Crezi că doarme prea mult? Înainte să te panichezi, citește articolul

Oh, tu, pat, dulce pat, ce bine că exişti în viețile noastre! Să îi dea Dumnezeu sănătate celui care te-a inventat!

Oh, tu, somn, dulce somn, că dulce mai ești! Şi tu, Moș Ene, mare prieten, mare om!

Cui nu-i place somnul? Pe bune acum. Nu cred că există om pe lumea asta care să nu adore momentul acela când seara se lungeşte în pat, își întinde toate oasele și adoarme liniștit. E cel mai bun lucru și începi să îl apreciezi din ce în ce mai mult după ce devii părinte. Până în punctul ăsta, te mai enervezi că te ia oboseala, ai mai sta în club chiar dacă a doua zi te duci la muncă, ai mai sta la palavre cu prietenii și, clar, te enervează când îți dai seama că deja nu mai ești coerent și știi că singura variantă să îți revii este aceea să tragi un pui bun de somn.

Bine, bine, dar și somnul ăsta are dichisul lui. Nu e așa… după ureche. Chiar deloc! E o treabă extrem de serioasă, ca orice alt lucru care ţine de sănătatea noastră. O să ziceți că mă răsfăţ și că vreau să trag chiulul de la diverse. Ete că nu e așa!

Charles Czeisler, un renumit profesor de la Harvard, alături de alți experți, a studiat problema somnului și a întocmit un grafic de ore de somn necesare pentru fiecare vârstă în parte. Practic, omul ăsta şi echipa lui ne spun mură în gură cât trebuie să dormim în funcție de vârstă și mai ales ce trebuie să facem și să nu facem înainte de somn.

Așa se face că: 

-Copiii de la 0 la 3 luni au nevoie de 14-17 ore de somn pe zi

-Copiii de la 4 la 11 luni au nevoie de 12-15 ore de somn pe zi

-Copiii de la 1 la 2 ani au nevoie de 11-14 ore de somn pe zi

-Copiii de la 3 la 5 ani au nevoie de 10-13 ore de somn pe zi

-Copiii de la 6 la 13 ani au nevoie de 9-11 ore de somn pe zi

-Adolescenții de la 14 la 17 ani au nevoie de 8-10 ore de somn pe zi

-Tinerii între 18 și 25 de ani au nevoie de 7-9 ore de somn pe zi

-Adulții de la 26 la 64 de ani au nevoie de 7-9 ore de somn pe zi

-Cei peste 65 de ani au nevoie de 7-8 ore de somn pe zi

Normal și firesc, aceste date sunt aproximative și fiecare persoană este diferită. Unii dorm mai mult, alții mai puțin, dar, în mare, cam acestea sunt orele necesare de somn pentru fiecare vârstă.

Bănuiesc că toată lumea știe importanța somnului. Ne ajută să avem energie pe tot parcursul zilei, ne ajută să ne menţinem mintea limpede, să fim activi și mai ales, să ne păstrăm sănătatea intactă.

Privarea de somn este o treabă foarte gravă. Pe lângă faptul că nu mai suntem coerenţi, nu mai putem să luăm decizii la fel de ușor, nu mai gândim clar, concentrarea ni se duce pe apa sâmbetei, suntem mult mai predispuşi la boli. Așa se face că cei care nu dorm cam cât ar trebui să o facă riscă foarte mult. Cei mai afectaţi sunt cei care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte. Aici e cel mai grav. Cei în cauză sunt mult mai predispuşi la probleme cardiovasculare, probleme de greutate, obezitate sau chiar diabet.

Acum stau să mă gândesc la proaspeţii părinți și implicit la mine. Acum îmi dau seama că toți cei care ne-au zis „dormiţi când doarme copilul nou-născut”, n-au vorbit chiar prostii. Țin minte că în primele lui două, trei luni de viață, soaţa și cu mine am fost mai mult niște zombie decât niște oameni. El mânca din 3 în trei ore, iar noi dormeam când apucam, spre deloc.

Că nu mai gândim limpede? Clar nu o mai facem… Am sunat pediatra să o întrebăm dacă e normal să sforăie cel mic, sau dacă atunci când adoarme e normal să își dea ochii peste cap. Clar nu gândim limpede…

Părinți! Proaspeţi părinți! Ascultați-mă! Pune-ți-vă graficul ăsta pe frigider și încercați să îl respectaţi și mai ales, dormiţi când doarme și copilul vostru. Pe bune acum… la nou născuți e tot un somn și-o veselie. Ok, nu doarme 17 ore, dar 13-14 tot doarme.

Ca sfat, aceiași medici, ca oricare alții, ne spus răspicat așa:

Pentru a avea un somn sănătos şi calitativ, să nu avem televizor, tabletă, în camerele în care dormim. Cu o oră cel puțin înainte de somn, e bine să nu avem contact cu ele pentru că melatonina nu se mai secretă la fel și e foarte importantă.  Copiii nu au ce căuta în fața televizorului înainte de somn. Mai ales ei! În camerele lor trebuie să fie doar jucării și cărți de povești.

Articol inspirat de pe www.medicalonline1.com