Anul acesta am fost în 7 vacanțe. 7. Trei singuri, patru cu copiii.
Cum așa? Suntem foarte, foarte bine organizați și avem multa răbdare.
Dacă mergem cu copiii, știm clar că este o vacanță complet diferită față de cea doar în doi, a părinților.
Destinația potrivită
Neapărat alegeți hoteluri kids friendly. Alegeți destinații în care copiii au ce face, în care au aqua parcuri sau pârtii de săniuș, dar și atracții indoor. Ziua este foarte lungă și copiii trebuie distrați.
Alegeți hoteluri cu mâncare bună. Nu îți dorești o toxiinfecție alimentară.
COSTUL POTRIVIT
Citim recenziile hotelurilor înainte de a alege. Ne asigurăm că sunt de încredere, că au note foarte bune. Noi nu am mers la hoteluri sub 4 stele cu copiii, ba chiar, dacă prindem oferte bune, alegem 5 stele.
Asigurări de călătorie. Credeți-mă pentru câteva zeci de lei, scutești mii de euro. Că nu mai poți călători, că se anulează avionul, că se îmbolnăvește unul din familie în destinație, că ai un accident, asigurarea rezolvă pentru tine.
De obicei alegem ofertele agențiilor de turism. De ce? Pentru că au pachete bune, cu asigurări incluse, cu transferuri incluse și cu tot felul de beneficii extra sau cu discounturi la anumite activități la destinație.
Ba chiar devenim clienți fideli uneia singure și cumpărăm de la ei mai multe vacanțe.
De obicei, în ianuarie- februarie, ne programăm 3 sejururi, în funcție de vacanțele copiilor. Facem early Booking, obtinem clar prețuri mult mai bune.
Și putem achita în tranșe. E foarte important. Multe agenții oferă această opțiune.
CATEVA REGULI DE BAZĂ înainte de călătorie, pregătirea este esențială.
- Explicați-i copilului ce se va întâmpla și implicați-l în pregătiri.
- Trebuie să luați cu voi multe jucării. Copilul trebuie să aibă rucsacul lui cu jocuri și jucării.
- FOARTE IMPORTANT, NU UITAȚI JUCĂRIA PREFERATĂ ACASĂ.
- Trebuie să aveți la îndemână haine de schimb, gustări și apă.
- Pregătiți trusa de urgență. De la creme solare la plasturi și medicamente anti- alergii sau intoxicație alimentară
Dacă ești la primele călătorii, te poți aștepta la orice. Rău de mișcare, dureri de urechi, răceli de la aerul condiționat. Pe măsură ce capeți experiență, vei fi mult mai pregătit.
Ideal ar fi să faci înainte o vizită la medicul pediatru. Să-ți spună ce medicamente să iei în funcție de specificul copilului.
- Fiți înarmați cu răbdare. Muuultă răbdare. Trebuie să conștientizați că o călătorie cu copilul nu este la fel de simplă ca cea doar a adulților.
DACĂ PLECAȚI CU AVIONUL
Eu nu recomand călătoria cu avionul până în vârsta de doi ani. Copilul poate fi sensibil la presiunea de la decolare sau aterizare și nu poate spune asta.
Copilul se poate plictisi foarte tare și mușină prin avion.
Copilul poate plânge din senin și deranjează pe toată lumea, mai ales pe timpul nopții.
Dacă totuși plecați, iată sfaturile:
- Alegeți ore matinale sau potrivite orei de somn a copilului.
- Optați pentru priority boarding, ca să nu stați la cozi. Multe companii, dacă sunteți cu copiii, vă lasă în față. Dar nu toate.
- Neapărat să aveți un cărucior ușor cu voi. Ideal un cărucior care încape în spațiul de depozitare din avion. Dacă nu vreți să investiți în așa ceva, cumpărați măcar un marsupiu, ca să puteți transporta copilul cu ușurință. Noi le avem pe amândouă.
- E bine să știți că, în multe aeroporturi, inclusiv în Otopeni, dacă aveți un cărucior puteți trece pe la porți speciale, cele pentru persoane cu handicap.
- Dacă aveți un bebe, ideal este să aveți și o scoică omologată pentru transportul copilului în avion. Aici e o discuție lungă, unele companii aeriene nici măcar nu știu despre ce este vorba. Dar ca să fie clar, dacă îi cumpărați copilului un loc întreg, atunci aveți dreptul să îl puneți într-o scoică, iar personalul din avion trebuie să vă dea centuri speciale.
- Nu uitați să țineți copilul ocupat în avion. Cărți, cărți de colorat, jucării, în cazuri extreme, chiar și tableta este permisă.
DACĂ PLECAȚI CU MAȘINA
- Țineți minte că portbagajul este limitat, dar, totuși, nu uitați nimic important acasă.
- Nu uitați jucăriile. Multe. Inclusiv cărți de colorat.
- Dar, fiți pregătiți să ascultați muzica preferată de copii ore întregi.
- Și fiți pregătiți să inventați jocuri.
- Copilul mic nu poate sta în scoică mai mult de două ore și, în general, un copil nu poate sta în mașină mai mult de 5-6 ore pe zi.
- Neapărat să aveți scaunul auto potrivit vârstei copilului și să fie unul confortabil.
CE NU POȚI FACE CÂND PLECI ÎN VACANȚĂ CU COPIII
-
FĂRĂ DESTINAȚII EXOTICE SAU EXCENTRICE
Poate ai visat toată viaţa să mergi în safari. Sau poate că o expediţie la Polul Nord este visul tău pentru vacanţa perfectă. Evident că aceste variante şi alte asemenea lor trebuie să îţi iasă din cap atunci când vacanţa înseamnă, de fapt, vacanţa în familie. Adică împreună cu copilul/copiii. Nicio destinaţie posibil riscantă sau foarte departe de casă, confort şi civilizaţie nu mai reprezintă o variantă posibilă pentru voi. Nici măcar destinaţiile urbane care sunt catalogate drept periculoase, ceea ce înseamnă o bună parte a Americii latine, de exemplu.
-
CLUBBING PÂNĂ LA EPUIZARE, PA, PA.
Evident că atunci când mergi în vacanţă cu copilul nu mai poate fi vorba despre petrecerea nopţilor hălăduind din club în club. În primul rând, pentru că micuţul tău nu va putea suporta gălăgia din aceste locuri, fumul de ţigară (unde mai este cazul) sau amânarea orei de culcare. În al doilea rând, nu poţi fi tată cool dacă tu te duci în cluburi, în timp ce mami stă în cameră cu copilul. În al treilea rând, se poate întâmpla orice oricând, spun fataliştii, iar mami nu va putea da de tine pentru că nu îţi vei auzi telefonul. Mai bine scoate-ţi din cap varianta clubbing.
-
CONSUM DE ALCOOL FĂRĂ LIMITE
Atunci când ai copilul în preajmă, mai ales când te afli în vacanţă, adică într-un loc aproape necunoscut, cel mai bine este să fii cât mai lucid cu putinţă la orice oră din zi sau din noapte. Evident că nu vom fi mai catolici decât Papa şi nu vom renunţa la un pahar de vin sau bere, dar atât.
-
ACTIVITĂŢI SAU SPORTURI PERICULOASE
Dacă vacanţa ta perfectă ar include, de obicei, kitesurfing, paraşutism, parapantă sau alte activităţi periculoase, ar fi bine ca acestea să îţi iasă din cap înainte de a face rezervările pentru vacanţă. Vei spune că nu ai de gând să practici aceste sporturi periculoase împreună cu copilul, însă, trebuie să te gândeşti la emoţiile prin care va trece soţia ta cât tu te vei distra sau la ipoteza sumbră că ceva ţi se va întâmpla.
-
DE LA GOURMET LA FAST FOOD
Sau mai bine spus, fără gourmet şi fast food. Fie că eşti un fin cunoscător şi degustător al bucătăriei gourmet sau eşti un fan al preparatelor fast food, în vacanţa cu copilul, va trebui să renunţi la astfel de delicii culinare. În primul rând, că un restaurant de lux care serveşte preparate fine nu este locul potrivit pentru a lua masa împreună cu copilul, din mai multe motive: majoritatea preparatelor nu sunt potrivite pentru un copil mic, iar cel mic s-ar putea simţi atât de în largul lui încât să deranjeze ceilalţi clienţi. Despre preparatele tip fast food ce să mai spunem? Evident că cel mic va vrea să guste şi evident că nu sunt atât de sănătoase încât să îi faci pe plac.