbații fără copii. Este vorba, desigur, despre tații implicați în creșterea copiilor lor și în familiile lor.

Tații beau și fumează mai puțin. Un alt studiu, efectuat pe 200 de subiecți la Universitatea din Oregon, arată că bărbații cu copii reduc dozele de tutun, alcool și marijuana. De asemenea, ei sunt mai puțin predispuși la acte antisociale. Explicația: când devii tată, lași la o parte atitudinea de “bad boy”, căci nu îți mai poți asuma aceleași riscuri – responsabilitatea de a-ți creste copilul te împiedică să mai faci asta.

• Tații au un nivel de testosteron mai redus. Chiar dacă, de obicei, bărbații văd scăderea testosteronului ca pe un lucru rău, lucrurile nu stau așa. Dacă acest hormon este mai scăzut, dar încă la cote sănătoase, bărbații sunt tați și soți mai buni. Iar faptul că ești tată scade testosteronul, după cum arată un studiu pe 600 de bărbați efectuat în Filipine. Cu cât ești mai implicat în creșterea copilului, cu atât nivelul de testosteron e mai scăzut. Specialiștii spun că un nivel mai redus este bun pentru familie, pentru că tu, ca bărbat, nu mai ești tentat sa cauți noi partenere pentru sex. Practic, ai asigurat perpetuarea familiei.

Tații implicați sunt mai puțin depresivi. Simplul fapt că faci un copil nu îndepărtează depresia, însă, dacă te implici cu adevarat în creșterea lui, vei avea mai puține simptome depresive. Un studiu publicat în Journal of Family Issues, efectuat în 550 de familii, arată că o relație bună între părinți înseamnă mai puține depresii la tați, chiar dacă aceștia nu trăiesc în aceeași casă cu copiii lor.

Tații aleg mai sănătos în ceea ce privește nutriția. Ca părinte, te gândești la alimentația copiilor tăi, iar tații doresc, de multe ori, să fie un model bun pentru aceștia. Prin urmare, dieta lor se îmbunătățește. Este clar că obiceiurile alimentare ale tatălui influențează alegerile copiilor săi. Un studiu efectuat în 312 familii de către o universitate din Texas a arătat clar că acei tați care mâncau mai mult la fast food aveau copii care mâncau mai mult la fast food.