Cum să ai un copil “elastic”. 18 sfaturi

taticool photo

photo credit: cel mai cool fotograf

Copil elastic= un copil rezilient, adaptativ, flexibil. Copilul „elastic” este copilul care este capabil să facă faţă situaţiilor dificile fără ca starea de disconfort creată de situaţia dificilă să se permanentizeze. Reziliența este abilitatea de a face față unei situații dificile și de a reveni la starea emoțională inițială, simțindu-te la fel de bine ca înainte ca evenimentul negativ să aibă loc. Este, de asemenea, capacitatea de a te adapta la contexte dificile pe care nu le poți schimba, menținând o stare emoțională pozitivă. Când ești rezilient, percepi situațiile dificile ca un context de învățare din care ieși mai puternic. Reziliența este mai mult decât capacitatea de a face față unei experiențe dificile. Când ești rezilient ești mai bine pregătit să cauți noi oportunități, să îţi asumi riscuri rezonabile pentru a-ți atinge scopurile. Asumarea de riscuri poate duce uneori la eșecuri, dar, în același timp, creează oportunități pentru a obține succes și, în acest fel, pentru a îmbunătăți imaginea de sine.

 

Andrew Fuller, unul dintre cei mai mari psihologi de copii din Australia, concluzionează, în urma unui studiu realizat pe 16 mii de copii: „Uite o listă cu 18 lucruri pe care le poți face chiar de azi ca să-ți ajuți copilul să se simtă prețuit și auzit. Câte una pentru fiecare an al copilului, deși sunt aplicabile pentru fiecare an în parte, din prima zi.”

18 SFATURI CARE CREEAZĂ „COPILUL ELASTIC”

  1. Nu-i mai spune “Sunt ocupat”.

Pentru un copil, dragostea înseamnă TIMP. Gândește-te ce înseamnă pentru el “Grăbește-te!” sau “Sunt prea ocupat acum”.

Când ești prea ocupat pentru el sau când îl grăbești, suferă. Se retrage în sine și ratează șansa de a lega legături sufletești cu tine. Și, când va fi matur, relația ta cu el va avea de suferit.

  1. Închide-ți telefonul.

Nu există, în  ziua de azi, semn că îți pasă de el și că îl asculți mai important decât închisul telefonului mobil atunci când el îți cere atenția.  Studiile arată, cu certitudine, că prezența unui telefon între voi scade calitatea conversației voastre. Lasă telefonul deoparte când vorbiți.

  1. Închide ECRANUL.

Anumite momente ale zilei fă-le “Minutele fără ecran”. Fără televizor, fără tabletă, fără telefoane. Doar concentrați-vă pe oamenii din jurul vostru. Asta înseamnă fără sms-uri, fără citit titrări sau jocuri pe calculator. Fară bip-uri, remindere, alarme. Doar tu și copilul tău și conversația voastră. De exemplu, încercați asta la masă. Sau când plecați într-o călătorie. Când o faceți e mai puțin important! Doar să o faceți!

  1. Priviți-vă în ochi.

Când copilul tău vrea să vă conectați și să comunicați, oprește-te din ce faci și privește-l în ochi. Întoarce-ți corpul spre el și acordă-i atenție într-un mod prin care să înțeleagă clar că ești foarte atent la ce spune.

  1. Ascultă-l.

Uneori, copilul tău vine acasă cu probleme. Și vrea să discute despre asta. Când se întâmplă așa, oprește-te din lucru și ascultă-l. Când îți spune despre o neînțelegere cu un prieten, despre o competiție la care a pierdut, despre un profesor care l-a făcut să se simtă prost sau despre orice altă dificultate din viața lui, roagă-l să-ți povestească pe îndelete. Ascultă-l cu atenție. După ce a terminat, întreabă-l ce crede că ar trebui făcut și ascultă-l din nou. De obicei, e suficient. Nu trebuie să îi rezolvi problema. Răspunsurile sunt la el.

  1. Momentul de culcare e cel mai fain.

Sunt ultimele zece minute ale zilei și trebuie să fie valoroase. Încearcă să le faci astfel. Copilul tău are nevoie să adoarmă simțindu-se în siguranță, iubit și optimist pentru ziua ce va urma.

  1. Îmbrățișează- l! Atinge- L.

Când treceți unul pe lângă celălalt, atingeți-vă. Fie că-ți plimbi mâna prin părul lui, fie că-i strângi brațul, fie că-i mângâi obrazul. Atingerea este confirmarea faptului că treci pe lângă o persoană. Este recunoașterea faptului că l-ai observat. Și e bine să fii băgat în seamă. Iar studiile spun că apare imediat o stare de bine.

Iar când îi este greu, ia-l în brațe. De fapt, îmbrățișările tale atunci trebuie să apară. Atunci este momentul când are cea mai mare nevoie de ele.

  1. Fii calm.

Cea mai mare sarcină a unui părinte este să fie mai calm decât copilul său. Când ești calm, copilul tău învață să-și echilibreze comportamentul. Învață să devină stabil, predictibil, în siguranță. Învață că poate veni la tine indiferent de problemă și că tu îi vei răspunde cu calm și bunătate.

  1. Timpul petrecut unul cu celălalt e crucial.

Oricât de mulți copii ai avea, încearcă să petreci timp cu fiecare în parte. În acele momente, se simte important, ascultat și valoros. Ieșiți la plimbare împreună sau, pur și simplu, petreceți timp doar voi doi. Este modul cel mai important prin care îi arăți că îl prețuiești și îl asculți. Aceste “întâlniri” sunt cruciale pentru clădirea relației și vă vor întări relația odată ce le veți stabili ca priorități.

  1. Zâmbește.

Hai să fim sinceri: cei mai mulți părinți sunt atât de ocupați și de stresați încât nu mai zâmbesc prea des. Dar un zâmbet înseamnă că te simți bine și binevenit. Copilul tău are nevoie să te vadă zâmbind, mai ales zâmbindu-le.

  1. Fă-ți timp să nu faci nimic.

Când ai stat ultima oară pe canapea fără să trebuiască să faci nimic, fără să nu ai nimic trecut în agendă? Cel mai probabil, copilul tău va veni să-ți vorbească, sperând că ai timp pentru el. Dacă agenda îți este atât de plină, încât nu ai timp pentru o conversație cu el, nu îl vei putea face să se simtă iubit și ascultat. Uneori, dacă, pur și simplu, stai și îți arăți disponibilitatea față de el e suficient să-l faci să se simtă prețuit.

  1. Răspunde tulburărilor de comportament cu maturitate.

Uneori, îi răspunzi copilului care are tulburări comportamentale cu furie. Invariabil, copilul se va simți neprețuit și neascultat. Sau, uneori, ne ignorăm copiii. Are același rezultat. Tulburările comportamentale apar din nevoi neîmplinite și privește-le ca pe șanse de a te apropia de copil și de a le rezolva împreună. Așa vă întăriți relația. Ține minte: disciplina înseamnă învățare și predare, nu răni și pedepse.

  1. Lasă-i mesaje de dragoste.

Ai putea să-i trimiți un mesaj surprinzător pe facebook. Sau poate că poți să-i furișezi un bilețel în ghiozdan sau sub pernă. Copiii adoră să primească bilețele de la mama și tata. Se simt băgați în seamă, importanți, prețuiți.

  1. Oferă-i autonomie.

Copilul tău nu se simte în siguranță când îl controlezi și se împotrivește cererilor tale “băgăcioase”.  Dacă noi ca adulți acceptăm ușor regulile și limitele, la copii e altfel. Un copil se va simți mai prețuit dacă va primi opțiuni și va putea alege singur, ori de câte ori e posibil.

  1. Așează-te pe podea și joacă-te cu el.

Un copil adoră când părintele lui își abandonează treaba și sare lângă el să se joace împreună. Copiii mai mari adoră chiar și luptele! Iar toți sunt dependenți de atenția părintelui, de jocuri împreună, de fotbalul vostru, de coloratul vostru sau de mersul cu bicicleta împreună.

  1. Păstrează-le cadourile.

E ceva minunat, de topit inima, ceva ca din povești, când, adult fiind, te întorci în casa părintească și găsești felicitările făcute de tine pentru mama și tata, sau primite de la o fată îndrăgostită. Odată ce crește, arată-i copilului tău că i-ai păstrat primele cadouri pe care ți le-a făcut. Arată-i că le prețuiești.

  1. Spune-i că-l iubești.

Are nevoie să audă cele două cuvinte. Cât mai des.

  1. Arată-i că-l iubești.

Mai mult decât cuvintele, are nevoie să simtă că e iubit. Arată-i asta cât de mulți poți. Va crește rezilient, “elastic”, cu sentimentul că este prețuit și ascultat.

articol inspirat, tradus și adaptat de pe kidspot.com

*** Ți-a plăcut articolul? Dă-i share să-l citească toată lumea.

*** Poate te interesează și „Sfaturi pentru amintiri superbe”.