Cele mai multe certuri încep de la bani. Din cauza banilor. E dovedită, e o certitudine. Că ai, că n-ai, că ai vrea. Tot scandalul e declanșat de la bani.
Iar, în căsnicie, apare și comparația. Că eu câștig mai mult, că ea/ el câștigă mai puțin, că de ce ai cumpărat aia, că nu ne permitem nu știu ce distracție, că să mor dacă aveam nevoie de perdele noi!
Știți certurile astea? Sunt convins că da! Sunt, în funcție de cuplu, de vechimea lui sau de sursa veniturilor și de frecvența lor, mai multe sau mai puține. Dar există în orice căsnicie.
Și eu am trecut, trec și, cu siguranță, voi mai trece. Uneori eu exagerez, fac vreo cheltuială pentru mașină, nejustificată din punctul ei de vedere. Alteori ea. Mda, mi se pare că ea exagerează mai des, dar e, evident, o părere subiectivă. Că așa suntem noi bărbații. Ce cheltuim noi merită, ce cheltuie ele pare inutil. Corect? Știu că mulți gândesc ca mine.
În fine. Ultima dispută, că nu o pot numi ceartă, a fost legată de planurile pentru vara asta. Eu nu aveam deloc planuri, ea avea cu miile. În vacanță cu mașina prin Europa vreo 2 săptămâni, câteva week-end-uri pe la mare, o petrecere de ziua mea, o petrecere de ziua copilului și, mai ales, ceva renovări prin casă. Mai exact lustre noi.
Toate astea mie mi se păreau inutile. Eu eram preocupat de munca zilnică, de tot felul de proiecte, deci nu eram setat încă pentru vacanță. Cât despre lustre, un bărbat știe clar: dacă există deja, nu trebuie schimbat! Singura chestie care mă preocupa era că trebuie să-mi duc mașina în service pentru revizie. Deci o cheltuială simțitoare.
Hm! Și… ghici ce?! Au început controversele. Ea cu argumentele ei, eu cu ale mele. Hai că ne permitem! Ba nu! Ba da! Voi fi atentă! Avea și ea dreptatea ei, că, mai ales la vacanțe, dacă le plănuiești din timp, poți avea prețuri foarte bune.
Oricum, tensiunea creștea. Vreo două zile ne-am ciondănit. Până m-am luminat!!!
Mda! Am scos cele două carduri pe care le am și le-am pus pe masă. „Ăștia sunt toți banii pentru vara asta! Alții n-am! Plus banii tăi, știi exact de ce sume dispunem. Tu decizi ce facem cu ei!”.
Jur că s-a făcut liniște. Jur! De două săptămâni este o armonie deplină în casă. Soția mea este stăpâna tuturor veniturilor familiei. Și s-a întâmplat ceva senzațional: a devenit foarte, foarte atentă la cheltuieli. Era și înainte, dar acum este ideală. Am făcut și renovări prin casă, a găsit niște lustre superbe, dar ceva mai ieftine, se pare că vom pleca și prin Europa. Nu două săptămâni, dar sigur câteva zile.
O singură problemă: acum eu sunt lefter și mă împrumut la ea. De benzină, de țigări, de bani de buzunar. Asta e! Dar cum nu aveam nevoie de FSN- Fondul fără Știrea Nevestei- mă descurc. N-am secrete față de ea și sunt ok cu banii pe care îi primesc zilnic! Bine, mă simt un pic ca în studenție, când aveam rație săptămânală, dar asta e.
Bun. Asta a fost metoda mea de a readuce liniștea în familie. Poate funcționează și la voi. Cine știe? Am aflat, însă, despre o metodă elaborată, creată științific, o metodă prin care ambii soți pot deveni mai responsabili în privința cheltuielilor. Adrian Asoltanie mi-a povestit despre ea. E trainer de educație financiară și a pierdut câteva sute de mii de euro până să înțeleagă pe propria piele tehnica respectivă. Implică niște plicuri, un set clar de reguli, niște priorități. Susține că, de câțiva ani buni, nu mai are certuri cu soața pe subiectul BANI.
Nu i-am testat metoda. În schimb, am testat varianta pentru copii. Cum îi poți responsabiliza și pe cei mici în privința banilor. Am și filmat cu el pentru rubrica Taticool de la Vorbește Lumea (în caz că nu știați, Taticool e pe tv- la Pro tv, în fiecare marți, pe la 11.00). Mi-a plăcut metoda, la Sophia chiar funcționează. Și acum strânge în carnețelul ei special bani pentru visuri mari. De exemplu să ajungă la Legoland. Descoperiți indicii în reportajul filmat atunci.
Cele două metode de responsabilizare în privința banilor, Adrian vi le va prezenta pe larg, pe 19 mai, într-o conferință eveniment: „Liber la educație sau educație la liber?”. Alături de alți doi grei în domeniul parentingului, Oana Moraru și Gaspar Gyorgy, Adrian vă va învăța un paradox: că, de fapt, educația financiară nu este despre bani!!!!
Cum așa? Descoperiți din spusele celor trei experți și, poate, veți reuși cu toții, întreaga familie, să fiți mai responsabili din punct de vedere financiar. Până la conferință, însă, eu continuu să mă împrumut la nevastă. Asta e! Dacă mi-a trebuit liniște în casă! 🙂