Băi oameni buni, bebelușul trebuie să stea ÎN SCAUN SPECIAL, CU SPATELE LA SENSUL DE MERS.
PUNCT!
NU EXISTĂ ALTĂ VARIANTĂ, NU EXISTĂ LOC DE INTERPRETARE, NU EXISTĂ LOC DE NEGOCIERE, NU EXISTĂ “Eu știu mai bine!”. NU EXISTĂ NIMIC ALTCEVA.
Nu o spun doar eu, ci LEGEA!!! “Până la 135 cm, copiii pot fi transportați în mașină doar în scaune speciale, pe locurile din spate.” PUNCT.
Că puțini respectă legea și, mai ales, că organele competente nu dau amenzi, că stau în boscheți la pândă, în loc să prevină și să îndrume e o altă discuție.
Dar aici nu e loc de jumătăți de măsură. Și nici măcar copilul nu ar trebui să aibă ceva de spus. Mașina pornește doar dacă micuțul e în scaunul special, asigurat. PUNCT.
Cum îl convingi pe copil să accepte? Vă povestesc într-un alt articol, dacă vreți. Ambii mei copii stau în scaune speciale. Sophia are 8 ani și are scaun special!!! Bebele stă în scoică, cu spatele la sensul de mers.
Legea românească nu precizează cum ar trebui să fie orientat scaunul special de copil către sensul de mers. Dar specialiștii o spun răspicat: până la 2 ani, măcar, cu spatele la sensul de mers. Este cea mai sigură poziție. Singura. PUNCT.
Care specialiști ? ADAC, de exemplu. Nemții ăia nebuni, recunoscuți în toată lumea, care pun scaune în simulatoare și dau cu ele de toți pereții. Nu știi cine sunt ? Caută pe net.
Revin la Dâmbovița noastră. Replicile de mai jos sunt nepermise. PUNCT.
“Lasă că merge și așa!”
”Merg încet. Nouă nu ni se va întâmpla nimic.”
“Am mașină mare. Suntem în siguranță!”
”Dar nu vrea copilul să stea în scaun!”
”Dar e atât de mic, cum să-i pun centuri? Dacă îl rănesc?”
”Lasă că pe noi nu ne-a pus nimeni în scaune speciale și n-am pățit nimic!”
” La mine în brațe se simte cel mai bine. Doar sunt maică-sa!”
”Du-te, bă, cu scaunele tale. Îs scumpe și oricum circul doar în oraș!”
“Are 5 luni și nu mai vrea să stea cu spatele, trebuie să-l întorc.”
Măi oameni buni, le-am auzit pe toate. Toate scuzele, toate motivele invocate. Pe toate. Și vă spun clar că toate aceste scuze sunt doar aberații ale unor părinți slabi. PUNCT. Din nou. Sau, și mai rău, ale unor părinți indolenți, nedocumentați, dar atotștiutori din ziare tabloid și nu din statistici și teste. Îmi asum toate aceste remarci și toate comentariile împotriva mea. Hai să vă văd! Până să comentați aiurea, aruncați un ochi pe clipul ăsta.
Vând scaune auto, poate cele mai bune din lume, de vreo trei ani de zile. Nu vă povestesc despre ele, pentru că nu e un articol în care caut să vă conving să cumpărați de la mine. Am scris despre ele aici, pe blog, de mai multe ori. Dar mai ales, am scris despre ce trebuie să căutați la un scaun auto și de ce salvează viețile copiilor voștri.
În articolul ăsta, nu vreau să vorbesc tehnic, ci să demontez toate scuzele penibile ale unor ignoranți. Ignoranți, care habar n-au că se joacă fix cu viețile copiilor lor. Că doar o secundă le poate fi fatală, că nimic nu va mai putea da timpul înapoi, că nimic nu le va mai aduce înapoi în mașină copilul sărit pe geam în urma unui impact frontal sau că, în cazul unui impact lateral, copilul lor va avea șoldul fracturat și că vor suferi cu toții luni de zile prin spitale. Iar ultima variantă la un impact de 30 de km/oră. Dumnezeule, cine mai merge cu 30 la oră???
“Lasă că merge și așa!”
Nu merge, conașule! Nu merge, barosane, care ai dat 500 de euro pe o pereche de adidași, dar te zgârcești la o gioarsă de scoică de 500 de lei. Nu merge. Că încalci legea. Și mai rău nu merge pentru că îți moare copilul pentru că tu ești ignorant!
Și chiar dacă nu ai prea mulți bani, tot nu ai o scuză. Ai mașină? PUNCT. Copilul trebuie protejat. Că nu cumperi ce e mai bun pe piață, ok. Dar măcar acolo, un scaun mai ieftin, dar care să- l protejeze cât de cât.
”Merg încet. Nouă nu ni se va întâmpla nimic.”
Aici nu e vorba doar despre voi și despre cât de bun șofer ești tu. Aici este vorba și despre ceilalți. Poate că altul e nebunul care va circula cu viteză. Da, el va fi declarat vinovat. Mai contează ? Dacă al tău copil va avea sechele toată viața? Chiar mai contează vinovatul?
“Am mașină mare. Suntem în siguranță!”
Cele mai stupide accidente sunt cele în care tancuri de mașini sunt făcute praf de vehicule mai mari ca ele. Chiar te întrebi cât, Dumnezeu, ghinion a avut ăla cu jeep-ul să dea tocmai un tir peste el. Dar se întâmplă zi de zi. Și nici măcar cei cu tancurile de mașini nu scapă vii după un impact frontal cu un camion. Dar un copil într-un scaun de mașină, cu spatele la sensul de mers, va fi bine. Da, va fi bine.
”Dar nu vrea copilul să stea în scaun!”
Asta mi se pare cea mai proastă scuză dintre toate. Ori ești ignorant și indolent până la capăt, ori nu mai ești! Adică i-ai cumpărat un scaun, dar acum nu îl folosești pentru că zici tu că nu vrea copilul? Pe bune?!
Chiar dacă începea să plângă, și credeți-mă că ăsta micul al meu urlă, nu plânge, nu opream decât atunci când eram în siguranță. Sau nu plecam la drum până nu îl linișteam. Și stă în scoica lui specială, cu spatele la sensul de mers de 10 luni deja. Și am călătorit mii de kilometri cu el. Da! Mii de kilometri. Nu e ușor, dar nici imposibil. În privința siguranței auto, nu e cale de mijloc. E ca noi sau deloc. Copiii nu trebuie să emită păreri pe acest subiect. PUNCT. Iar, dacă fac tantrumuri, trebuie să găsești soluții. Blânde. Doar de aceea ești părinte implicat. Vorbim pe larg în articolul următor.
”Dar e atât de mic, cum să-i pun centuri? Dacă îl rănesc?”
Nu îl rănești. S-au cheltuit zeci de milioane de euro pe cercetare în domeniul ăsta și rezultatele spun că un nou născut e în siguranță într-o scoică sau într-un scaun de la 0 luni. Doar acolo. Eu știu că ești cetățean european, că ai drepturi. De acord. Dar nu ai niciun drept să contrazici niște cercetători serioși dintr-un domeniu despre care tu ai citit doar pe grupurile de mămici de pe fb. Pur și simplu, câteodată trebuie să înțelegi că, măcar în anumite domenii, unii sunt mai deștepți ca tine. PUNCT.
”Lasă că pe noi nu ne-a pus nimeni în scaune speciale și n-am pățit nimic!”
Băi, serios? În ce lume trăiești ? Unde mai vezi tu liber pe șosele ? Când ai mai văzut tu mașini trase pe dreapta pentru că circulă în zile pare cu numere impare ? Pe bune ?
Sau îndrăznești să compari vitezele din urmă cu 20 de ani cu cele de acum ? Acum mașina ta o întrece pe a tatălui tău mergând cu spatele.
Gândește puțin, omule ! Poți face comparații cu trecutul la orice, dar nu la măsurile privind siguranța auto ! Nu în acest domeniu. PUNCT !
”La mine în brațe se simte cel mai bine. Doar sunt maică-sa!”
Dragă mămică, iartă-mă ! Nu sunt misogin, chiar înțeleg cât de importantă ești pentru copilul tău. Dar mi-e foarte greu să mă abțin să-ți răspund la o astfel de remarcă. Să-ți răspund cu decență, aici mi-e greu.
Hai că încerc, de drag pentru miile de cititoare de aici.
Frână bruscă. Se întâmplă des, nu ? E trafic și, chiar dacă soțul încearcă, nu reușește mereu să evite frânele astea puternice. Tu ești cu copilul în brațe, în spate, sau mai rău pe locul din față, dreapta.
Dacă stai în spate, veți veni amândoi peste scaunul din față. Vei prinde copilul la mijloc, între tine și scaun. Crezi că va fi bine ?
Dacă stai în față, e jale. Tu, probabil, ai centura. Vei fi ok. Dar copilul îți va sări din brațe și se va zdrobi de bord sau va fi aruncat chiar prin parbriz. Pentru că, pur și simplu, nu-l poți ține suficient de bine să te împotrivești legilor fizicii. Nu ai cum omenește.
”Du-te, bă, cu scaunele tale. Îs scumpe și oricum circul doar în oraș!”
Nu e nevoie de viteze mari. Testele ADAC se fac la viteze de 64 km/ oră, la impact frontal și la 50 km/ oră la impact lateral. Circuli cu vitezele astea prin oraș? Evident că da!
Știi cum arată un manechin după astfel de teste? Hai să-ți mai arăt un clip. Știi că doar o frână bruscă poate frânge coloana cervicală a unui bebeluș neasigurat? Mda. E din nou cu PUNCT!
“Are 5 luni și nu mai vrea să stea cu spatele, trebuie să-l întorc.”
Apreciez că i-ai cumpărat un scaun. Sincer, chiar apreciez. Înseamnă că ai citit ceva, că vrei ca al tău copil să fie în siguranță.
Dar cedezi insistențelor copilului. Nu e în regulă. Am zis deja: în domeniul siguranței auto, nu e loc de negociere.
Copilul e mult prea mic ca să-l pui cu fața la sensul de mers. Pur și simplu trebuie să acceptați cu toții chestia asta. Până la doi ani, cu spatele.
Hai să-ți explic: la 5 luni, copilul nu stă în funduleț. Dacă tu îl întorci cu fața, îi vei forța coloana. La mersul cu fața, înclinarea unui scaun, oricât de bun ar fi el, este aproape inexistentă.
Plus că, la vârsta asta, niciun oscior nu este întărit cum trebuie. Copilul are încă fontanela deschisă, ce naiba! Gândește-te la coloana cervicală la o frână bruscă, cum se duce copilul cu capul în față. Se rupe totul imediat. E teribil!
Așa că, te rog eu, caută soluții. Pune-i o oglindă pe tetieră să te mai vadă și el, fă pauze mai dese, mergi cu mașina în perioada lui de somn, străduiește-te. E păcat!
Deci, oameni buni: nou-născuții- în scoică. E cea mai bună variantă! Sau măcar în scaune 0-4 ani, dar orientate cu spatele. Copiii mici- până la 2 ani cu spatele la sensul de mers. Iar ceilalți, până la 135 cm, aprox 12 ani, în dispozitive speciale sau măcar înălțătoare. PUNCT! Fără alte argumente, explicații și scuze. Orice altceva e penibil și ignorant.
ȘI repet: e suficient să se întâmple o nenorocire o dată! Va fi deja prea târziu.
PS: România are cea mai mare mortalitate în accidente rutiere din UE! N-avem drumuri, se circulă haotic și imprudent. Și tu încă te întrebi dacă să-i cumperi sau nu un scaun auto copilului tău?!