Da, știu, mulți dintre voi veți zice că nu mai există așa ceva. Că sistemul de învățământ românesc este la pământ, încremenit într-un trecut antic, că nu mai formează pe nimeni, că e jale. Da, aveți dreptate!
Alții veți zice că profesorii sunt de vină. Că nu mai vin la școală cu chef, că nu-i mai interesează menirea lor, că nu își doresc decât să dea meditații pe bani mulți. Poate că aveți și aici dreptate.
Dar, totuși!!!! Sincer, eu chiar cred că există și excepții. Chiar cred că încă avem multe cadre didactice dedicate, oameni care iau în piept sistemul, oameni care încă își fac meseria cu tot sufletul, cu certitudinea că de munca lor depinde viitorul unor prichindei. Iar pentru ei, pentru toți acești oameni dedicați, jos pălăria!
Sophia are la școala ei astfel de oameni. Și nu, nu are legătură doar cu faptul că e la o școală privată. Pentru că un om dedicat pune mult suflet în ceea ce face oriunde. Și să nu-mi spuneți că la stat nu cheltuiți o grămadă de bani, că nu vă cred.
În fine, vreau să vă povestesc pe scurt despre doi oameni, în mâinile cărora, se construiește acum viitorul fiică-mii.
Maria e învățătoarea ei. O femeie plăpândă, foarte slabă, dar cu o energie enormă. Copiii o iubesc pur și simplu. Fiică-mea râde mult la școală. Uneori poate chiar prea mult. JȘi de abia așteaptă a doua zi, să meargă din nou. Și știți de ce? Dincolo de multele sițuații și argumente pe care aș putea să vi le dau, vă relatez un singur aspect: notarea la teste. De multe ori, și am simțit pe pielea mea, în copilărie, rezultatele la testele punctuale nu reflectă activitatea generală a elevului. Poate că, în ziua aceea, era obosit, bolnav sau, pur și simplu, n-a putut să se concentreze. Într-o zi din cinci ale unei săptămâni de școală. Iar nota proastă din test este complet nedreaptă pentru munca acelui copil.
Știți ce face învățătoarea Sophiei? Ține cont de toată activitatea elevilor! Mda. Poate că nu reflectă 100% cerințele sistemului, dar ea face asta. Pentru că așa e corect pentru copil. Și nu îi strică mediile doar pentru un moment prost, punctual.
Alina este a doua persoană despre care vreau să vă povestesc. E directoarea școlii. E foarte tânără. Și zuză. Și foarte mișto. E rockeriță. Și face niște lucruri geniale: de la cursuri gratuite de public speaking pentru elevi, la tabere cu cauze umanitare. Și copiii sunt topiți după ea. Ar urma-o cu ochii închiși. Sincer. N-am văzut cadru didactic să fie mai iubit de copii decât Alina.
Și toți, la fel ca și Mariei, toți îi spun pe nume. Nu există “doamna directoare” sau “doamna învățătoare”. Există doar Alina și Maria. Doar atât. Niște prenume ale unor oameni senzaționali, hăruiți cu multă pasiune pentru ceea ce fac, nu ale unor cadre didactice rigide, blazate și decrepite.
Ei bine ele sunt doar două exemple pe care eu le știu. Sunt sigur că există mulți alți învățători dedicați. Sunt convins de asta. Pentru toți aceștia, BIC are o campanie faină: BIC pentru Educație, prin care oferă unui învățător implicat rechizite în valoare de 1000 de euro. Sunt multe rechizite de banii ăștia și i-ar prinde oricărui cadru didactic, mai ales dacă vrea să-și ajute și mai mult elevii.
Mecanismul de concurs este următorul: La concurs participă doar cadrele didactice din ciclul primar. Un elev trebuie să-i ofere învățătorului o felicitare creată de BIC, iar, împreună cu alți elevi, proful o completează. Apoi o înscrie pe site-ul BIC până pe 29 septembrie și, ulterior, luptă întreaga clasă să obțină cât mai multe voturi, pentru premiul cel mare.
– Pentru a participa la concurs, cadrul didactic primește de la elev felicitarea pe care a luat-o din magazin sau o descarcă de pe site-ul BIC din secțiunea Cartolină.
– Completează/desenează cartolina cu ajutorul elevilor, după care o încarcă pe site.
– Înscrierile se termină pe 29 septembrie.
– Din 30 sept până în 18 octb, avem perioada de votare.
– Câștigătorul este anunțat pe 25 octombrie.
Eu cred că un învățător dedicat va fi foarte încântat de acest concurs, până la urmă sunt multe rechizite puse la bătaie.
CONCURS PENTRU CITITORII TATICOOL
Mai am, însă, un concurs organizat cu BIC și pentru cititorii Taticool. Premiile sunt trei a câte trei pachete de rechizite BIC, pentru copiii voștri.
ATENȚIE!!! Concursul se va realiza pe pagina de fb Taticool, prin comentarii la postarea inițială a acestui articol și nu prin comentarii pe blog.
Înscrierea la concurs se face răspunzând la întrebarea: “Ce profesor din viața voastră v-a plăcut/ vă place și de ce? ”
Înscrierea se face printr-un comentariu la postarea inițială a acestui articol, pe pagina de fb Taticool.
Share-urile nu sunt obligatorii, dar sunt binevenite. Mulțumesc anticipat!
Fiecare participant va fi luat în calcul o singură dată.
Premiile nu se pot restitui și nici nu pot fi înlocuite cu valoarea lor în bani.
Câștigătorii vor fi extrași prin tragere la sorți.
Concursul durează 3 zile din momentul publicării acestui articol.
După extragere, câștigătorii au la dispoziție 24 de ore să-mi furnizeze datele de contact, pentru livrarea produselor.
Taticool nu colectează datele cu caracter personal decât pentru a furniza, ulterior, câștigătorilor premiile puse în joc.
FIECARE PREMIU CONȚINE URMĂTOARELE RECHIZITE BIC:
- Creioane de colorat BIC Kids Evolution 24 buc – 1 pachet
- Markere de colorat BIC Kids Kid Couleur 24 buc – 1 pachet
- Roller cu gel termosensibil BIC Gelocity Illusion – 1 buc
- Stilou BIC X-Pen + 6 rezerve – 1 buc
- BIC Pic 2 buc – 1 pachet
- Creioane grafit cu radieră BIC Evolution Stripes 8 buc – 1 pachet
- Lipici Glue Stick 36 g – 1 buc
- Radieră Galet – 1 buc
Acestea fiind zise vă urez BAFTĂ și, Doamne ajută, ca ai noștri copii să aibă parte în viață doar de profesori hăruiți!