Părinții și ecranele copiilor: de la “Scuipă-n sân!” la “Adoarme doar cu tableta!“

Când vezi această poză, există două răspunsuri clare, diametral opuse: “Nuuuu, așa nuuuu, niciodată!”sau “E ok. Se joacă și ei puțin pe tabletă! Mare scofală!”. Eu aș fi tentat să aleg prima variantă. Copiii sunt mici, unul dintre ei este chiar bebeluș. Este aproape noapte, ochii lor sunt expuși la o intensitate a luminii prea mare. Clar nu aș lăsa copii atât de mici cu ochii în ecrane. Însă, odată ce au crescut, utilizarea telefoanelor și tabletelor devine aproape obligatorie. Mă uit la fiică-mea de 11 ani câte proiecte face deja la școală accesând internetul și ecranele. Plus că venim după niște ani de pandemie în care totul s-a mutat online. Așa că, la vârsta ei, deja nu prea mai există interdicții în privința utilizării tabletei. Să lucreze pe ea, da? Nu să piardă timpul cu prostioare.

Una peste alta, eu sunt eu și tu ești tu. Suntem diferiți și sigur avem păreri diferite și pe acest subiect.

Așa că am creat un test ca să vezi ce fel de părinte ești în privința utilizării ecranelor. Ai cinci întrebări simple. Răspunde sincer, în intimitatea casei tale. Chestionarul se adresează părinților care au copii școlari. Preșcolarii cred că ar trebui să aibă acces doar accidental la ecrane. Părerea mea.

Dar hai cu chestionarul:

  1. Cât de des stă copilul tău pe tabletă când este acasă?
    1. O accesează când și cât vrea el.
    2. Stă cel mult două ore pe zi, când caută chestii pentru școală.
    3. Copilul meu nu are tabletă, i-am interzis asta.
  1. La ce folosește copilul tău telefonul mobil?
    1. Se joacă sau se uită la filmulețe.
    2. Îl folosește când trebuie să-mi transmită ceva din tabere sau de la școală. Are telefon doar ocazional.
    3. Copilul meu nu va avea telefon mobil până la 16 ani.
  1. Copilul tău știe să folosească un calculator?
    1. Da, are ecranul mare și îl las să-și vadă desenele preferate unul după altul.
    2. Da, zilele trecute a făcut o prezentare în ppt pentru ora de Științe.
    3. Nu, copilul meu scrie totul pe caiet, nu pe laptop.
  1. Telecomandă sau ieșit afară/ joacă împreună?
    1. Telecomandă. Așa știu că nu pleacă nicăieri și eu pot să-mi continuu treaba.
    2. Uneori telecomandă, alteori ieșim împreună să batem mingea.
    3. Normal că afară, la televizor n-are ce căuta.
  1. Crezi că internetul îl ajută sau nu pe copilul tău?
    1. Da, meseria lui va fi cu siguranță online.
    2. Da, dar e bine să interacționeze cât mai des și în lumea reală.
    3. Nu, sunt doar prostii acolo și îi face rău.

Analiză rezultate:

Dacă majoritatea răspunsurilor tale este “1”, atunci ești un “Dependent de Ecrane”. Clar ai o grămadă de gadgeturi și, probabil, ești foarte, foarte ocupat și stresat. Altfel nu-mi explic cum de îți lași copilul cu un ecran în față oricum și oricând. Ai mare grijă că, dacă situația persistă, copilul tău ar putea avea probleme de adaptare în viața reală, va fi introvertit și va găsi echilibrul doar online.

Dacă majoritatea răspunsurilor tale este “3”, atunci ești “Spaima Tabletelor”. Clar tu vezi internetul și ecranele ca pe ceva nociv, un fel de dezastru mondial și poate cel mai mare rău asupra copilului tău. Atenție, însă, cel mic nu va mai fi mic mult timp și va fi întrebat curând ce competențe digitale deține. Dacă răspunsul va fi “N-am, pentru că mama a zis că tableta îmi face rău.”, atunci va avea mari șanse să fie un adult sănătos, fan excursii în aer liber, dar… șomer.

Dacă majoritatea răspunsurilor tale sunt “2”, atunci ești „Zen Master Mobile”, adică un părinte echilibrat, un părinte care înțelege că nu mai putem trăi departe de tehnologie și că e bine să o cunoaștem în detaliu, ca să o putem stăpâni și utiliza pentru binele și succesul nostru. Copilul tău probabil știe deja să facă prezentări interactive, știe să dea mailuri și cunoaște multe aplicații care îl ajută la școală.

(P) Și probabil ești interesat de ce mai e nou pe piață, de oferte la gadgeturi și prețuri atractive. Așa că, pentru tine, în mod deosebit, Huawei are campania “Back to school”, cu discounturi de până la 50% la o grămadă de electronice utile ție și copilului tău. La fiecare achiziție poți primi un voucher de până la 1000 de lei, aduni puncte duble de loialitate, plata o poți face în rate de până la 12 luni, fără dobândă, iar livrarea este rapidă și gratuită pentru fiecare comandă.

De exemplu, două tablete foarte interesante:

  • Tableta HUAWEI MatePad Paper, tableta E-Ink, 2399 lei cu 200 lei extra coupon –  A200PAPER, ce se regăsește în pagina produsului. Pachetul include husa magnetică și M-Pencil.
  • Tableta HUAWEI MatePad 11, 1799 lei, redus de la 1999 lei. Pachetul include gratuit tastatura magnetică și căști Classic Earphones USB-C, în valoare de 498 lei.

Mai sunt laptopuri, smartwatch-uri, accesorii, dar și multe telefoane mobile. De exemplu acest HUAWEI P50 Pro, la 4699 lei (reducere 800 lei, de la 5499 lei)  + extra coupon de 1000 lei. Concret 1800 de lei reducere.

Așadar, dragă părinte Zen Master Mobile, sunt sigur că acum ești deja cu ochii pe Huawei Store. Tu, Depedentule de Ecrane, ia-o mai ușor, dacă-mi permiți! Tu sigur știi deja de promoțiile astea, dar ar trebui să îți aduci aminte și de jocurile copilăriei. Iar tu, Spaima Tabletelor, ce să-ți zic… chill. Trage o mare gură de aer în piept și relaxează-te! Copilul nu poate fi ținut izolat de tot ce înseamnă tehnologie, așa că ușurel deschide-i orizonturile! Cu măsură, evident!