Am cu ce: fata mea- i grădinăreasă, stă cu aplicația pe masă! (P)

Uram și iubeam, în același timp, vacanțele de vară la bunici. Le iubeam pentru gașca de puștani care se strângea trei luni pe an în colbul uliței, și le uram pentru câte munci îmi găseau bătrânii să fac în grădină sau pe câmp.

Eram copil, de vreo 10 ani, dar deja mă puteam declara expert în grădinărit. Știam fiecare plăntuță ce ieșea din pământ, o prășeam, o curățam de ierburi, de frunze uscate, o puneam pe araci, dacă era cazul, o udam și, mai ales, îi culegeam roadele. Era mult de muncă, la câteva sute de fire de ardei, de roșii, de ceapă verde sau de pătrunjel și mărar, iar bunica nu concepea să stau doar să mă joc, ci trebuia să o ajut în toate. Așa erau vremurile, nu se inventase parentingul modern. Bunica avea un stil personal de parenting: alinturi rare și multă muncă! Uneori și o jordie! 🙂

Așa că, vrând-nevrând, cel puțin 3 luni pe an eram un țăran autentic, agricultor specializat, desăvârșit în îngrijirea plantelor. Nu-mi plăcea munca, dar geniale erau roșiile pe care le gustam hulpav imediat ce le smulgeam de pe curpen (pentru necunoscători, curpen= firul unei plante agățătoare). Și tare mândru eram când trebuia să facem o salată. Săream primul să mă duc să culeg din grădină castraveții, salata și ceapa verde, toate proaspete, cele mai proaspete și sănătoase legume pe care le-am mâncat vreodată. Era munca mea și mă mândream cu ea.

Acum, mulți dintre copii nu văd legumele decât direct în farfurie. Nu știu de unde apar, cum se cultivă, câtă grijă trebuie să ai de ele, cât efort trebuie să depui ca să ajungă la rod. Așa că, poate și din acest motiv, mulți dintre ei nu le mănâncă, nu le apreciază. Li se par anoste, neatractive, doar niște chestii pe care părinții insistă să li le pună în farfurie. Cică le-ar face bine! Hm! Păreri de adulți, pe care, uneori, copiii nu îi înțeleg.

Îmi place mult de tot ideea celor de la Lidl de a readuce în prim plan grădina autentică. Pentru copii, e vorba despre o joacă, despre un mod de a petrece timp de calitate, uneori chiar împreună cu părinții, dar din care învață foarte, foarte multe lucruri despre plante. Și să vezi ce mândrie vor avea atunci când vor aduce propriile roșii în farfurie!

Pe scurt, de săptămâna asta, până pe 17 iunie, la Lidl, găsiți campania “Mica mea grădină”-mini ghiveciuri cadou cu semințe de plante comestibile. Toate sunt foarte mici ca dimensiuni, astfel încât copilul să fie cel care are grijiă de plăntuțe.

Sunt multe pliculețe, cu semințe de roșii cherry, spanac, ardei chilli, salată verde, coriandru, arpagic, frăguțe, mușețel etc. În total sunt 16 mini- kit-uri.

Un mini-kit include:

  • un mini-ghiveci biodegradabil;
  • o pastilă de pământ;
  • un pliculeț cu semințe;
  • o etichetă cu numele plantei.

Cum îl primești

La fiecare 50 de lei pe bonul de cumpărături, clienții Lidl primesc automat un mini-kit cu planta surpriză. Iar, dacă pe bon se regăsește și cel puțin unul dintre produsele din sortiment, semnalizate la raft, mai primesc un mini-kit.

Alături de kit-uri, poți cumpăra și accesorii pentru micul- grădinar:

  • Completer (o tăviță-suport din plastic, pentru colecționarea celor 16 mini-ghivece, care conține și un board din carton, gradat, care le permite celor mici să urmărească evoluția plăntuțelor);
  • Mănuși pentru grădinărit;
  • Gentuța pentru depozitarea accesoriilor de grădinărit;
  • Un set de 3 ghivece, în care pot fi mutate plantele atunci când au crescut suficient și sunt gata de replantare;
  • Ustensile pentru grădinărit: lopățică și greblă;

Cum plantezi

Atenție mare la cum platați semințele. Grădinăritul ăsta nu se face după ureche! 🙂

  • Pune tableta de pământ pe o farfurie și picură deasupra ei 50 ml de apă.
  • Pune-ți mănuși și amestecă apa și pământul, până la omogenizare. Privește cum se umflă pământul.
  • Umple ghiveciul cu circa jumătate din pământul obținut.
  • Presară semințele în ghiveci. NU presa pământul prea tare în ghiveci.
  • Acoperă semințele cu pământul rămas.

CEA MAI TARE ȘI MAI TARE ESTE, ÎNSĂ, APLICAȚIA

Cum vă spuneam, îmi place maxim această campanie, ideea de împrietenire a copiilor cu legumele din farfurie mi se pare foarte, foarte faină.

Dar, ce m-a dat pe spate este tehnologia!!! Da, nu puteam fi agricultori ca pe vremea noastră. Acum, agricultura se poate face și cu aplicații de mobil.

Campania asta de la Lidl are o aplicație dedicată, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store. Este un fel de asistent personal al micuțului grădinar. Scanezi codul de pe ghiveci și îți dă toate informațiile despre planta pe care urmează să o cultivi. Apoi, setezi data la care ai plantat-o și… ghici ce?- aplicația îți trimite notificări atunci când trebuie să ai grijă de plantă. Da, oameni buni, aplicația te anunță când trebuie să uzi răsadurile, când trebuie să le cureți sau când trebuie să le replantezi în ghivece mai mari.

Foarte tare, nu?

Am testat împreună cu Sophia kit-ul „Mica mea grădină”. Ne-am distrat copios, împreună. Vă rog să vă convingeți singuri, urmărind clipul de mai jos.

Cel mai important, însă, am găsit o nouă metodă prin care copilul meu a învățat chestii faine despre mediul înconjurător. Iar totul a fost prin joacă.

Încă o dată, pentru că nu mă pot abține: îmi place de mor campania asta! Așa că vă invit cu cel mai mare drag să-i transformați și voi pe micuții de acasă în mini- agricultori. Cu aplicație, însă! Musai!  🙂