Când prietenia copilului tău devine nesănătoasă și când este timpul să intervii?

Prieteniile sunt o parte importantă din viața unui copil, dar nu orice tip de relație de prietenie va fi suficent de bună pentru el. Uneori, alegerea greșită a prietenilor îi poate face mult rău și chiar, în cazuri extreme, să-i distrugă viața pentru totdeauna. Iar folclorul are foarte multe proverbe și zicători pe această temă: „Spune-mi cu cine ești prieten ca să-ți spun cine ești!” sau „Cin’ se tună, se adună...”

De ce este importantă prietenia?

Copiii mici nu înțeleg întotdeauna cum ar trebui să fie o prietenie adevărată și sănătoasă. Cei care merg deja la școală vor adesea să adere la un grup anume de copii, să fie acceptați de către aceștia și din această cauză pot ajunge în situații sociale total nepotrivite.

Prietenia ajută să te simți conectat cu lumea, îți afectează pozitiv sănătatea generală și starea personală. Relațiile apropiate ajută la crearea unui mediu de susținere în care copiii își pot dezvolta competențe sociale și își pot construi stima de sine.

Copiii fără prieteni în copilărie au șanse de aproape trei ori mai mari de a dezvolta depresie și anxietate mai târziu și de două ori mai multe șanse de a avea niveluri ridicate de agresivitate, hiperactivitate și neatenție. În plus, copiii care au un cerc apropiat de prieteni sunt mai puțin probabil să devină victime ale agresiunii.

Semnele unei prietenii sănătoase:

  • Copiii se tratează de la egal la egal
  • Au încredere unul în celălalt
  • Își respectă limitele
  • Se bucură unul de succesul altuia
  • Se protejează reciproc, dacă este necesar și își iau apărarea unul altuia

Problemele apar atunci când rivalitatea, agresivitatea, bârfa, intriga încep să predomine în relație. Acest lucru poate duce la faptul că fiul sau fiica ta va experimenta multe emoții conflictuale.

 

Cum să recunoști semnele unei prietenii toxice?

  1. În relație există un dezechilibru de putere

Prieteniile sănătoase implică cooperare și bunăvoință, iar dacă observi că prietenul copilului tău preferă să fie mereu la conducere, el este cel care dictează regulile de comunicare și joacă, recurge la agresivitate pentru a obține ceea ce își dorește, ar trebui să trageți un semnal de alarmă.

Exemplu: Mi-a scris o mămică despre faptul că prietena fetiței ei de la after o punea pe fiica ei să-i facă zilnic temele. A fost nevoită să-și mute copilul de acolo, pentru că după ce a anunțat învățătoarea și copilul respectiv a fost atenționat, a început să se poarte urât cu fetița ei, s-o jignească, s-o terorizeze.

O prietenie bună și sănătoasă este întotdeauna reciprocă, iar o relație unilaterală în care doar unul dintre prieteni face efort, iar celălalt inițiază jocurile și face pe șeful, este adesea un semn rău. Uneori, un „prieten”poate fi exagerat de critic, îl poate vorbi de rău, își poate bate joc de el, îl poate umili în fața altora, amenințându-l că îi va dezvălui unele dintre secretele sale, chiar îl pârăște sau dă vina pe el.

Aruncă o privire mai atentă la modul în care copilul se comportă atunci când un prieten este prin preajmă, chiar și modificările subtile ale expresiei faciale sau ale comportamentului pot oferi o mulțime de informații despre ceea ce este neplăcut sau jenant pentru el.

  1. Prea multă „dramă”

Copiii se ceartă și se supără tot timpul, se ceartă și apoi se împacă la fel de repede. Dar, din afară, observi că fiul tău mereu este supărat cu prietenul lui, mereu este manipulat emoțional și nu se poate juca cu alți copii pentru că prietenul devine gelos, se victimizează și mereu doar copilul tău este de vină.

Invidia este adesea prezentă într-o astfel de interacțiune, fie pentru o jucărie nouă, pentru realizări, aspect, succesul altuia. Prieteniile nesănătoase sunt rareori un punct de sprijin și de încurajare; în loc să se bucure de succesele celuilalt, copiii concurează între ei. Este clar că nu e o relație normală între ei și, probabil, va trebui să intervii.

  1. Încercarea unei izolări totale

Fii doar prietenul meu sau mă voi supăra!”. În multe cazuri, prieteniile nesănătoase implică excluderea socială a unui copil din alte grupuri. Prietenul îi poate cere copilului tău să petreacă timpul numai cu el sau să înceteze relațiile de prietenie cu ceilalți.

Atunci când unii îi exclud pe alți copii din grup sau îi conving pe alții s-o facă, este unul dintre cele mai toxice comportamente din cercurile sociale. Dacă un copil nu este de acord, atunci prietenul său poate, drept pedeapsă, să-l jignească, să-l ignore, să-i vorbească sfidător. Când un copil este implicat într-o astfel de prietenie controlată sau unilaterală, ai putea să observi o schimbare a stimei de sine sau a încrederii sale, el poate deveni brusc mai retras, mai indecis. Acesta poate fi un semn timpuriu că ceva se întâmplă în cercul lui de prieteni.

  1. Tot mai des, există abandon

De fiecare dată când prietenul are o alternativă, pleacă de lângă copilul tău și îl lasă singur la nisip cu găletușa în mână. Niciodată nu încearcă să-l ia cu el când se joacă cu alți copii, niciodată nu-i cere scuze pentru că-l părăsește. Pur și simplu uită de el. Iar ție ți se rupe inima, privindu-l singur și cu sufletul trist. E clar că acest prieten nu are niciun iz de prietenie pentru copilul tău. Acesta este doar un mijloc de care se folosește până apare următoarea oportunitate.

  1. Încălcarea regulilor

Uneori, unii prieteni au comportamente total nepermise, pot fi bătăuși, pot fi nepoliticoși, pot chiar fura sau comit acte riscante. Chiar dacă fiul tău poate să nu urmeze inițial un astfel de prieten „problematic”, treptat el poate cădea sub această influență și poate începe și el să încalce regulile. Poate nu imediat, dar la un moment dat, în acel grup, i se va oferi o țigară sau un pahar de bere.

De aceea, este atât de important anturajul și prieteniile pe care le leagă de mic, de asta depinde uneori, chiar viitorul lui. Care sunt obiectivele spre care va tinde, ce va face cu viața lui și cât de ambițios va fi.

  1. Manipulare și control

Observă dacă prietenul copilului tău încearcă să-l manipuleze sau să-i controleze acțiunile și alegerile. Aceasta poate include impunerea voinței sale, jigniri sau amenințări pentru a obține ceea ce își dorește.

  1. Îl critică mereu

Un semn al unei prietenii toxice poate fi prezența unor critici constante și umilințe din partea prietenului. Copilul tău poate deveni nesigur sau poate să-și pună la îndoială valoarea personală din cauza acestor comportamente.

  1. Există o presiune de a se conforma

O prietenie toxică poate include presiunea de a face lucruri cu care copilul tău nu se simte confortabil sau care încalcă valorile și regulile familiei voastre. Poate fi obligat să te mintă pe tine sau pe alți adulți, poate merge în locuri unde nu are voie sau i se poate cere să aibă comportamente riscante sau nepotrivite.

Dacă fiul tău este exclus constant din activități, se glumește pe seama lui, este umilit în fața celorlalți de către prietenul său, acesta ar putea fi un semn serios că prietenia lor este toxică.

Dacă nu te simți confortabil cu cine este prieten copilul tău și cum, dar nu poți determina care este problema, încearcă să-ți asculți intuiția. Poate că sentimentele tale îți vorbesc deja despre ceva care nu a ieșit încă la suprafață. Poate că atunci când acest prieten este prin preajmă, te simți anxios, iritat, vrei să faci ceva și să-ți protejezi copilul. Merită să acorzi atenție acestor sentimente și să analizezi mai mult situația.

Cum să ajuți un copil implicat într-o prietenie toxică?

Cel mai probabil, dacă începi să intervii activ din prima, copilul tău se va opune, așa că (dacă nu există un pericol real pentru sănătatea sau viața lui), va trebui să schimbi situația treptat.

  1. Ajută-ți copilul să înțeleagă și să recunoască sentimentele pe care le are în privința prieteniei toxice. Asigură-te că știe că aceste sentimente sunt normale și că este important să se simtă în siguranță și fericit în relații.

Poți discuta direct cu copilul despre îngrijorarea ta cu privire la un anumit prieten, îl poți ajuta să observe singur și să depisteze un anumit comportament. „De ce X îți ia mereu jucăriile? „, „De ce crezi că Y este mereu supărată pe tine? Nu faci nimic rău. Prietenii adevărați nu fac asta”. În felul ăsta, va conștientiza singur situația în care se află.

  1. Fă în așa fel, încât copilul să se conecteze și cu alți copii. Invită-ți prietenii tăi cu copii de aceeași vârstă în vizită, organizează noi activități, sprijină diferitele interese ale copilului, du-l să frecventeze cluburi sportive sau activități extrașcolare. Acest lucru îi va oferi opțiuni alternative și oportunități de a-și construi relații sănătoase.
  2. Discutați despre diferențele dintre un prieten bun și un prieten rău, inclusiv despre detaliile comportamentale care ar putea fi semne de avertizare. Spune-i cum poți determină dacă o persoană nu este un prieten, ci un dușman, cât de important este să găsești prieteni cu care să te simți bine, care să te susțină și să te ajute să devii mai puternic și mai bun.
  3. Asigurați-vă că propria viață de adult este dominată de relații sănătoase: comunicați cu prietenii, păstrați legătura cu cei dragi, apreciați-i și ajutați-vă prietenii, ori de câte ori vă solicită. Copilul va lua, cu siguranță, un exemplu de la voi.
  4. Învață-l să înțeleagă ce înseamnă o prietenie frumoasă și cum să stabilească limite și să-și exprime nevoile într-o relație. Învață-l abilități sociale, cum ar fi comunicarea eficientă, rezolvarea conflictelor și dezvoltarea unei încrederi în sine.
  5. Apelează la profesioniști. Dacă observi că situația se agravează sau că impactul asupra copilului tău este semnificativ, poți căuta ajutorul unui psiholog sau terapeut specializat în lucrul cu copiii. Aceștia pot oferi suport emoțional, consiliere și strategii specifice pentru a gestiona și rezolva situația.

La o vârstă fragedă, responsabilitatea de a-i ajuta pe copii în relațiile de prietenie revine părinților. Dar, pe măsură ce cresc, mai ales mai aproape de adolescență, este puțin probabil să vă permită să jucați un rol atât de activ în alegerea prietenilor. Așa că, începeți încă din copilărie să le vorbiți despre cum să fii un prieten bun, ce în seamna o prietenie, cum se comportă prietenii, ce conflicte au, cum să le rezolve. Astfel, până la adolescență, copilul va avea suficiente cunoștințe și respect de sine pentru a face o alegere rezonabilă.

Este important să ai răbdare și să îți amintești că rezolvarea unei prietenii toxice poate dura timp. Fii acolo pentru copilul tău, oferă-i sprijinul și încurajarea necesară și asigură-te că are acces la resursele și suportul adecvat pentru a-și gestiona și depăși situația.