Cât ar trebui să cântărească ghiozdanul copilului?

Îmi aduc aminte și acum cam cât mă certam cu mama în fiecare toamnă în care trebuia să mergem să îmi cumpere ghiozdan. Eu îmi doream ceva mișto, cu desene ultra fantastice, cu supereroi, dacă se găseau pe vremea aia. Nu mă interesa deloc să fie sigure, să îmi protejeze spatele, coloana sau umerii. Astea erau detalii deloc de luat în seamă din punctul meu de vedere.

Evident, tot ca mama se întâmpla… Îmi cumpăra ce credea ea că e sigur. Mă obliga să îmi pun baretele pe ambii umeri. Dacă mă vedea că îl port șmecherește pe unul singur mă certa din cale-afară. Ziceam de ea că n-are nicio legătură cu moda, cu trendul, că are o mentalitate învechită, că bla, bla, bla…  La capitolul ăsta nu ne înțelegeam deloc.

Eh, a venit vremea să trec eu în “papucii ei”. Fii-mea e în clasa pregătitoare. Da, încă îmi vine greu să realizez asta, dar, în fiecare dimineață, o duc la școală. N-a fost ușoară pregătirea absolut deloc: ghiozdan, penar cu toate cele, caiete, cărți, birou, program de somn, de masă, etc… etc…

Dacă la aproape toate capitolele ne-am înțeles, când a venit vorba despre ghiozdan am spus stop, aici trebuie documentată treaba. Na, reminescențele trecutului și-au spus cuvântul. Brusc mi-am adus aminte de mama, de cum cântărea din ochi fiecare ghiozdan pe care punea mâna, cum strâmba din nas la unele sau cum își dădea ochii peste cap la altele. Am zis: măi, ceva, ceva trebuie să fie la mijloc! Așa că am apelat la specialiști.

Nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că un ghiozdan nu trebuie cumpărat după aspect, după culori sau după trend. Nope! Pentru a evita probleme de sănătate grave pe viitor, trebuie să avem grijă la niște aspecte importante.

  1. Înălțimea și greutatea copilului
  2. Greutatea ghiozdanului pregătit de școală nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului!!! Sunt convins că nu știați!
  3. Ghiozdanul trebuie să aibă barete late, astfel încât să nu jeneze copilul la umeri.
  4. Ghiozdanul trebuie să aibă întăritură la spate.
  5. Ghiozdanul trebuie purtat în orice situație pe ambii umeri, niciodată doar pe unul.
  6. Baretele trebuie reglate după statura copilului, acesta trebuie să stea lipit de spate, în niciun caz să atârne.
  7. Ghiozdanul gol trebuie să fie ușor.

V-am zis că povestea nu e așa simplă. Norocul meu că, în peregrinările noastre prin magazine în căutarea ghiozdanului perfect, am reușit împreună cu Sophia să ajungem la un rezultat optim pentru amândoi. Ea e mare fan Soi Luna, eu sunt mare fan al sănătății ei. Norocul a făcut să găsim un ghiozdan cu acest personaj care să și corespundă criteriilor mai sus menționate. L-am cumpărat, toată lumea fericită.

Am zis că am scăpat. Ce fericire pe capul meu!!!

Am ajuns la școală, am primit lista de manuale. Eh, știți cât cântărea ghiozdanul Sophiei, dacă era să îi pun în fiecare zi la școală, tot ce avea nevoie? Aproape de 4 ori mai mult decât greutatea maximă admisă.

Ghiozdanul ei cântărește în mod frecvent 1,580 kilograme. Duce cu ea caietele, penarul, un echipament de sport și o cutie în care îi punem de acasă gustarea. Dacă ar fi să ducă și manualele de care are nevoie într-o zi, am ajunge la o greutate de 4,770 de kilograme.

Extrem, dar extrem de mult!!! Norocul nostru că le putem lăsa la școală, Sophia are propriul dulăpior și este înscrisă și la after-school tot acolo. Așa că nu vine cu manuale și teme acasă.

Alții nu pot face asta. Așa că nu e de mirare că, zi de zi, vedem părinți cu copii de mână care cară ghiozdane grele în mâini. Nu e de mirare că îi vedem pe cei mici asudați de la atâta efort. Nu e de mirare că ne spun, după câțiva pași, că au obosit. Nu e de mirare că, în timp, părinții ajung cu ei la doctor pentru că îi doare spatele.

Stiți ce poate provoca un ghiozdan mult prea greu în spatele unui trup firav de copil? Probleme foarte grave de care se scapă foarte greu. E nevoie de multe ore de fizioterapie, exerciții și nici atunci nu e 100% sigur că cei mici sunt complet vindecați.

Cele mai frecvente afecțiuni sunt “Lordoza” și “Cifoza”.

Copiii care suferă de lordoză sunt cei care poartă baretele ghiozdanului mult prea largi. Au mereu tendința să se aplece pe spate din cauza greutății, iar, în timp, se instalează și afecțiunea. Cifoza, în schimb, este, de fapt, numită în termeni populari, cocoașă.

Fară dubiu, un ghiozdan greu creează asimetrii ale coloanei, iar asta chiar putem să evităm.

Mă întreb:

  1. Ce am putea face noi, părinții, să îi ferim de aceste probleme de sănătate? Pentru că nu vom putea să le ducem noi ghiozdanele la școală până în clasa a 12-a…
  2. La ce soluții se gândesc responsabilii învățământului din țara asta? Se gândesc oare?

În clipul de mai jos găsiți un material concludent despre această problemă, realizat împreună cu un specialist în domeniu, domna doctor Andra Dinu- fiziokinetoterapeut. Mulțumesc pentru amabilitate și clinicii Centrokinetic.