Ce faci în caz de înțepătură de albină

sursa foto: http://www.abfnet.org/
sursa foto: http://www.abfnet.org/

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în caz de înțepătură de albină este să identifici și să scoți acul albinei.

Acul albinei funcționează ca o pompă cu venin: cu cât stă mai mult în piele, cu atât pompează mai mult venin. De aceea, trebuie să cauți un punct mic și negru în centrul zonei înroșite și să-l scoți răzuind pielea cu unghia. Nu încerca să-l scoți cu penseta sau strângându-l cu degetele deoarece, prin presare, poți elibera și mai mult venin.

După ce ai scos acul, spală zona cu apă și săpun.

Aplică gheața timp de 15 minute pentru ca umflatura să se retragă și durerea să se atenueze.

Fie că folosești un cub de gheață sau pungă de legume congelate, învelește-le într-o bucată de material pentru a nu le aplica direct pe pielea copilului.

Poți prepara o soluție din bicarbonat de sodiu și apă pe care să o aplici pe zonă pentru a o calma și scoate veninul.

Durerea dispare după câteva ore, deși umflătura poate să mai persiste și, uneori, chiar să se mărească, timp de o zi- două. În cazul în care durerea persistă, adresează-te medicului pentru a administra un calmant în doza potrivită vârstei copilului.

AtenȚie!

În cazul în care observi erupții cutanate în mai multe părți ale corpului, dificultăți de respirație, umflarea limbii, a feței sau a mâinilor ori dacă se instalează stări de slăbiciune sau inconștiență, trebuie să mergi imediat la urgență, deoarece acestea sunt semne de șoc anafilactic.

Cum previi înțepătura de albină

Nu folosi pentru copil săpun sau alte produse de igienă parfumate pentru că mirosul lor atrage albinele.
Alege haine din materiale deschise la culoare în loc de cele de culoare închisă, viu colorate, imprimate sau cu imprimeuri florale.
Asigură-te că micuțul este încălțat.