În 1972, Sergiu Nicolăescu făcea un film cu numele ăsta. Era cu mafioți și polițiști și n-avea legătură cu pandemia de acum. Dar expresia asta este mult mai importantă azi, decât atunci.
În copilăria mea, când ajungeam la școală, trebuia să-i prezentăm învățătoarei mâinile și batistuța. Unghiile trebuia să fie tăiate, degetele curate, iar batista albă și călcată.
Sunt momente din trecut, care mi-au revenit cumva în minte acum. Trăim zilnic cu temerea că ne-am putea îmbolnăvi. Și, mai ales, că ai noștri copii s-ar putea îmbolnăvi. Sunt sigur că și voi vă gândiți la aceleași lucruri.
Noi am trecut prin boala asta. Toată familia, mai puțin Soph- fiica cea mare. Paradoxal ea nu a pățit nimic. Nu ne garantează nimeni că nu ne-am putea reinfecta sau că Soph va putea fenta virusul tot timpul. Așa că suntem atenți în continuare. Responsabili, cu măsuri de siguranță. Vigilenți, nu paranoici.
Tocmai de aceea ne-am bucurat mult că, de ceva vreme, s-au redeschis școlile măcar parțial. Că fiică-mea poate învăța din nou în clasă. E mult mai bine pentru creierul ei. Să sperăm că, de acum încolo, școlile vor fi doar ultimele închise.
Dar acum, accentul e și mai mare pe subiectul igienă. În casă, era un mediu controlat, o băteam la cap să se spele pe mâini cât mai des. Pentru școală, are aceleași sfaturi, dar și măsuri suplimentare. În cazul în care se grăbește, nu are timp să meargă la toaletă, are dezinfectantul cu ea. Unul mic, de la Dettol, ușor de pus în buzunarul pantalonilor sau al ghiozdanului. Nu îi lasă mâinile lipicioase și cel mai important omoară inclusiv virusul pandemic. Cere ajutorul unui adult, profesor sau supraveghetor, îi toarnă câteva picături în mâini și se dezinfectează.
E nevoie, oameni buni, de astfel de măsuri, credeți-mă! Pentru că vorbim de copiii noștri și pentru că întreaga Românie stă foarte prost la capitolul igienă.
Pe de o parte, mâinile sunt principalul mediu prin care se transmit bolile:
- Germenii pot supraviețui până la trei ore pe mâini
- Există între 2 și 10 milioane de bacterii pe vârful degetelor și pe coate
- În medie, întâlnești 300 de suprafețe la fiecare 30 de minute, expunându-te la 840.000 de germeni
- Aproape 80% din germenii care cauzează boli sunt răspândiți de mâini
- Există aproximativ de 10 ori mai mulți germeni pe telefon și tastatură decât pe scaunul de toaletă
- Cărucioarele din magazinele alimentare conțin aproximativ 73.000 de unități de bacterii care formează colonii la fiecare 0,25 cm. (sursa: studii interne Dettol)
Iar statisticile privind igiena oamenilor sunt oribile:
- Doar 51% dintre oameni se spală pe mâini după ce folosesc toaleta.
- Doar 33% se spală pe mâini când ajung acasă.
- Doar 40% se spală pe mâini înainte să mănânce.
- Doar 23% se spală pe mâini după ce duc gunoiul.
- Doar 21% se spală pe mâini după ce folosesc transportul public.
- Doar 13% se spală pe mâini după ce intră în contact cu o persoană bolnavă.
- Doar 16% se spală pe mâini după ce strănută în palme.
- Doar 2% se spală pe mâini după ce schimbă un scutec. (sursa: studii interne Dettol)
Deci, atenție mare la dezinfectarea mâinilor! Spălați-vă pe mâini cât mai des, învățați-vă copiii să facă la fel. Și când nu puteți face asta, folosiți dezinfectanți.
Cei de la Dettol ucid 99,9% din bacterii și viruși, inclusiv coronavirus. Sunt testați dermatologic, nu necesită clătire, nu lasă mâinile lipicioase și sunt ușor de utilizat oriunde, oricând.
***
Utilizați în siguranță produsele biocide. Citiți întotdeauna eticheta și informațiile despre produs înainte de utilizare.
*Potrivit testelor de eficacitate, efectuate conform EN 1276 & EN 1500, omoară 99,9% dintre bacteriile testate, precum: Escherichia coli K12, Staphylococcus Aureus, Pseudomonas Aeruginosa, Enterococcus Hirae, iar conform EN 14476, omoară 99,9% dintre virusurile testate, precum: Poliovirus, Adenovirus, virusul gripei porcine A (H1N1) și SARS-CoV-2 (Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, după 1 min).