A venit năpasta peste noi şi suntem consemnaţi la domiciuliu deja de o săptămână. Varicela, bat-o vina, nu ne-a ocolit…
Da, sursa a fost grupa mică. Toţi în păr au prins din zbor virusul, aşa că, rând pe rând, au fost condamnaţi la izolare.
Era culmea să scăpăm…
Bun. Prima zi a trecut cum a trecut. Panică, bube, panică şi iar panică. E prima boală a copilăriei şi, chiar dacă am avut-o când am fost mici, nu prea ştiam cum să reacţionăm, ce să facem. Normal, l-a văzut pediatrul, ne-a confirmat boala şi a dat verdictul:
- Izolare la domiciliu 2 săptămâni
- Mixtură mentolată
- Regim alimentar
- Grijă mare să nu îşi rupă bubiţele, că se pot infecta şi rămân semne.
Asta a fost prima zi. A urmat a doua. Până spre prânz, fii-miu era tot o veselie că e în “coşediu” şi că nu mai merge la grădiniţă. După prânz, însă… a început “distracţia”: ce facem?
Fii-miu e un copil crescut pe afară. Stă în casă doar dacă plouă torenţial sau dacă e gerul lumii pe pământ. Avem curte, aşa că reşedinţa lui e afară.
Am încercat să îi explic că nu putem ieşi, că trebuie să stăm în casă până ne trec bubiţele, câte şi mai câte i-am zis… Nimic n-a avut efect. Stătea cu nasul lipit de geam ca deţinuţii şi ofta…
În ziua aceea, după ce l-am culcat, am luat cu soaţa foaie şi pix, vorba vine, şi ne-am pus pe făcut program. Aşa se face că i l-am calculat pe minute de n-are timp să se plictisească neam. Vi-l împărtăşesc că, fiind sezon de varicelă, poate vă loveşte năpasta şi vă ajută ideile noastre:
- Începeţi uşor cu un film bun.
E o ocazie perfectă să petreceţi timp cu cel mic, aşa că alegeţi un film care să-i placă piticului şi bucuraţi-vă de el. Poate, dacă vă permite regimul, faceţi şi un popcorn. Şi un suc de fructe. Şi mai daţi cu mixtură mentolată…
- Puzzle
Activitatea asta vă poate ţine ocupaţi ore întregi, dacă vă place. Fii-miu e mare fan, aşa că am construit imagini până ne-a ieşit pe nas. Şi cele care îi plăceau foarte mult le-am făcut şi de câteva ori la rând. Între astea, o mixtură mentolată… Şi, normal, soaţa, mână largă, a mai cumpărat câteva ca să fim siguri că nu ne plictisim. Acum putem sta în casă şi două luni, că nu le terminăm.
- Seturi de construcţii
Şi aici imaginaţia vă poate duce unde vreţi. Am construit case, garaje, spălătorii auto, aeroporturi, autostrăzi şi vreo câteva case. Nu. Nu avem atâtea cuburi de construit. Stricam, făceam altceva. Şi mai daţi cu mixtură mentolată…
- Piste de maşinuţe
Din cutii de pantofi, cutii de orice fel, carton şi puţin schotch, să vedeţi ce roller coaster ne-am făcut. Da, ne-a certat soaţa puţin că am stricat nişte cutii şi scumpeţii (pantofii) ei au rămas fără casă, dar a meritat din plin. Să vezi viteză pe maşini şi să mai vezi urmăriri cu poliţia prin curbe. Şi mai daţi cu mixtură mentolată…
- Reamenajaţi sufrageria, dormitorul, holul, bucătăria…
Noi am reamenajat camera lui şi sufrageria. I-am dat o ruletă şi să vedeţi mare maestru în design interior ce am scos din el. Asta ne-a ţinut o zi jumate ocupaţi. Şi mai daţi cu mixtură mentolată…
- Sortarea jucăriilor
Nu cunosc copil care să se joace cu toate jucăriile pe care le are, aşa că reamenajarea sufrageriei şi a dormitorului lui a fost o ocazie minunată să mai facem o triere. A fost cu super succes.
- Dacă dau jucăriile astea îmi trec bubele mai repede?
- Îţi trec oricum, dar e bine să mai dăm din ele că sunt mult prea multe şi alţi copii nu au deloc.
- Dar nu le dăm şi bube, nu?
- Nu, nu le dăm şi bube.
- Bine. Dar îmi mai cumperi camionul acela roşu?
- Îi scriem iepuraşului.
- Haos în bucătărie – clătite
Trec pe lista de profesii pe care le-ar putea îndrăgi şi cea de bucătar. A făcut toată bucătăria făină, ou şi ulei, dar ne-au ieşit nişte super clătite. Ne-a ţinut şi treaba asta ocupaţi o vreme.
- Pictură
Cui nu-i place asta? Mie? Ce mai contează dacă piciul e fericit? Am cumpărat bloc de desen, goaşe, pensule, puţin mai aveam şi îi luam şi bască de pictor sau şevalet. Orice, doar să nu se scarpine. Şi mai dădeam cu puţină mixtură…
- Desen
Asta nu prea a prins la noi, dar poate e o variantă bună pentru voi.
- Dans!!!
Am avut noroc şi am prins şi zile cu o stare generală foarte bună, aşa că a sunat muzica în boxe. Zici că eram la sala de fitness şi aveam 5 serii de gagici la cursul de Zumba. Am transpirat ca nimeni altul, dar fericirea lui a fost maximă. A uitat de bube, mâncărimi sau dureri de burtică.
- Decupat, tăiat, lipit, confecționat – ORICE!
Dacă aveţi lipici, imaginaţie, hârtie, imaginaţie, foarfece şi… imaginaţie iese orice. Ne-a dus gândul să stricăm o perdea pentru o pelerină dar ne-am dat seama că nu avem voie să ieşim afară. Şi dacă o stricam, acolo ajungeam amândoi… Ştiţi? Soaţa? Chip de nebunie?
Râdem glumim, dar cu varicela nu e de joacă. Deloc. E o boală cât se poate de serioasă, mai ales că poate avea complicaţii grave.
Varicela se transmite prin tuse, strănut şi salivă, obiecte contaminate şi, mai rar, prin atingerea lichidului din veziculele de pe piele. Are ca perioadă de incubaţie între 14 şi 21 de zile, iar primele semne ale bolii sunt:
- indispoziţie
- lipsa poftei de mâncare
- oboseală
- dureri de cap
- febră de pâna la 39,5o C
- frisoane
- mărirea în volum a ganglionilor
- dureri de burtică
După aceste simptome, apar primele bubiţe. Copilul este contagios cu două zile înainte de erupţie, aşa că e greu de prevenit riscul îmbolnăvirii mai ales în rândul celor mici, ei fiind cei mai predispuşi.
Varicela se tratează relativ uşor:
- regim alimentar “ca pentru alergii”, adică ceva mai strict şi foarte, foarte multe lichide pentru o hidratare crescută;
- antiinflamator în caz de temperatură – nouă ni s-a interzis să administrăm ibuprofen.
- Duşuri scurte
- În cazul suprainfectării veziculelor, medicul va prescrie antibiotice şi unguente cu antibiotice.
Sănătate multă şi sper că v-am fost de folos.