7 motive pentru care copilul are nevoie de cărți ACUM

 

articol realizat de psihologul Monica Berceanu

Dragă mami, tu eşti prima care îşi simte puiul. Oricât de mult ar vorbi tati cu el, cât timp joacă fotbal sau dansează la tine în burtică, numai tu poţi avea privilegiul de a trăi „pe viu” minunea. De aceea îţi scriu azi ţie. Pe tati îl rugăm împreună să citească, şi să nu fie gelos, 🙂 ci să compenseze după ce puiul vostru iese în lume, la descoperit viaţa.

M-am gândit azi să povestim despre cărţi, pentru că tot primesc strigăte disperate de ajutor, de la mămici de adolescenţi, care nu reuşesc să îi determine să citească pentru examene.

În primul rând, dă-mi voie să subliniez ceea ce ştii foarte bine: educaţia copilului se începe de când e bebeluş! Nu aşteptăm să crească, pentru a-i vorbi, pentru a-i zâmbi, pentru a-i citi, pentru a-i cânta, ori a-l învăţa care este guriţa.

Să nu mai vorbim de perioada când n-a văzut încă lumina, şi te ascultă şi te simte, deşi tu nu îl atingi. Acesta este un subiect amplu, acum tot ce vreau este să reamintesc faptul că al tău copil simte şi cunoaşte dinainte să se nască.

Cu atât mai mult după ce a venit pe lume, are nevoie să înveţe zi de zi. Prin orice: atingeri, acţiuni, zâmbet, îmbrăţişări, sunet, natură, coloare, miros, texturi.

Aş vrea să povestim azi despre cărţi şi pentru că multe mămici de bebeluşi mă întreabă: „La ce vârstă să încep să-i citesc? Este el capabil să priceapă ce aude, sau vorbesc ca o moară stricată?”

Nu, mami, nu vorbeşti ca o moară stricată, ci eşti cea mai plăcută şi mai cunoscută voce cu care copilul tău este obişnuit. Te-a auzit cu mult înainte să-l auzi tu pe el, şi sper să-i fi citit poveşti de când l-ai simţit mişcând. Însă, dacă n-ai făcut-o, începe de azi!

Indiferent cât de mic ar fi puiul tău, nu este prea devreme să-i citeşti!

De ce? Deoarece:

  1. Creezi o legătură şi mai intimă cu el, făcându-l părtaş la vocea ta, şi la lumea înconjurătoare. Din cărţi poate învăţa prima dată despre o raţă, despre un strugure, despre o cămilă sau despre un avion.
  2. Îl înveţi ce înseamnă timpul de calitate: atunci când oamenii au subiecte comune de împărtăşit, au o relaţie specială. Iar timpul în care te joci cu el poate fi îmbăgăţit de cel în care îi citeşti. Pentru că îl iubeşti. Pentru că îţi pasă, pentru că vrei să înveţe să preţuiască viaţa în toate formele ei.
  3. Îl înveţi prietenia. Personajele cărţilor sunt nu doar eroi, ci OAMENI. Unii care se împrietenesc, iubesc, cântă, se joacă etc. Este important să înţeleagă de mic ce înseamnă iubirea, respectul, angajamentul, curajul. Te sfătuiesc, însă, să nu îi citeşti la 1 an despre cum personajele se luptă, mor şi se urăsc. Nu că nu este necesar să înveţe şi despre asta, dar începe cu sentimente pozitive şi căldură, pentru a-i creşte încrederea în oameni şi în sine.
  4. Învaţă emoţiile: nimic nu este mai frumos decât să văd o mamă cu puiul ei cum se prostesc imitând emoţiile personajelor din cărţi. Spune-i despre tristeţe, despre lacrimi, despre bucurie, despre descurajare, despre plictiseală, despre încurajare, încredere. Jucaţi-vă împreună „de-a emoţiile”, vei vedea cât contează pentru el să vadă la tine, în joacă, expresiile faciale. Aşa învaţă inclusiv empatia.
  5. Învaţă să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă: când eroii lui preferaţi trec prin încercări, puiul tău empatizează cu ei, şi aşa poate găsi soluţii propriilor probleme și, din încercările lor, află că orice orice dificultate are o rezolvare. Să nu mai vorbim despre faptul că având ca model viaţa eroilor lui, copilul învaţă să caute alte soluţii, adaptate nevoilor sale.
  6. Învaţă să fie curios: mai ales dacă îi citeşti cu intonaţia necesară, punându-i şi întrebări despre cum vede el situaţia, ce crede că se va întâmpla, copilul tău va dezvolta curiozitatea. Şi astfel învaţă să-ţi pună întrebări despre moralitate, sentimente, emoţii, frici, subiecte controversate. Şi la cine este cel mai indicat să vină pentru a afla răspunsuri, dacă nu la tine? Iar tu, mami, îndemnându-l de mic să urmeze exemplele eroilor lui, va avea curajul să vină tot la tine să îţi ceară sfaturi.
  7. Capătă deprinderi şi informaţii: nu din cărţi aflăm şi noi noutăţile? Nu de acolo aflăm şi cum să ne creştem copiii? E adevărat că este necesar să nu luăm de bune toate informaţiile pe care le citim, dar primul pas pe care este bine să-l facă al tău copil este să îl faci conştient că din cărţi poate afla ceea ce nu cunoaşte, pentru că şi tu faci la fel.

Mami, fii modelul copilului tău, în determinare, curaj, dragoste şi respect faţă de tine şi de ceilalţi, şi vei avea un copil care nu se va depărta de la învăţătura sănătoasă , chiar dacă va greşi!

CINE ESTE MONICA BERCEANU, SPECIALISTUL ROMANTIC,  WWW.MONICABERCEANU.RO

  • de 12 ani psihopedagog și logoped
  • de 3 ani expert în terapie de familie și cuplu

„Odată ca niciodată, am vrut să mă fac om mare. Când am înţeles că-n viaţă chiar trebuie să ai grijă ce-ţi doreşti, m-am răzgândit. Şi-atunci am ales să mă-ntorc la copilărie. Şi, pentru că numai poveştile oamenilor dau elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte, m-am făcut psihopedagog şi psihoterapeut de familie şi cuplu: să dau viaţă basmelor nespuse din inimile copiilor şi să construiesc împreună cu voi, părinţi frumoşi, castele de iubire pe care nimeni să nu le poată dărâma.”