5 lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de prima vacanţă cu bebe

sursa foto: www.stayinnercity.com
sursa foto: www.stayinnercity.com

E frumoasă imaginea asta, nu? De abia aștepți să devină realitate și pentru tine? Căci vara aceasta aduce cu ea nu numai căldura, ci şi prima vacanţă alături de bebe? Felicitări! Veţi marca încă una dintre cele mai importante pietre de hotar ale drumului vostru ca familie. Tăticule, îţi urez curaj şi nervi tari! Ce să zic, va fi frumos, dar ştii în ce te bagi?

Prima noastră vacanţă cu bebe Mihnea a fost de vis. Pentru el, că nu îşi mai aminteşte. Pentru noi, dar mai ales pentru mine, a fost un fel de lecţie pentru următoarele vacanţe şi un prilej de a repeta la nesfârşit o singură frază: “Aş fi vrut să ştiu asta înainte de a pleca de acasă!” Eu cred că este important să ştii şi să ţii cont de câteva lucruri înainte de a pleca în vacanţă şi pe tot parcursul vacanţei. Evident, vorbesc din perspectiva mea, pentru tătici. Mamele îşi dau sfaturi pe alte căi, să se descurce!

  1. Prima vacanţă cu bebe nu este vacanţă!

În primul rând, nu trebuie să îţi faci iluzii. În prima vacanţă cu bebe nu vei avea nicio clipă de vacanţă. Vei fi şofer, hamal, comis-voiajor, curier, ospătar, bodyguard, sperietor de ţânţari/vrăbii/câini, mişcător de umbrelă şi de şezlong… Lista poate continua, în funcţie de nevoile micuţului, situaţiile (evident) neprevăzute apărute la faţa locului şi imaginaţia (a se citi paranoia) nevestei din dotare. Aşadar înarmează-te cu răbdare şi energie pentru a îndeplini toate rolurile ce îţi revin.

  1. Drumul către destinaţie va fi un coşmar.

Evident că nevasta va descoperi abia acum că eşti un maniac al şoselelor, un vitezoman periculos şi că nu ai nici cel mai mic simţ de protejare a puiului vostru, din moment ce mergi cu 70 km pe oră pe autostradă şi depăşeşti orice căruţă îţi iese în cale. Să nu uiţi că orice deodorant de maşină ai avea îl face pe micuţ să vomite, iar, dacă nu îl ai în maşină, pute şi… evident, micuţul vomită. Nu ai voie să deschizi geamurile pentru că… curent şi aerul condiţionat va fi condiţionat de mulţi factori. Concluzia este una singură: mergi încet, cere sfatul nevestei pentru orice buton apăsat şi lasă muzica preferată acasă: vei asculta melc-melc, codobelc şi căsuţa din poveşti până le vei şti pe dinafară, notă cu notă!

  1. Hotelul nu este kids-friendly.

Cel puţin asta va fi impresia ta atunci când te vei caza, deşi ai citit sute de recenzii. Balustrada balconului nu este suficient de înaltă, barele nu sunt suficient de apropiate, patul nu pare prea curat, mocheta e plină de praf şi alergeni, cada nu are covoraş anti-alunecare şi prizele nu sunt asigurate. Ei bine, este posibil să nu observi tu toate acestea, dar le vei observa prin ochiul necruţător al nevestei. Dacă ai făcut tu rezervarea, va fi vina ta. Dacă a făcut ea rezervarea, va fi vina ta că nu te-ai implicat mai mult şi ai lăsat-o de capul ei. Sfatul meu este să îţi asumi absolut tot ce nu este bine şi periculos, să fii atent la orice ar putea răni copilul şi să asculţi de nevastă.

  1. Mâncarea este stricată.

Evident că ai plecat la drum cu lapte praf, cu espressorul de lapte, cănuţe, castronele, linguriţe, mâncare la borcănele, crănţănele neperisabile şi tot felul de minuni, dar, până la urmă, tot trebuie să hrăneşti copilul şi cu ceva mâncare de restaurant. În faţa unui meniu de restaurant veţi claca amândoi şi va dura cel puţin o oră să vă hotărâţi, timp în care copilul va urla de foame, ospătarul se va plictisi de voi şi voi veţi ajunge în pragul apoplexiei. De ce? Păi, piureul poate fi făcut din fulgi, cu lapte stricat şi unt alterat, peştele de când o fi, fructele de mare sunt alergene, cartofi prăjiţi nu îi daţi copilului, legumele din ciorbă nu au fost suficient spălate sau deloc, ouăle sunt vechi, brânza o fi sărată rău, carnea de vită prea în sânge, carnea de porc prea grasă, puiul e plin de hormoni, pastele sunt picante sau au brânză cu mucegai şi… ne întoarcem la piure sau pilaf? Aici nu ştiu ce să te mai sfătuiesc; încă mai caut şi eu soluţii pentru următoarea vacanţă.

  1. Programul de vacanţă seamănă izbitor cu cel din armată.

Dacă tu crezi că această vacanţă va semăna vreun pic cu cele de până acum, te înşeli. Obişnuiai să mergi în club, apoi pe plajă să vezi răsăritul şi apoi să dormi până la prânz? Acum programul tău va fi cel al copilului: trezit când se trezeşte cel mic, mic dejun, plajă sau plimbare până când soarele devine prea puternic ca cel mic să mai stea în aer liber, odihnă în cameră, prânz, somn, joacă, plajă sau plimbare, cină, somn. Mda, cam ca acasă, doar că aici nu ai varianta în care poţi merge la serviciu. Şi nu, nu poţi lăsa copilul cu nevasta şi să mergi în club. Nu, nici nu puteţi lăsa copilul în cameră şi să mergeţi amândoi în club. Da, există hoteluri unde se poate angaja o bonă, dar câtă încredere ai într-o străină? Sfatul meu este să ai răbdare. Vacanţa durează câteva zile, în curând  te vei întoarce la serviciu şi vei putea moţăi cu capul pe birou.

***gânduri și sfaturi venite de la toți tăticii care au fost măcar o dată cu copiii în vacanță și puse pe „hârtie” de Andrei, tatăl lui Mihnea.