VSR- virusul sincițial respirator este responsabil de majoritatea virozelor, răcelilor la copilul mic. Nu este foarte cunoscut pentru că poate fi periculos doar pentru o categorie restrânsă de vârstă- copiii foarte mici sau cu probleme.
Așa că, cei cu bebeluși acasă sau cu mai mulți copii, atenție mare!
VSR- virusul sincițial respirator este responsabil de majoritatea virozelor, răcelilor la copilul mic. Nu este foarte cunoscut pentru că poate fi periculos doar pentru o categorie restrânsă de vârstă- copiii foarte mici sau cu probleme.
Așa că, cei cu bebeluși acasă sau cu mai mulți copii, atenție mare!
Dacă un școlar contactează acest virus, foarte probabil îl va învinge fără complicații, uneori chiar și fără tratament. Dar poate aduce acasă virusul, unde frățiorul mai mic poate face niște viroze foarte urâte, transformate chiar în pneumonii.
Doamna dr. Irina Costache- medic primar pediatru, o somitate în domeniu, spune că nu trebuie să ne panicăm, ci să fim vigilenți. VSR nu e Covid, VSR are tratament, este cunoscut de medici, dar părintele trebuie să rămână atent la simptomele acestuia.
Până la vârsta de doi ani, aproape toți micuții trec prin infecția cu VSR. Pentru cei mai mulți dintre ei, tratamentul va fi clasic, ca pentru o răceală, chiar dacă, uneori, pot fi și spitalizați, nu vor face o formă gravă.
Totuși, copiii născuți prematur, copiii cu boli cardio-vasculare, copiii cu malformații congenitale sau cei cu boli pulmonare cronice pot înregistra complicații severe, dacă vor contacta acest virus. Pneumonia și bronșiolita sunt două exemple. Aici se poate ajunge la spitalizare de lungă durată, la suport ventilator.
Mai ales pentru aceștia este recomandată medicație de prevenție, practic de pregătire a organismului împotriva VSR. Medicii neonatologi pot asigura un tratament personalizat pentru astfel de micuți.
Pentru cei interesați, site-ul www.desprevsr.ro prezintă absolut toate detaliile despre acest virus.
Când să te alertezi?
Când evoluția copilului este una nefavorabilă. Când o aparent banală răceală nu prezintă ameliorare în câteva zile, când situația se agravează.
Prevenție
Pe de o parte se poate discuta despre tratament de prevenție, recomandat de medicii pediatri. Dar e cunoscut faptul că gradul de îmbolnăvire cu VSR este mai mare în familiile cu mai mulți copii sau cu părinți fumători. Aceasta este mult mai răspândit, evident, în sezonul rece. VSR-ul circulă mai mult ca virusul gripal, de la începutul toamnei până în vară. Așa că, în această perioadă, este recomandată o atenție sporită.
Medicație de prevenție
Tratamentul se axează pe eliminarea simptomelor grave și este concentrat pe grupa foarte mică de vârstă a pacientului până în doi ani. Undeva la 10 mii de nou-născuți sunt vizați de o astfel de prevenție, iar părinții lor ar trebui să vizioneze acest interviu și să fie foarte atenți.
Recomandări generale în sezonul virozelor
E foarte important ca un copil ce dă semne de viroză să rămână acasă, în primul rând. Să nu-l ducem în colectivitate, doar pentru că nu avem cu cine să-l lăsăm acasă. Cu siguranță îi va îmbolnăvi pe ceilalți.
Fii responsabil! Poate unul dintre colegii copilului tău are un frate nou-născut. Și poate simpla viroză a copilului tău îi va provoca bebelușului o pneumonie gravă. Iar riscul de suprainfecție devine foarte mare chiar și pentru copilul tău.
Luați fiecare zi așa cum este. Copilul este firesc să treacă prin viroze și răceli. Ele se vor rări odată cu creșterea. La gimnaziu, răcelile sunt mult mai rare decât la grădiniță sau la școala primară. Lucrurile se ameliorează în timp. Trebuie doar să avem răbdare.