O vizită la țară poate fi o experiență minunată pentru copii, oferindu‑le ocazia să descopere natura, animalele și viața rurală. Respiră aer curat, mănâncă sănătos, păsările cântă, iar bunicii sunt în al nouălea cer, alintându‑și din plin nepoțeii.
Aceasta vine și cu un bonus pentru părinți, care se pot relaxa câteva zile fără cei mici, își pot vedea de treburile lor de adulți sau chiar pot pleca, la rândul lor, într‑o mini vacanță.
Însă, este important să fim conștienți de potențialele pericole la care copiii sunt expuși în acest mediu, aparent idilic, și să nu ne relaxăm în totalitate. Vom explora împreună la ce să fim atenți și vă voi oferi sfaturi despre cum să ai grijă de copilul tău în timpul unei vizite (chiar și de scurtă durată) la țară.
-
Câinele vecinului!
Aici intră în listă toate animalele bunicilor și ale vecinilor, inclusiv cele sălbatice. Nu foarte des, dar există șansa ca cel mic să se întâlnească și cu o vulpe venită la furat de găinușe, un șarpe mic (neveninos) sau să fie ciupit de un cocoș sau curcan înfoiat în pene. Toate acestea pot fi destul de traumatizante pentru copil și îl pot face să nu uite experiența toată viața sau să nu‑și dorească să mai calce vreodată pe la bunici.
Întâlnirea cu animalele poate fi o experiență educativă și distractivă pentru copii, dar există și aceste riscuri asociate. În prezența animalelor sălbatice, precum șerpi, păianjeni sau insecte veninoase, este important să‑i înveți pe copii să le evite și să nu le deranjeze. În ceea ce privește animalele domestice, cum ar fi câinii, caii sau vacile, este important să le explici copiilor cum să se poarte cu ele și să le respecte. Supravegherea constantă a copilului în preajma animalelor este esențială pentru a evita orice incidente neplăcute.
- „Cuiul lui Pepelea”
Este un titlu‑metaforă pentru cuiul din gard, cuiul ruginit și toate obiectele contondente pe care un copil le poate descoperi în curte, inclusiv sculele și uneltele de grădinărit cu care se poate răni. Nu toate colțurile unei gospodării pot fi prietenoase cu activitatea unui copil crescut în mediul urban.
Fără a avea în permanență un copil pe bătătură, îi face pe bunici mai relaxați și, uneori, nu țin neapărat cont unde își lăsă uneltele pentru că, în afară de ei, în mod obișnuit, nu are cine să le ia. Dar, nepoțelul curios și năzdrăvan de la oraș mai mult ca sigur că va fi tentat să‑și facă o suliță dintr‑o creangă și se va folosi de asta de cel mai ascuțit topor. Nu vreau să mă gândesc la consecințe!
- Porți închise
Dacă poarta nu se încuie, instalați un zăvor la o astfel de înălțime încât copilul să nu poată ajunge în niciun fel la el. Ideal e să alegeți un lacăt, astfel încât copilul să nu‑l deschidă prin simpla împingere cu un băț. În felul acesta nu va ieși din curte în stradă unde pericolele sunt și mai mari – accidente rutiere sau pur și simplu poate pleca prin localitate, se poate rătăci pe străzi și îți va fi foarte greu să‑l găsești.
- Fire și cabluri
Multe case la țară pot avea prize nesigure, cabluri întinse sau o mulțime de echipamente electrice sau pe benzină: ferăstraie, trimmere, motosăpătoare. Verificați‑le să fie deconectate de la sursă și depozitate la locul lor în magazie.În iarbă, este ușor să nu le vezi, să te împiedici și să cazi, accidentându‑te grav. Mai ales dacă vorbim despre un copil care aleargă și nu se uită foarte atent la picioarele lui.
Magazia sau dulapul în care stau echipamentele de țară, ar trebui să fie, de asemenea, sub cheie.
- Podurile și beciurile
Doamne! Cât de fericit eram eu în podul casei de la bunici! Această peșteră a lui Aladin era mereu plină de obiecte fascinante pentru mine, de la oale, mobilier vechi, cuțitașe ruginite și scoase din uz, până la pastile vechi și expirate. Mereu cotrobăiam pe acolo și mereu eram sigur că voi găsi o comoară. Dar, dincolo de aceste amintiri, atât podurile, cât și subsolurile pot fi periculoase pentru un copil.
Asigurați‑vă că ușile sunt bine încuiate și cel mic nu poate pătrunde în ele. Ca distracție, puteți explora împreună aceste încăperi și descoperi lucruri interesante. Poate găsești un jurnal de‑al tău sau un caiet de eseuri pe care îl puteți citi împreună seara la culcare.
- Substanțe chimice și pesticide
În zonele rurale, pot exista pesticide și alte substanțe chimice utilizate în agricultură. Toate tipurile de îngrășăminte pentru flori și produse pentru combaterea insectelor pot fi foarte periculoase. Chiar și semințele complet inofensive pot fi tratate de producător cu stimulenți speciali de creștere.
Copilul trebuie să știe să nu pună mânuța pe orice‑i pică în cale, să întrebe ce sunt obiectele sau substanțele pe care nu le recunoaște și să evite contactul cu ele, să nu atingă sau să mănânce plante sau fructe nespălate. În plus, asigură‑te că apa potabilă și alimentele consumate de copil sunt sigure și provin din surse verificate.
Nu uitați de spray‑urile anti‑insecte, nemaivorbind că în casele de la țară există colecții întregi de lichide inflamabile (atât benzină, motorină, gaz lampant sau tot felul de vopsele și solvenți). Asigurați‑vă că sunt închise bine și explicați‑i copilului cât de periculoase sunt. Chiar dați‑i să le miroasă, sigur nu‑i vor plăcea.
- Accidentele în aer liber
O poartă care îți poate prinde mâna, o scară care poate cădea peste tine sau o căzătură dintr‑un pom – în timpul activităților în aer liber, copiii pot fi expuși riscului de căzături, zgârieturi sau vânătăi.
Tu ca părinte ar trebui să oferi un mediu sigur pentru copilul tău și să iei măsuri preventive pentru a minimiza riscul de accidente. Acesta trebuie supravegheat în permanență și asigură‑te că are echipamentul adecvat pentru activitățile specifice, cum ar fi bicicleta, rolele sau trambulina. De asemenea, educă‑l cu privire la regulile de siguranță și insistă să utilizeze căștile sau genunchierele și tot echipamentul de protecție.
- Expunerea la soare
Activitățile în aer liber pot expune copiii la riscul de arsuri solare și de insolații. Asigură‑te că este echipat cu îmbrăcăminte adecvată pentru protecție solară, cum ar fi pălării cu boruri largi și haine de protecție împotriva razelor UV. Învață‑i pe bunici să le aplice copiilor o cremă de protecție solară pe care să le‑o pui la dispoziție. Probabil vor uita de ea imediat, dar măcar roagă‑i insistent să evite expunerea directă la soare în intervalul orar cu raze UV puternice și să‑i lase pe cei mici să se joace în zone umbrite și răcoroase.
- Alergii, intoxicații și reacții adverse
Uneori, o vizită la țară poate expune copilul la alergeni, de care nici n‑ai bănuit, cum ar fi polenul, plantele sau înțepăturile de insecte. Încurajează‑i pe bunicii să te sune la orice semn de reacție alergică al copilului și, dacă este cazul, să ia de urgență legătura cu un medic.
- Zonele cu apă
La țară, copiii pot fi atrași de lacuri, râuri sau alte zone cu apă și de bălăceală. Cel mic nu ar trebui să meargă neînsoțit de un adult la scăldat, care trebuie să aibă loc doar într‑o zonă sigură. Iar dacă își dorește o plimbare cu barca, să poarte neaparat o vestă de salvare, indiferent de cât de bine înoată.
- Fosele septice
Din păcate, în România au murit mulți copii în aceste fose și nu este ceva amuzant sau de neglijat. Trebuie să‑i arăți copilului zona respectivă, să‑i spui care este pericolul și de ce nu are voie acolo. Dacă doar îi interzici fără să‑i explici, s‑ar putea să fie mânat de curiozitate să vadă ce este. Asigurați‑vă că fosele septice au un capac bine închis sau se afla într‑o zonă îngrădită.
- Alimente sigure
Asigură‑te că cel mic va consuma alimente sigure și adecvate vârstei lui în timpul vizitei la țară. Eu îmi amintesc cu drag de bunicul meu, dar trebuie să recunosc faptul că nu avea nicio problemă în a ne servi și pe noi nepoții cu „un păhărel de vin” pentru poftă de mâncare și, evident, fără să știe părinții noștri. Nu cred că mi‑ar conveni acest lucru și pentru copiii mei.
- Grătarul sau vatra încinsă
Nimeni, în afară de copil, s‑ar putea să nu‑și mai amintească după grătar că au rămas cărbuni încinși, jar, lemne de foc sau lichid de aprindere. Vorbiți‑i despre cât de periculos este focul. Dar și despre cât de dureroasă poate fi apa clocotită.
Vizită la țară poate fi o experiență minunată pentru toți, dar este important să fim conștienți de potențialele pericole și să luăm măsuri preventive pentru a ne asigura că micuții sunt protejați.
Poate că, cel mai bine ar fi că prima dată să vă petreceți împreună vacanța la țară, oricât de obosiți ați fi. Iar dacă nu puteți petrece mult timp acolo, măcar primele zile rămâneți să inspectați și „reparați” tot ce este nevoie, ca cel mic să fie bine.
Supravegherea atentă, educarea cu privire la siguranță și pregătirea adecvată sunt cheia pentru a le permite copiilor să se bucure de aventurile rurale într‑un mod sigur și protejat. Și, desigur, este biletul pentru liniștea proprie!