În lumea modernă, imediat după ce ne naștem, pătrundem într-o societate de consum. Încă din copilărie, am fost înconjurați de videoclipuri publicitare, postere, reduceri și promoții care vor să ne convingă de un singur lucru: „Tu ai nevoie de asta!”.
Dacă la grădiniță copilul încă nu înțelege prea bine cum stă treaba cu lucrurile scumpe, când ajunge la școală se va lovi de o adevărată cursă pentru jucăriile din reclame, obiecte de firmă sau ultimul model de telefon. Mai rău este că, sunt medii unde dacă fiul tău nu se ridică la nivelul „brandului”, el poate fi hărțuit sau chiar abuzat.
Chiar dacă nu se întâmplă asta și colegii lui de clasă sunt toleranți, copilul tău, în mod natural, nu va dori să rămână în urma semenilor și îți va cere de asemenea, să-i cumperi cele mai noi tablete, telefoane sau pantofi sport.
Cum să-i explici unui copil că „brand” și „modă” sunt doar niște cuvinte? Că o geantă scumpă sau o bluză de câteva sute bune de lei nu înseamnă că îți deschide automat și calea în înalta societate sau apartenența la un grup? Și nici nu-ți aduce o prietenie sinceră. Că poți fi destul de fericit și fără aceste obiecte, care pot fi substitute în mod onorabil cu altele mai decente? Consumatorismul nu este o soluție nici pentru bugetul familiei tale și nici pentru planetă.
11 sfaturi cum să-ți ferești copilul de obsesia obiectelor de brand și a lucrurilor nejustificat de scumpe
-
Propriul exemplu
Dacă mama însăși suferă și salivează după cel mai nou model de telefon, iar tata face credite după credite ca să-și schimbe o dată la doi ani mașina, copilul normal că va fi din ce în ce mai atras de a se încadra în același „statut”. Tu ar trebui să-i inspiri prin exemplul tău că mai ieftin nu înseamnă neapărat mai rău.
Ia-ți copiii la cumpărături cu tine și explică-le. De exemplu, mama își dorește o rochie de un anumit brand care este în vogă. Intrați împreună în magazinul „A”, vedeți produsul, arătați-le prețul, apoi mergeți în magazinul „B”, care are o rochie similară, dar mult mai ieftină. După ce alegeți a doua opțiune, explicați-le decizia. „Am economisit acești bani. Uite, acum am 1000 de lei în plus. Putem plăti cursurile de engleză și antrenamentele de volei!”
-
Învață-l că un articol scump nu este singurul cadou posibil
Dacă micuțul tău își dorește la nebunie o jucărie scumpă și care, după părerea ta, nu-și justifică achiziționarea, pentru că în câteva zile va sfârși uitată pe vreun raft, iar peste doi ani o vei dona pur și simplu, explică-i cât de diferite pot fi experiențele. De exemplu, în loc să cumpărați un set de construcție, mergeți împreună la karting. Un astfel de divertisment poate fi un bun înlocuitor pentru o jucărie de care copilul tău se va plictisi foarte repede. Chiar și ieșirea împreună la un picnic este un cadou grozav dacă îl abordați corect. Îi puteți spune că în locul unui robot-transformer, puteți merge undeva împreună, cheltuind o sumă ceva mai mică. Dați-i copilului mai multe opțiuni și posibilitatea să aleagă.
-
Evitați zonele „fierbinți”
Dacă cel mic visează la o consolă nouă, ar fi cam cinic să te plimbi cu el fix prin fața vitrinei unde sunt promovate cele mai recente modele. Acest lucru îl va supăra pe copil și îți va strica și ție ziua. Abțineți-vă de la astfel de plimbări, evitați reclamele inutile și încercați să vă protejați copiii de informații excesiv de intruzive de la televizor.
-
Un lucru scump nu trebuie evidențiat
Nu ar trebui să devină o obișnuință de familie să sărbătoriți de fiecare dată când vă cumpărați ceva scump. O sărbătoare trebuie să fie o ocazie serioasă. Altfel, copilul va înțelege că orice cumpărătură este foarte importantă și asta va deveni un țel în viața lui. Distracția trebuie să semnifice joc, plimbări, socializare, cunoaștere, descoperire și nicidecum mersul la mall și shopping.
-
Empatizați
Arată că îți pasă. Nu i-ai cumpărat copilului tău o jucărie pentru că era prea scumpă. Dar nu te opri aici. Spune-i că și tu ești supărat că nu va avea o mașină care se manevrează atât de ușor. Dar dacă ai fi cumpărat-o, ai fi fost nevoit să te limitezi la altceva. Copilul trebuie să înțeleagă motivele refuzului. Ajută-l să facă față acestor experiențe. Vorbește-i, lasă-l să plângă și oferă-i o alternativă.
-
Discutați despre branduri și firme
Purtați o discuție despre ce înseamnă brand, firmă, istoric și prețul acestora. Spuneți-i că un produs nu înseamnă doar utilitatea lui și gata. El a ajuns să fie așa pentru că o firmă l-a perfecționat de-a lungul anilor, a investit timp și bani și așa a evoluat mult. Tocmai pentru că și-a dedicat zeci și, în unele cazuri, chiar și sute de ani, o firmă merită să fie răsplătită pentru asta, iar plata ei se regăsește în prețul final. Dar asta nu înseamnă că un produs similar, la un preț mai mic nu se bucură de aceeași calitate. Fiecare persoană poate alege ce să-și ia: un produs foarte scump de firmă sau unul la fel, doar că mult mai ieftin.
-
Planificați împreună bugetul
Faceți o masă rotundă și discutați cum vă gestionați cheltuielile în luna respectivă. Câți bani se câștigă în total (iar aici neapărat trebuie să evidențiați și cât munciți pentru acei bani și că aceștia nu cad de nicăieri pe card), ce cheltuieli aveți cu întreținerea casei, hrană, cât plătiți pentru opționale, pentru ieșiri sau vacanțe. Și calculați câți bani vă rămân la final. Întrebați-l pe copil unde crede el că ar trebui să economisiți bani pentru a cumpăra ceva ce își dorește. Este el gata să renunțe la altceva pentru acest vis? Cu siguranță se va gândi profund dacă chiar are nevoie de el.
-
Discutați
La orice solicitare de ai cumpărați ceva, întrebați-l: „La ce îți va folosi?”, „Chiar ai nevoie de el?” Dacă un copil își dorește un produs sau altul doar pentru că îl are toată lumea, atunci trebuie să încerci să-i explici că a urmări mulțimea este greșit. Fiecare persoană are personalitatea lui, are propriile nevoi, dar și posibilități. „Nu este o prostie să cumperi ceva de care nu ai nevoie doar pentru că îl au și alții?”
-
Filtrați publicitatea
Când copilul mai crește, vorbiți-i despre reclame. Explicați-i ce tertipuri se folosesc în publicitate pentru a convinge, a te atrage și a te face să cumperi. Poți apela la logica lui de copil. De exemplu, în două reclame, o fată devine de succes după ce cumpără cele două produse. Într-un caz este vorba de o mașină, iar în al doilea de o gumă de mestecat. Compară videoclipurile și întreabă: „Crezi că după ce vei cumpăra gumă de mestecat viața ta se va schimba cu adevărat? Și atunci care este diferența dintre o gumă și o mașină?”
Subliniați și faptul că toate promoțiile și reducerile sunt moduri convenabile de a atrage cumpărătorii.
-
Alege anturajul
Cel mai important lucru este mediul în care se învârte copilul tău. Indiferent de cât vorbești și îl educi, el poate fi încă hărțuit pentru că nu are marca potrivită de adidași. Sunt oameni foarte bogați care știu să-și crească într-un mod frumos copiii și aceștia să nu pună accent pe branduri sau firme și cu atât mai mult să nu se poarte urât cu cineva care are posibilități limitate. Dar sunt și copii din medii unde a hărțui este un mod de viață. Așa că, în acele anturaje, un copil poate fi bătut fie că are sau nu haine scumpe, doar de dragul de a fi abuzat.
De aceea, atunci când alegeți o școală sau un mediu pentru copil, asigurați-vă că acest loc i se potrivește din toate punctele de vedere, unde se pune preț pe capacitățile lui intelectuale, pe aptitudini, pe socializare și nicidecum pe ultimul model de smartphone. La o simplă căutare pe internet, găsești recenzii despre orice școală sau liceu, poți merge personal și poți vorbi cu părinții, cu profesorii sau elevii. Poate sună dificil, dar nimeni nu zice că a fi părinte este ușor.
-
Nu trasa limite
Nu creați un tabu pentru toate lucrurile de marcă sau cele la modă. Spuneți-i: „Da, ne putem permite acest produs și știu că ți-l dorești cu adevărat, așa că ți-l cumpărăm pentru a te face fericit/ă. Dar în următoarele șase luni nu vom mai putea să-ți luăm alte lucruri atât de scumpe.”
Copilul trebuie să înțeleagă că o persoană este prețuită și respectată nu pentru lucruri scumpe și frumoase, ci pentru acțiunile, faptele, inteligența sa. Un telefon mobil nu este o jucărie și nici un bilet pentru a adera la un grup, ci un mijloc de comunicare, iar principala sa funcție este de a asigura comunicarea. Prin urmare, ar trebui să fie cât mai convenabil și cât mai simplu posibil. În prezent, tehnologia se dezvoltă extrem de rapid, oamenii își schimbă telefoanele la fel de repede, însă foarte puțini folosesc un smartphone la întreaga sa capacitate. Cu atât mai mult, nu poți cumpăra un telefon nou doar pentru că abia a apărut pe piață, chiar dacă cel dinainte are doar 6 luni.
Nu te simți vinovat dacă nu-ți permiți ceva ce copilul tău își dorește cu ardoare. Asigurați-l că îl iubiți, dar momentan nu-i puteți cumpăra sau pur și simplu nu are nevoie de acel articol. Poate va fi supărat pe moment, dar mai devreme sau mai târziu, copilul va înțelege și te va ierta. Totul depinde de cum îl crești și pe ce îl înveți de mic să pună preț.