Ce trebuie să faci ca să-ți protejezi copilul de insolații, virusuri și bolile de sezon. Sfaturile unei somități în domeniu

Interviul de mai jos este realizat cu o somitate în domeniu. Ce spune doamna doctor ar trebui să fie literă de lege pentru toți părinții. Vă las câteva detalii din cv-ul specialistului și, apoi interviul. Sunt niște precizări acolo, care chiar ar trebui să ne dea de gândit.

Dr. Ana Culcer este medic primar pediatru, doctor în Științe Medicale. Cu o activitate de peste 50 de ani în domeniul medical, a fost medicul șef al secției de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București, din 1983 până în 2014.

Este formator național pe probleme de alimentație naturală. A lucrat cu UNICEF timp de 10 ani fiind trimisă la San Diego, SUA, în 1996 pentru a se specializa în probleme de alimentație naturală. Ulterior a susținut cursuri ca formator, în toată țara pentru medicii șef de secție și asistentele șefe ale secțiilor de nou născuți.

A dezvoltat secția de terapie intensivă neonatala, mai ales după Revoluție, când a fost trimisă pentru schimb de experiență în America și în Suedia.

A urmat 3 serii de cursuri “New Start” 1,2,3, timp de 10 ani cu echipe de medici americani în România, pentru actualizarea cunoștințelor de terapie intensivă neonatală și neonatologie în general.

Totodată este unul din membrii fondatori ai Asociației de Neonatologie din România.

INTERVIU CU DR. ANA CULCER- MEDIC PRIMAR PEDIATRU, DOCTOR ÎN ȘTIINȚE MEDICALE

Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni la copii pe perioada verii?

Dr. Ana Culcer: În perioada verii, în general, pot face infecții respiratorii, care pot fi virale, bacteriene. Apoi sugarii sau copiii mici care bagă mânuțele în gură sau diverse obiecte, jucării care nu sunt curate pentru că le aruncă pe jos, sau suzeta pe care o aruncă dintr-o parte în alta și apoi o bagă în guriță.

Mai este și obiceiul prost de a pupa copilul pe mânuțe sau pe gură sau de a-i respira în nas, iar un părinte poate fi purtător de un virus sau un microb pe care îl dă imediat copilului.

Apoi căpușele. În ultima săptămână, am primit vreo patru telefoane: copii mușcați de căpușe de ceafă sau de ureche. Trebuie să fim foarte atenți și trebuie scoase cât mai repede. De fiecare dată după ce un copil se joacă în iarbă, trebuie controlat, dezbrăcat și verificat pentru că trebuie scoase foarte repede. Cu cât căpușele stau mai mult în piele, cu atât crește riscul de a transmite virusuri sau bacterii. Dacă vedem căpușa, atunci trebuie mers la o cameră de gardă să scoată integral căpușa, să nu rămână nimic din ea în piele. Nu toate căpușele sunt infectate, dar e de preferat ca cel mic să fie văzut de un specialist, pentru că pot provoca boli grave, neurologice.

În plus riscul de diaree e foarte mare. Fiind foarte cald, de multe ori alimentele pe care părinții le poartă cu ei ca să le dea copiilor, dacă nu sunt la o temperatură între 4 și 6 grade Celsius, se pot strica, altera. Deja am avut copii cu diaree, chiar azi mi-a venit unul la cabinet cu 16 scaune pe zi. Deci ține foarte mult de ce alimentație dăm și cum dăm și mediul în care este copilul, mai ales acum că există și riscul de Coronavirus.

Pe lângă asta, însă, sunt tot felul de viroze, mi-au venit și cu streptococi, copil cu streptococ în gât, probabil unul dintre adulții de lângă el este purtător, stă foarte aproape de copil, i-a dat și copilului. Probabil a gustat mâncarea cu lingurița micuțului. Am mai avut și mămici care bagă suzeta bebelușului în gură să o spele de pe jos, ceea ce e foarte urât. Credeam că am scăpat de chestia asta, dar nu reușim.  

Deci în 2020, încă sunt astfel de metode băbești?

Dr. Ana Culcer: Din păcate da! Sunt mămici care refuză orice tratament medical pentru copiii lor, le dau lapte de măgăriță și apelează la clarvăzători, babe și vraci. Au teoria că laptele de măgăriță rezolvă tot. Laptele de măgăriță e pentru puiul de măgar, nu pentru puiul de om.

Pot fi administrate acasă tratamente pentru aceste boli sau e nevoie de consultul medicului, diagnosticul specializat și apoi de tratamentul recomandat de doctor?

Dr. Ana Culcer: La virozele de sezon, nu ne repezim la antibiotice. De regulă, se administrează antitermice, cu paracetamol, în funcție de vârsta copilului, de greutatea lui și de starea lui. Dacă nu are peste 38 de grade pe piele sau 38,5 în funduleț, e de preferat să nu-i dai antitermice pentru că este un mijloc de apărare a corpului. Dacă febra este mai mare, obligatoriu trebuie să-i dăm antitermic. Aici e mereu o discuție dacă îi dau la 4 ore, la 6 ore, la 8 ore. Dacă acel copil are tendința, obiceiul de a face 40 de grade, eu îi dau antitermicul cu paracetamol, dar, după o oră, copilul are 38,5 și atunci eu prefer să-i repet doza de antitermic imediat. Dacă la 6 ore, 8 ore, nu mai are febră, controlez și nu îi mai dau. Mulți părinți fac o greșeală mare, dau non stop antitermicul și nu știm dacă febra e în creștere sau în scădere. Pe mine mă interesează dacă, în seara asta, copilul are mai puțin sau mai mult decât seara trecută, dacă boala regresează sau nu.

Ar trebui să lăsăm corpul să lupte puțin cu boala?

Dr. Ana Culcer: Da, să lupte și să urmărim și să controlăm temperatura și pe urmă îi dau antitermic. Dacă după 6, 8 ore, copilul meu nu are temperatură, nu mai am de ce să îi dau. Îl urmăresc și văd cum se comportă în următoarele ore. Dacă mai face febră, repet tratamentul, dacă nu mai are, nu îi mai dau. Ideea e că trebuie doar avut grijă ca, în 24 de ore, să nu depășești cantitatea maximă permisă de antitermic.

Eu am nevoie să văd cum evoluează febra, nu să i-o acopăr tot timpul cu medicamente. De exemplu, febra de dimineață este de tip ORL, e pe acumulare de mucozități în timpul nopții, iar doctorul trebuie să afle asta, la control. Pe de altă parte, dacă după 48, 72 de ore, febra nu e în scădere, atunci trebuie apelat la un specialist.

Altfel putem masca, cu antitermice, o infecție bacteriană severă care are nevoie de antibiotic sau altceva. Dacă este o infecție banală, trece în două, trei zile cu antitermic și lichide multe. Există pericolul să crească febra și pe deshidratare, copiii au o piele foarte subțire, din trei straturi, noi, adulții, avem 10 straturi. Copiii se deshidratează foarte ușor, eu pun mâna pe pulpele lor, pe obrajii lor și îmi dau seama că sunt deshidratați, au carnea moale. Și atunci întreb: câte grade ai în casă? Aaa, păi 27-28-30! Dar ei pun pe copii șapte mii de haine și ei transpiră, se umplu de bube din cauza supraîncălzirii. Și atunci e normal să facă febră mult mai ușor.

Și încă ceva, la febră, trebuie pusă compresă rece pe frunte, pentru că există riscul de convulsii. La febră mare, există risc de comă și convulsii. Compresă rece pe frunte, pentru că se poate face edem cerebral. Pot apărea dureri mari de cap. Dezbrăcat copilul, culcat liniștit și antitermice. Dacă are vomă, îi dăm și ceva antivomitiv.

Insolația este o afecțiune frecventă, poate cea mai des întâlnită vara, atât la adulți, cât și la copii. Care sunt simptomele ei? Cum ar trebui să o prevenim? Cum ar trebui să o tratăm, totuși, dacă ne afectează? Și dacă tot vorbim despre copii, cum ar trebui expuși aceștia la soare? Între ce ore, cum să fie îmbrăcați, cât de mult? 

Dr. Ana Culcer: Copiii trebuie expuși progresiv la soare și nu la ore de vârf. După 10, 11, n-are ce să mai caute un copil la soare. În plus, mereu, trebuie să aibă capul acoperit. Sau, dacă l-am mai ținut, totuși, un interval scurt, după trebuie să-i pun haine albe, cu mânecă lungă. Albul reflectă razele.

Ca și prime manifestări, copilul poate să devină agitat, plângăcios, după care poate deveni apatic, molatic, tendință la somn, până la comă.

Deci nu trebuie în niciun caz exagerat cu soarele. Nu la ore neindicate. Mulți părinți îi scot după-amiaza. De regulă, doar dimineața. După-amiaza, îi scoatem doar îmbrăcați sau îi ducem direct la apă, să-i răcorim.

În primă etapă, trebuie să prevenim insolația. Când vedem că cel mic este agitat, îl tragem la umbră sau să mergem cu el în apă, să-l răcorim. Sau ne întoarcem în cameră cu el, nu îl mai ținem la soare, îi dăm lichide reci și îi punem comprese cu apă rece pe cap. Și, dacă nu mi-am dat seama și am ajuns într-o fază avansată cu copilul devenit apatic, cu stare proastă și cu cefalee, trebuie mers la medic.

Chiar dacă vom călători mai puțin în această vară, cu toții așteptăm măcar o vizită scurtă la mare. Ce ar trebui să-și pună părinții pentru copii în trusa medicală de vacanță? Ce ar trebui să ai la îndemână pentru urgențe în privința micuților?

Dr. Ana Culcer: E de preferat să nu plece fără o trusă medicală de vacanță. Întâi și întâi, trebuie să aibă antitermice. Obligatoriu. Apoi un antivomitiv, sunt copii care au rău de mașină. Să aibă și un dezinfectant. Apoi un antialergic, pot apărea substanțe sau mirosuri care pot înfunda nasul copilului. Și chiar și o cremă antialergică, pentru situația în care copilul este pișcat de vreo insectă.

Nu în ultimul rând, trebuie să știu ce alimente tolerează și ce nu tolerează.

La ce ar trebui să mai fim atenți atunci când suntem cu copiii pe plajă? Mai sunt alte lucruri la care părinții ar trebui să fie atenți? Mă gândesc la alterarea alimentelor sau la cumpărarea lor de la vânzători ambulanți.

Dr. Ana Culcer: De preferat să nu cumpere de pe plajă lucruri necontrolate și care sunt ținute la temperaturi mari. Am avut situații când au avut probleme și de la înghețată pentru că era făcute din ouă neconforme, vechi. La fel, am avut copii cu probleme de la pateuri în care era pulbere de ouă cu salmoneloză. De preferat, să nu dăm de pe stradă sau de pe plajă mâncare copiilor mici deloc. Doar din locuri în care știm precis ce le dăm. Totul trebuie să fie controlat, să urmărim o etichetă și temperatura de servire să fie cea corectă.

Ca o concluzie a acestui interviu: pe scurt, vara nu e ca iarna și copiii pot suferi de boli sezoniere. Dacă ar fi să le dați un singur sfat părinților pentru acest sezon, care ar fi acela?

Dr. Ana Culcer: Pentru acest sezon, în mod special, să nu se ducă în aglomerații cu copiii, să nu meargă la locuri de joacă, să stea mai la distanță. Și, mai ales, dacă ai un sugar, să nu vină aproape de el copii de grădiniță, copii de colectivitate, care îi pot aduce diverse, să nu accepte sărutatul mâinilor și gurii copiilor și băgatul jucăriilor în gură sau plimbatul jucăriilor de la un copil la altul. În general, trebuie să-i ținem puțin izolați. Trebuie să socializăm, dar să fim foarte atenți la comportamentul celor din jurul copiilor, să nu intre în contact cu persoane bolnave.

Cel mai bine este să prevenim în toate domeniile! Prevenire, prevenire, prevenire!