Ce trebuie să faci atunci când copilul tău răcește. Sfaturile unei somități în domeniu

Interviul de mai jos este realizat cu o somitate în domeniu. Ce spune doamna doctor ar trebui să fie literă de lege pentru toți părinții. Vă las câteva detalii din cv-ul specialistului și, apoi interviul. Sunt niște precizări acolo, care chiar ar trebui să ne dea de gândit.

Dr. Ana Culcer este medic primar pediatru, doctor în Științe Medicale. Cu o activitate de peste 50 de ani în domeniul medical, a fost medicul șef al secției de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București, din 1983 până în 2014.

Este formator național pe probleme de alimentație naturală. A lucrat cu UNICEF timp de 10 ani fiind trimisă la San Diego, SUA, în 1996 pentru a se specializa în probleme de alimentație naturală. Ulterior a susținut cursuri ca formator, în toată țara pentru medicii șef de secție și asistentele șefe ale secțiilor de nou născuți.

A dezvoltat secția de terapie intensivă neonatala, mai ales dupa Revoluție, când a fost trimisă pentru schimb de experiență în America și în Suedia.

A urmat 3 serii de cursuri “New Start” 1,2,3, timp de 10 ani cu echipe de medici americani în România, pentru actualizarea cunoștințelor de terapie intensivă neonatală și neonatologie în general.

Totodată este unul din membrii fondatori ai Asociației de Neonatologie din România.

Interviu cu dr. Ana Culcer- medic primar pediatru, doctor în Științe Medicale

Aș vrea din start să le explicați părinților ce se poate întâmpla în sezonul rece cu copiii lor și la ce ar putea fi expuși cei mici.

Dr. Ana Culcer: De regulă, în sezonul rece, procentul cel mai mare este al virozelor: viroze respiratorii care pot porni de la simple răceli la gripe, virusuri paragripale, viroze cu temperatură, bolile meteo contagioase periculoase pentru cei care nu au fost vaccinați. Aici mă refer la varicelă, al cărei vaccin nu este obligatoriu, meningită, mai ales când îi expunem în colectivitate.

ATENȚIE! Când copilul este bolnav, nu poți să-l duci la grădiniță pe motiv că n-ai cu cine să-l lași! Trebuie ținut acasă! Pe de altă parte, degeaba tu ți-ai făcut treaba, ți-ai tratat copilul și acum e din nou sănătos, dacă vine altul bolnav, adus în comunitate doar pentru că părinții nu au cu cine să-l lase. Îi îmbolnăvește din nou pe toți!

Copilul începe să tușească, îi apar câțiva muci. Care sunt primii pași pe care trebuie să-i facă un părinte? Sunt multe mămici care se panichează imediat și aș vrea să le dăm un “rețetar” de 3-5 pași, un mic ghid de măsuri standard pe care să le rețină și să le aplice.

Dr. Ana Culcer: Ca prim pas, trebuie să luăm măsuri și să tratăm simptomatologia. Dacă are muci, aceștia trebuie curățați constant. Sunt la modă aerosolii, dar aerosolii doar înmoaie. Aerosolii sunt potriviți atunci când copilul are senzație de sufocare. În principiu, unde sunt muci sau puroi, trebuie curățat. Necurățați corespunzător, mucii se duc de la nas la urechi, copilul face otită. Doresc să menționez un lucru foarte important și anume că prevenția este cea mai importantă. Boala poate dura câteva zile, la unii, la alții săptămâni. De aceea, trebuie apelat la vaccinurile antigripale, pentru boli infectocontagioase, și orice vaccin care ne permite să prevenim evoluția unei boli.

Deci prevenția la nivel de vaccinuri. În cazul în care apare și febra, părintele ce ar trebui să facă?

Dr. Ana Culcer: Medicamente pentru scăderea temperaturii! Dacă apare și febra, părinții sunt așa de speriați încât aleargă cu copiii la spital. Am avut copii care au intrat în convulsii în farmacie. Primul lucru care trebuie făcut este să scadă temperatura. Să dezbrace copilul și să ii regleze temperatura. La copilul mai mic de 3 luni, cu febră sub 38 de grade, trebuie să dezbraci copilul, să-i oferi contact piele pe piele, să-i oferi lapte cât mai des, să scazi temperatura și în încăpere. Merge și un paracetamol, dar doar la recomandarea medicului, la copii atât de mici. Ajută la scăderea temperaturii bebelușului. La cei mai mari de 3 luni, pe lângă toate astea, poți să-i faci și o baie călduță, împachetări de la brâu în jos și paracetamol alternativ cu ibuprofen, tot la recomandarea medicului. Paracetamolul ameliorează și durerea de intensitate ușoară-moderată și este bine tolerat de stomac. Dozarea corectă se face  în funcție de greutatea corpului și vârstă.

Ce nu trebuie să faceți!!! Să nu îmbrăcați sau să înveliți copilul cu febră, să nu folosiți alcool sau oțet sau gheață- poate provoca frisoane și nici nu forțați copilul să mănânce! Și nu-i dați medicamente decât la recomandarea medicului!

De la ce temperatură și frecvență ar trebui să ne îngrijorăm?

Dr. Ana Culcer: Riscul cel mai mare este de la 38,5 în funduleț, cu 38 pe piele. De multe ori se exagerează. La cea mai mică temperatură, hop la spital. Aveți răbdare! N-are sens să aglomerezi Camera de Gardă și să aștepți ore întregi într-un loc plin de virusuri. Îi dai un antitermic și ai răbdare. Îl controlezi din 4 în 4 ore sau din 6 în 6 ore în funcție de antitermicele pe care le folosești. Dacă în seara asta are mai mult ca seara trecută, e clar că trebuie să mergi la medic. Dar, dacă e mai bine ca în ziua precedentă, mai ai răbdare. Sunt condiții favorabile și copilul se poate vindeca fără antibiotice. Dacă, însă, de la o zi la alta, starea generală a copilului se înrăutățește, dacă apar semne vizibile de deshidratare, vomită sau are diaree, are pielea palidă, nu mai respiră bine, febra nu dispare după cinci zile sau, mai rău are convulsii febrile, atunci mergi la medic! Atunci clar copilul are nevoie de consult specializat!

Sunt multe mămici care se panichează imediat.

Dr. Ana Culcer: Este foarte adevărat că atunci când febra persistă peste 72h și e în creștere, trebuie neapărat să mergem la medic. Tratamentul cauzal este stabilit de medic, el identifică dacă este vorba despre o viroză sau este o infecție bacteriană și are nevoie de antibiotic.

Când ar trebui administrat antibioticul la copii? Unul din șase romani ia antibiotice fără rețetă, suntem pe primele locuri în UE la consumul abuziv de antibiotice. Ce sfaturi le dați părinților cu copii bolnavi (răceală, gripă) în privința acestui tip de medicamente?

Dr. Ana Culcer: Antibioticul se acordă numai de către medic, în urma unor analize. Nu că așa s-a tratat vecina sau așa mi-a recomandat prietena. Trebuie analize, trebuie investigat! Și poate dura. Analiza poate veni și după 7 zile. Totul este raportat la înălțime, masă, sex, vârstă, șamd. Nu trebuie amestecate după ochi antibioticele. Trebuie să-și facă efectul. Dacă i-am dat acum și nu i-a scăzut temperatura, nu trebuie să îi mai dau repede încă unul. 

La bebeluși sunt contraindicații la medicamente?

 Dr. Ana Culcer: Da, copiii pot fi alergici. Dacă părinții sunt alergici la anumite tratamente/medicamente, probabil și copiii pot fi alergici la aceleași farmaceutice. Deci trebuie știut istoricul foarte bine. Plus problema dozajului. Toate pastilele și antibioticele se acordă doar în funcție de vârsta și greutatea copilului. Un prematur nu ia același dozaj ca unul de 6 luni sau unul de 1 an. Înainte să îi dea antibiotice, să meargă la medic, să afle dozajul și medicația corespunzătoare.

În cazul copiilor cu astfel de afecțiuni virale, dar cu intoleranțe la anumite medicamente, alergii, acestea se pot înlocui? Există medicamente înlocuitoare?

Dr. Ana Culcer: Eu întotdeauna fac analiza familiei, întreb dacă este cineva intolerant la vreun aliment, la vreun medicament. Eu mai am o problemă cu care mă întâlnesc tot timpul: oamenii își pun diagnostice găsite pe internet și se autotratează. Poate copiii sunt perfect sănătoși, dar găsesc ei tot felul de simptome și pun diagnostic. Apoi vin bocind la mine că cel mic este foarte bolnav și trebuie tratat. Ba mai mult, i-au dat medicamente de adulți, deși el abia învață să sugă! Lăsați copiii în pace! Diagnosticul îl pune doar medicul!  

În privința virozelor, leacurile băbești mai funcționează? Aveți recomandări de leacuri care ar putea completa un tratament medicamentos? 

Dr. Ana Culcer: O frecție bună cu o compresă rece pe cap, eu nu sunt pentru compresie pe picioare dar.. Dacă cel mic vine cu temperatură mare, atunci mâinile și picioare se răcesc, dar putem pune doar o compresă la cap. Și nici pentru convulsii, tot compresă pe cap. Eu le recomand hidroterapie: o baie cât mai caldă când copilul frizonează, apoi apa de limpezire un pic mai rece și îl uscăm. Apoi îmbrăcat mai lejer deoarece porii s-au deschis și copilul pierde căldură. Astfel îi scade temperatura mai repede. 

Și la nivel de prevenție, pentru creșterea imunității?

Dr. Ana Culcer: Bineînțeles pe lângă vaccinuri, acum sunt tot felul de preparate din plante îmbinate cu o alimentație corespunzătoare. Să fie alăptare 2 ani, 2 ani și jumătate, apoi vitamine, legume. Dacă cel mic este alimentat corespunzător și imunitatea este mai bună. Cât mai mult scos afară!

Deci nu ne speriem că e frig afară?

Dr. Ana Culcer: Îl îmbrăcăm corespunzător, nu să transpire că astfel răcesc imediat. Chiar azi am văzut copil care n-a fost scos afară 7 zile pentru că a fost răcit, dar nu se poate! Copilul se vindecă mai repede dacă iese afară, la aer. Îl îmbrăcăm corespunzător, cu nasul curat, să poată să respire, vedem temperatura și îl scoatem afară.

Foarte interesant, deci chiar dacă este răcit, scoate-l afară să respire cum trebuie!

Dr. Ana Culcer:  Da, nu că nu se spală când sunt bolnavi! Nu fac baie când sunt bolnavi sau nu ies afară la aer. Taică-miu era specialist la Paris și avea pacienți cu probleme mari pe căile respiratorii și îi ținea la aer pe balcon, la aer curat. Doar în România este asta cu e copilul răcit, îl țin în casă. În casă respiră același aer cu toți, îi îmbolnăvește pe toți și nici el nu se vindecă. Scoateți copiii afară, la aer curat!

În concluzie…

Dr. Ana Culcer: 

  • Să prevenim atât prin alimentație, cât și prin vaccinare.
  • Comportament sportiv. Un corp cu un ritm sănătos rezistă mult mai bine. Scos copiii la aer!
  • Să tratăm simptomatic: noi, ca părinți, să nu operăm ”după ureche”, să lăsăm specialiștii să se ocupe!