Atunci când te simți mic, mic, deși ai 1.90 înălțime (P)

L-am cunoscut pe Dumitru Prunariu la un eveniment de lansare a noii campanii Danonino- Spune Da Explorării.

Auzisem de el, evident. Doar e singurul român care a ajuns vreodată în cosmos.

Dar habar n-aveam cât de mare e omul ăsta. La minte, la suflet, la cunoștințe. Este o enciclopedie, o somitate, unul dintre românii cu adevărat importanți, cu adevărat culți. De-a lungul vieții a fost ministru, ambasador, cercetător, diplomat într-o sumedenie de organizații internaționale de cercetare a spațiului.

Rar mă emoționez când realizez un interviu. Am vreo 12 ani de presă și am făcut reportaje cu oameni de toate felurile, de la români simpli, la șefi de stat. Sunt tăbăcit, zic eu. Totuși, atunci când mă emoționez, încep să transpir pe spate. După 20 de minute de discuții cu Dumitru Prunariu, am ieșit ud leoarcă. Mda. Ăsta e adevărul.

Omul ăsta m-a copleșit cu vasta lui cultură. Și m-a copleșit mai ales cu căldura din sufletul lui. A reușit să rămână om, cu picioarele pe pământ, nu cu capul în nori. Discursul său e deosebit de personal, de ancorat în realitate și de… pe înțelesul tuturor.

S-a alăturat campaniei Danonino pentru a evidenția importanța educației în autonomia copiilor. Iaurțelele și brânzicile brandului pot fi acum scanate cu aplicația Shazam, iar mascota Dino îi poartă pe copii, de pe telefonul mobil, printre stele. Le predă într-un mod distractiv și nou, realitate virtuală, noțiuni despre cosmos, asteroizi, sateliți naturali, planete.

Așa că prezența lui Dumitru Prunariu era absolut necesară.

Vă rog să-mi scuzați emoțiile din interviu. V-am zis că m-am simțit tare mărunt, deși am 1.90 înălțime. În fața unei asemenea personalități nu ai cum să te simți altfel.

Mesajul lui Prunariu e simplu și clar, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Cei mici trebuie să studieze pentru că doar prin studiu vor putea ajunge departe. Și cât de departe!!! Pot ajunge în cosmos, să vadă Pământul din spațiu, sau chiar mult mai departe. Tehnologia avansează atât de mult și de repede, încât, peste 20 de ani, când copiii de azi vor fi adulți, vor putea face lucruri mărețe, la care noi nici n-am visat. Dar pot face toate lucrurile astea doar prin studiu.

Iar părinții trebuie să-și susțină copiii. Cât pot ei de mult. Mai ales să le sufle în aripi. Să-i încurajeze să-și descopere și să-și dezvolte pasiunile, să le spună DA atunci când cei mici au sete de cunoaștere.

Spuneți-le DA! Știu că uneori e greu, dar doar așa vor putea crede în ei atât de mult, încât niciun vis să nu li se pară imposibil.