Când părinții le citesc copiilor lor se creează o îmbunătățire în comportamentul micuților și, mai ales, în performanțele academice. Conform unui nou studiu, preluat de CNN, apare o diferență semnificativă și în activitatea cerebrală.
Cercetătorii au studiat copii cu vârste între 3 și 5 ani, prin analize de rezonanță magnetică ale creierului acestora. Părinții lor au răspuns la întrebări legate de cât de mult le citesc și vorbesc cu ei.
S-a stabilit astfel că, atunci când copiilor mici li se citește o poveste, anumite regiuni din partea stângă a creierului se activează. Sunt zonele implicate în înțelegerea sensului cuvintelor și a conceptelor, dar și a memorării. Aceleași regiuni ale creierului au fost descoperite ca active și la copiii mai mari cărora li s-au citit sau citesc povești.
Studiul arată că dezvoltarea acestor zone începe la o vârstă foarte fragedă, spune autorul. Și mai interesant, precizează autorul, este cum activitatea cerebrală a acestei regiuni e mai mare printre copiii cărora părinții le-au creat o casă “prietenă” cu literatura. “Cu cât îi citești mai mult copilului, cu atât îi ajuți neuronii din acea regiune să crească și să realizeze conexiuni care îl vor ajuta pe copil, în viitor, în lectură”, spune profesorul Tzipi Horowitz-Kraus, directorul de program al Departamentului de Cercetări asupra Lecturii și Citirii al Spitalului de Copii din Cincinnati, autorul studiului.
În aceste condiții, Academia Americană de Pediatrie le recomandă părinților să înceapă să le citească cu voce tare micuților lor chiar din primele zile de la naștere.
Asta pentru că cei expuși de mici cititului dobândesc un vocabular mai bun, o alfabetizare mai bună, sunt atenți și se concentrează mai bine și se adaptează mai ușor la introducerea în grădiniță.
Nu doar copiii au de câștigat de pe urma lecturii. Părinții, care le citesc, se bucură de una dintre cele mai plăcute activități pe care o pot face împreună cu copiii lor.
Și, dacă vrei o carte interesantă pentru copilul tău, găsești una aici, cu o grafică inedită și povești nemaiîntâlnite. În “Caută-ţi prietenii!” vei afla că a fi erou nu înseamnă să ai puteri supranaturale. Înseamnă să fii ingenios, cu umor, tolerant, voluntar, bine crescut. Vei face cunoştinţă cu elefantul Tromba, suricata Batanga, puiul de rinocer Adongo, baobabul Farus, scolăriţa Olivia şi tânărul boşiman Madiba. Alături de ei, nenumărate alte personaje se vor alătura aventurii spre bucuria cititorilor. Cartea este potrivită pentru copiii care se pregătesc să meargă la şcoală sau pentru aceia care deja au probat băncuţele din sala de clasă. Se vor bucura dacă le vor citi împreună cu părinţii, sau singuri, mai ca oamenii mari.