N-ai înțeles nimic după Colectiv! Viitorul tău vândut pe 20 de lei!

colectiv

A trecut un an de la Colectiv și nu s-a întâmplat nimic. Sunt exact ca tine, cititorule, revoltat, dezgustat, scârbit.

Dar ce am făcut noi în anul ăsta? Azi urlăm către clasa politică. I-am trimite pe toți în mormânt, i-am pune în ștreang. Dar ce am făcut noi, în anul ăsta, dragă cititorule?

Doi amărâți de pompieri sunt singurii trimiși în judecată, după un an. Vinovații nu există și, ca de obicei, probabil nu vor fi găsiți vreodată. Dar ce am făcut noi, cititorule, în anul ăsta?

Au murit 64 de tineri. Degeaba! În chinuri groaznice, toți. O moarte pe care nu o dorește nimeni nici măcar celui mai mare dușman. A fost cea mai mare tragedie din istoria noastră modernă. Dar te întreb din nou: ce am făcut noi?

Da, am schimbat atunci un guvern. Sau măcar așa ni s-a părut. Dar de un an încoace, ce am făcut?

Piedone e liber, ba chiar e consilier la primăria pe care a condus-o atâția ani, Bănicioiu la fel, Ponta încă trâmbițează și se bucură de mare popularitate, chiar și cei care au dat autorizații de funcționare clubului sunt liberi. Și tu, cititorule, ce ai făcut în anul ăsta?

Da, urli pe facebook, ești indignat, dar stai pe canapeaua comodă de acasă. Și te declari scârbit. Atât. Refuzi să te mai implici în orice pentru că l-ai luat pe „NU” în brațe. „Nu se va schimba nimic vreodată în țara asta!” și stai în casă. Dar te revolți pe facebook!

Și ce dacă te revolți? Cui îi pasă de noi, ăștia revoltații pe facebook? Nimănui. Ei, ăștia vinovații, și-i scot pe ai lor la vot și se bucură că tu ești dezgustat. Știu că pe tine n-ar putea să te cumpere, dar nici măcar nu încearcă. Îi au pe ai lor, ăia care ies la vot și care și-l vând cu 20 de lei. Ăia ies și ne vând nouă viitorul. Asta se întâmplă la fiecare alegeri pentru că tu ești dezgustat, dragă cititorule!

Ai fost la vot în vară, la alegerile locale? Sunt sigur că nu, pentru că altfel Piedone și ai lui n-ar fi rămas la putere. Tu ai fost dezgustat și ai stat acasă. Da, acasă! Ceilalți ți-au vândut viitorul! Pe 20 de lei. Atât valorează viitorul tău pentru ei. Ce contează că tu ești fiul lor?! Nu pot mai mult în gândire, se bucură de cei 20 de lei și te vând. Pe fiul lor! Și pe nepoții lor. Pentru 20 de lei.

N-ai înțeles nimic după Colectiv! Sau ai uitat foarte repede! Și cu siguranță, deși acum îți revin amintirile, până în decembrie, vei fi uitat din nou. Singura ta armă e votul, dar nu vrei să înțelegi că este cea mai importantă. Nu vrei să o folosești pentru că l-ai luat pe „NU” în brațe.

Așa că nu te mai plânge, dragă cititorule! Jelește-i pe bieții morți din Colectiv, dar nu te plânge și tu! Tu nu ai dreptul! Tu n-ai murit! Dar ești aproape ca ei! Nu contezi pentru societatea asta. Nu contezi pentru cei de la putere. Nu contezi pentru nimeni, aproape. Pentru că tu stai în casă și te declari revoltat doar pe facebook.

* Mă doare sufletul, sincer! Mi-e groază că puteam fi eu în acel club și că nimeni n-ar fi făcut nimic pentru mine după aia. Mi-e groază că, peste 10 ani, va fi copilul meu într-un astfel de club și că nimeni nu va face nimic nici pentru ea. Treziți-vă, români! Viitorul nostru face mai mult de 20 de lei!