Îmbrăcatul copilului dimineața poate fi un moment foarte tensionat. Vă grăbiți, copilul nu vrea să se îmbrace cu ce vrei tu, are propriile idei, e leneș, n-are chef să colaboreze la trasul dresurilor pe picioare.
Ați trecut prin asta, sunt convins. Și, uneori, chiar ați țipat la copil să se potolească sau, mai rău, l-ați bruscat.
Vă înțeleg. Sunteți oameni, părinți ocupați, care nu știți cum să ieșiți mai repede din casă, ca să ajungeți la birou.
Totuși, momentul îmbrăcării copilului trebuie să fie unul plăcut, relaxat, de conectare între voi și el. Ăsta este drumul corect, nu cel cu smuceli, țipete și reproșuri.
Uite cum facem noi. Nu spun că este o soluție magică, o soluție care merge la oricine. La noi funcționează, după ce am șlefuit-o după caracterele și gusturile proprii.
Și n-a mers de la început. Din contră, Sophia a mers o dată, la grădiniță, în pijamale. Daaa! Chiar așa, în pijamale. În ziua aceea, pur și simplu, nu a vrut să se îmbrace cu nimic, nu a colaborat deloc. Puteam să mă enervez rău! Dar… serios? Ce sens avea?
Am dus copilul la grădiniță în pijamale. Până la urmă, chiar nu era un capăt de lume. După 5 minute, știți ce s-a întâmplat? S-a întors la mine și mi-a zis că vrea să o schimb. Toți copiii erau corect îmbrăcați de grădiniță și s-a simțit jenată. Și ghici cine a fost mare salvator, care se gândise să ia un set de haine cu el, în speranță că Sophiei îi va reveni mintea la cap?! Da, Taticool! Și am primit și îmbrățișări că am fost un tătic deștept și atent.
Iar, de atunci, Sophia n-a mai mers în pijamale la grădiniță.
Revenind la rutina matinală cu îmbrăcatul. De la bun început, trebuie recunoscut că orice copil s-ar îmbrăca doar cu cele mai bune haine, iar fetițele, mai ales cu rochii de prințesă. Cum nu sunt adecvate cursurilor, noi am separat hainele din start, în două dulăpioare. Cele de prințesă, de spectacol, într-un dulap pe hol, la care nu are acces prea des, iar cele de zi cu zi în dulapul din camera ei, în care poate umbla oricând.
-
Dacă nu are chef să se îmbrace și îmi spune să-i aleg eu hainele
Ăsta e un moment delicat. Te pune pe tine să-i alegi, dar ai mari șanse să nu-i placă nimic. Deci ai grijă.
Noi facem așa: alegem trei ținute, de obicei rochițe de zi cu zi. Îi place foarte mult să poarte rochițe! 🙂 Și îi dăm să aleagă din cele trei ținute. Și, de fiecare dată, alege una.
Asta pentru că Sophia are impresia că decizia este la ea. Deși, noi, adulții, știm clar care este realitatea. Sunt trei ținute care întrunesc condițiile cerute de vremea de afară.
2. Dacă vrea să aleagă ea
Aici e mai mult de discutat. De discutat cu copilul evident. Trebuie să-l faceți să înțeleagă că trebuie să mai pună lucruri pe el. De exemplu, dacă Sophia a ales o rochie fără mâneci, iar afară e frig, clar trebuie adăugate haine.
Așa că îi explic de ce maioul este important și de ce puloverul îi completează perfect ținuta. Întotdeauna discutăm, negociem, îi explic. Și copilul înțelege pentru că nici chiar el nu vrea să înghețe.
Cel mai important și mai important este să aveți timp pentru toate discuțiile astea. Adică, nu ratați ora de trezire. Și, totuși, uneori, când vrea să doarmă mai mult și nu se trezește cu nimic, îmbrăcați-l voi direct. Cu siguranță, în aceste momente, nu-i pasă ce haine are. Iar, dacă, mai târziu, va protesta de hainele alese, fiți deștepți având niște haine de schimb pregătite.
Și, nu uitați, jucați-vă! Exact așa cum facem și noi în filmarea de mai sus. Îmbrăcatul poate fi amuzant și un moment încântător pentru copil. Depinde doar de voi și de cantitatea de răbdare pe care o aveți.