25 de idei pentru vacanța de vară! Pentru tine și copilul tău

Se termină curând școala, vine vacanța, iar tu ca părinte trebuie să găsești tot felul de „refugii” și activități pentru cel mic, ca să nu te încărunțească înainte de vreme și să fii nevoit să-ți vopsești părul la începutul următorului an școlar. Glumesc, desigur.

Doar că, faptul că nu mai ești nevoit să te școli cu noaptea în cap, să trezești (cu greu) copilul, să-l îmbraci, să-i faci în fiecare dimineață sandvichuri și să-i pregătești pachețelul (sănătos) pentru școală, apoi să faci slalom printre mașini ca să nu întârzii, asta încă nu înseamnă că poți să te relaxezi. Ai voie doar să-ți bei cafeaua de dimineață în liniște cu soția, atâta timp cât cel mic doarme. Dar grăbiți-vă, e posibil să nu fi intrat încă în summer mood și, din obișnuință, să se trezească tot la ora 07.00.

Iar orele pe care le petrecea la școală sau grădiniță, va trebui să le umpli cu diverse activități care să-i consume energia.

Cum să faci să petreci vacanțele copilului ca să-l ții și ocupat, să și învețe ceva, să-i facă plăcere și să-i rămână în memorie pentru toată viața? Cum să organizezi corect timpul și de ce nu poți lăsa ca acesta „să-și urmeze cursul”? Una dintre ideile greșite este că a te relaxa înseamnă pur și simplu să nu faci nimic. Sau, cel puțin, nu funcționează niciodată la copii.

Cea mai eficientă și completă odihnă este schimbarea activităților și nicidecum să stai întins pe canapea și să crezi că cel mic își va găsi ceva de treabă.

Să întocmim o listă de idei cu ce activități puteți face vara, fie când sunteți plecat la țară, fie pentru zilele când rămâneți în oraș. Iar cel mai important lucru este ca la acestea să participe întreaga familie.

Vara ne oferă multe oportunități. Este perioada când poți petrece mult timp afară, te poți mișca mai mult și poți să fii creativ.

Ce este important? Această listă ar trebui să includă diferite tipuri de activități:

  • exerciții fizice, mers pe jos
  • obiective intelectuale
  • contact cu natura
  • experimente culinare
  • creație
  • comunicare

25 de lucruri pe care le poți face într-o vară

  1. Mergeți împreună într-o excursie de o zi. Nu este deloc ușor: pregătirea va dura câteva zile, toată lumea va fi implicată. Trebuie să: stabiliți un traseu, să desenați o hartă, să pregătiți o gustare, un picnic, să vă împachetați lucrurile. O puteți face pe biciclete, pe jos, cu trenul sau cu mijloacele de transport în comun. Puteți alege un parc din oraș sau din afara lui. Puteți lua la voi cărți de citit, badminton, hamace sau chiar un cort. Puteți merge la pescuit sau urca pe munte. Cel mai important e să ajungeți seara acasă, unde, vă garantez, toată lumea va dormi „buștean”.
  2. Construiți o colibă. Din crengi, frunze – la țară sau în pădure la Băneasa, iar în apartament – din perne, paturi sau draperii pe care nu le mai folosiți. Merge și un cort dacă dețineți unul și are loc în sufragerie.
  3. Citește-i cartea ta preferată din copilărie. Dacă este „Coliba unchiului Tom”, s-ar putea să nu apuci s-o termini nici până la Crăciun.
  4. Desenați arborele genealogic. Nici această activitate nu este doar pentru o zi: va fi o adevărată muncă de cercetare! Îi poți chiar da sarcina să discute cu bunicii și să ia notițe despre ascendenții voștri. Astfel, va afla povești despre bunicii și străbunicii lui, despre copilăria și adolescența lor, care îl vor fascina.
  5. Faceți un ierbar. Adunați frunze de prin parcuri, de pe străzi, căutați cum se numesc plantele respective și câteva informații despre ele. Aș putea să recomand și un insectar, dar nu sunt de acord cu violență și nici moartea inutilă a unor insecte nevinovate.
  6. Învață-ți copilul să joace un joc din copilăria ta. Elasticul (dacă te țin încheieturile), vapoarele, X și 0, table, dame sau șah.
  7. Faceți ordine în cărți și în lăzile cu jucării. Cărțile pe care nu mai vreți să le păstrați, donați-le bibliotecilor, iar jucăriile altor copii sau organizațiilor caritabile.
  8. Organizați o ședință foto de vară pentru întreaga familie. Apelați la un profesionist, iar dacă vreți s-o faceți și mai de neuitat, închiriați costume de epocă și pozați în familia secolului 18 sau 19.
  9. Pictați împreună cu acuarele. Învățați să combinați culorile, vorbiți-i despre culorile calde, reci, despre culorile principale (roșu, galben și albastru), despre combinațiile dintre ele sau despre culorile secundare.
  10. Faceți un colaj „Vara noastră”, tăind fotografii din reviste vechi.
  11. Pune-l să țină un jurnal de vară. Acest lucru se poate face sub diferite forme: poate să scrie despre ceva ce l-a impresionat sau poate să-și deseneze impresiile (o pasăre neobișnuită, un pește, o floare sau o înghețată delicioasă).
  12. Alegeți să petreceți o zi fără gadgeturi pentru întreaga familie. Sau măcar o detoxifiere de o jumătate de zi, timp de 4‑5 ore. Timpul va curge diferit într-o astfel de zi!
  13. Invitați-vă prietenii (cu copii desigur) acasă pentru o petrecere în pijama. Vizionați cu toții un film, jucați mima sau alt joc de societate.
  14. Faceți împreună o gazetă de perete. Învață-l cum se face asta, povestește-i despre cum o făceai tu când erai elev. Nu uitați de rubrica de bancuri.
  15. Priviți împreună norii, asociați-i cu obiecte sau animale și apoi desenați-i. Va fi un exercițiu de imaginație nemaipomenit.
  16. Gătiți dulceață neobișnuită. Din petale de flori comestibile, gogonele, morcovi.
  17. Faceți un foc de tabără și coaceți cartofi, porumb sau marshmello.
  18. Mergi la un festival de muzică în aer liber.
  19. Întindeți-vă pe o pătură seara și priviți stelele. Apoi descărcați aplicația și aflați ce planete sunt. Mergeți apoi împreună la planetariu.
  20. Amenajați o grădină la fereastră sau pe balcon. Învață-l să aibă grijă de ea, s-o ude, urmărind cum crește. Alege ceva simplu: mărar, pătrunjel sau roșii cherry. Iar când cresc, folosiți-le la salate sau alte bucate.
  21. Organizați o seară la lumina lumânărilor și inventați povești (înfricoșătoare).
  22. Găsiți rețete de limonadă și preparați diferite variante. Din mango, pepene galben sau roșu.
  23. Faceți un playlist de muzică de vară pentru întreaga familie și inventați un flashmob. Implicați și bunicii, distracția va fi de milioane.
  24. Cântați cât vă țin plămânii în pădure. Este un lucru foarte bun pentru introvertiți!
  25. Spune-i cum te-ai îndrăgostit de soțul sau soția ta. Este foarte important ca un copil să vadă de mic gesturi de afecțiune între părinți, momente în care cei doi se ajută reciproc, se susțin. Aceste dovezi de dragoste îi vor fi piloni și vor constitui fundația relației lui, îl vor conduce către o familie solidă și fericită.

Toate acestea sunt idei foarte simple și la îndemâna oricui, dar, din anumite motive, nu ne vin niciodată în minte la timp.

Nu contează deloc dacă vă petreceți vara la țară, pe malul mării sau în oraș, cel mai important lucru este să vă dați frâu liber imaginației și să aveți curajul să faceți ceva nou. Trebuie să existe o varietate de activități inedite, să existe o schimbare mereu, atunci vacanțele vor lăsa impresii vii.

Această listă de idei poate fi folosită și în restul anului, poate fi repetată dacă i-au plăcut și îl vor scoate din plictiseală de fiecare dată.

Foarte important! S-ar putea ca, la propunerea oricărei activități, copilul tău să nu vrea să facă nimic din această listă: „M-am chinuit tot anul, lasă-mă în pace!”. Nu renunța! Fă tot posibilul să-l convingi să încerce lucruri diferite.

Vara nu este doar un moment grozav pentru a descoperi noi pasiuni sau interese. Este un bun prilej de a te apropia de cei dragi și de a petrece timp valoros cu ei. Profită de asta!