Dau regatul meu pentru… 5 minute de somn- Soluții pentru copilul tău

somn

Aţi avut multe nopţi nedormite, nu? V-aţi legănat puiul, aţi învăţat să dormiţi şi în picioare şi pe jos, şi pe marginea patului sau rezemaţi de pătuţul lui? Dacă n-aţi trecut prin asta, înseamnă că sunteţi 100% norocoşi.

Când îmi aduc minte cum au fost la noi primele luni, îmi vine să fug rapid să trag un pui de somn. Atât de terorizaţi eram! Am făcut febră musculară la mâini de cât l-am legănat, adormeam rezemat în pix la muncă şi aveam cearcănele în papuci.

Întrebam în stânga şi în dreapta ce e de făcut. Unii îmi spuneau să-i pun muzică relaxantă, alţii să-i cânt, alţii să îi fac „sh, sh, sh”. Doamne, câte sfaturi am primit! Ce a mers? Mai nimic.

Totul s-a sfârşit de la sine, când, într-o noapte, a dormit legat vreo 7 ore şi apoi, într-o săptămână, a ajuns la 12 ore de somn fără nicio mişcare considerabilă. Da, am fost nişte norocoşi!!!

Alţii, însă, nu se pot lăuda cu asta, aşa că pentru voi, dragilor, există o listă de câteva sfaturi pe care chiar le-aţi putea încerca cu cei mici când vine vorba de „sfântul nani”. Să începem!

1. Nu faceţi cu ei contact vizual când îi băgaţi la somn.

De la cele mai mici vârste, când încep şi cei mici să distingă lucruri, ochii părinţilor sunt cea mai bună jucărie. Vă pot studia la nesfârşi,t aşa că somnul trece pe locul al doilea. Încercaţi să nu vă uitaţi ochi în ochi şi poate Moş Ene vine pe la gene.

2. Apa caldă şi relaxarea

Pe oricine relaxează o baie caldă şi liniştită. Dacă cel mic e activ maxim, dar e totuşi ora de somn, încercaţi să nu puneţi în cadă jucăriile preferate de baie. Nu vă agitaţi prea mult şi vorbiţi încet. Oferiţi-i apoi un masaj relaxant, haine pufoase, lăptic şi câteva mângâieri duioase.

3. Dormitul împreună

Aici nu ştiu ce să spun, că al nostru doarme singur, în camera lui de la 4 luni şi jumătate, dar multe studii arată că cei mici, dacă dorm cu părinţii lor, cresc mult mai bine şi cu un respect de sine mult mai mare. Habar n-am dacă o fi adevărat sau nu. Cert este că, în cazul problemelor cu somnul, când cel mic doarme cu voi, sunt şanse mari să adoarmă repede, dacă vă simt pe voi total relaxaţi sau chiar adormiţi.

4. Nu îi lăsaţi în pat jucării.

Orice maimuţoi, pluş sau jucărie care e pe lângă el, atunci când trebuie să doarmă, îi va anula orice pofta de somn. Aşa se face că, în pat, nu trebuie să existe nicio sursă de atracţie. Maximum jucăria cu care doarme noapte de noapte şi de care e nedespărţit.

5. Mirosuri

Pot să îl liniştească foarte mult nişte mirosuri plăcute. Dacă are peste 6 luni şi nu vrea să doarmă cu niciun chip, puteţi încerca să îi legaţi de pătuţ un săculeţ cu lavandă sau ceva îmbibat în uleiuri esenţiale, recunoscute pentru efectul lor de relaxare.

6. Mâinile tale

Când îl pui în pat şi îl simţi agitat, pune-ţi o mână pe burtica lui. Asta sigur îl va linişti. Dacă îl şi mângâi, îi vei da o stare de bine şi, automat, de relaxare. Faptul că te ştie aproape poate face minuni pentru puiul tău.

7. Respectarea timeing-ului

Un copil foarte obosit va adormi foarte greu. Va fi mârâit, supărat, se va zvârcoli în pat, va plânge şi nimic nu îi va conveni. Dar nimic! Aşa se face că trebuie să fii mai şmecher decât şmecherul şmecherilor şi nu ai voie să treci de ora lui de somn. Când dă primele semne de oboseală, e bine să laşi tot şi să începi ritualul. Vei avea mai mult de câştigat.

8. Ai grijă la hainele cu care îl îmbraci.

Da, pijamalele pentru cei mici sunt foarte drăguţe, ba chiar adorabile. Cum le zice nevastă-mea: bomboane. (Noroc că nu avem fată că nu mai încăpeam în casă de haine. Nu că acum am duce-o mai bine…). Trebuie să ai foarte mare grijă la materialele din care acestea sunt confecţionate. De preferat ar fi să cumperi doar pijamale din bumbac. Pielea lor e foarte sensibilă, aşa că asta e varianta câştigătoare.

9. Temperatura potrivită

Gândeşte-te ce bine dormi tu când în cameră ai temperatura ideală. Nici prea cald, nici prea frig. Ei bine, exact la fel simte şi copilul tău. Fiecare are un anumit grad de confort, aşa că tot ceea ce trebuie să faci e să îţi dai seama cum îi place mai mult.

10. Lumină difuză sau deloc

Degeaba vrei tu să-l pui să doarmă, dacă în cameră e lumină puternică. Când se apropie ora de culcare aprinde în camera în care doarme maximum o veioză cu lumină slabă.

11. Masajul

S-a demonstrat că bebeluşii care beneficiază după băiţă de un masaj de aproximativ 10-15 minute adorm mult mai repede! Aşa că, răsfaţă-ţi odorul în fiecare seară.

12. Somnul de peste zi

Nu sări peste asta nici bătut! Somnul de peste zi îl ajută în dezvoltarea creierului şi în dezvoltarea organismului în sine! Nu sări peste el în speranţa că va adormi seara mai repede şi va dormi toată noaptea. Te amăgeşti şi, mai mult, îi faci rău celui mic.

13. Schimbatul scutecelor

Dacă cel mic umple un scutec peste noapte, da, poţi să îl schimbi dacă asta nu îl trezeşte din somn. Dacă ştii că orice mişcare, cât de mică îl face mai treaz şi mai vocal decât sirena de pe salvare, lasă-l în pace că nu păţeşte nimic. Eventual, înainte de culcare, dă-l cu o cremă de protecţie ca să fii sigur că nu se va irita.

14. Suzy, dragă suzy!

Da… nu e bună, dar uneori e minunată! Suzeta poate fi într-adevăr foarte liniştitoare şi îi calmează pe cei mici la fel cum ne calmează şi ne relaxează pe noi un film bun. Dacă nu se poate şi nu se poate fără ea… aia e. O să o scoateţi voi din peisaj la un moment dat.

15. Rutina

Chiar dacă pentru noi programul lor de zi cu zi e plictisitor, pentru cei mici, rutina e ca o aventură continuă. Adoră rutina! Se obişnuiesc cu orele de masă, de joacă şi mai ales de somn. Impuneţi-vă o rutină şi ţineţi-vă de program! Puţină organizare face minuni.

16. Înfăşatul

Să-l împachetezi ca pe o shaorma, mai ales când e foarte mic, poate fi o soluţie bună. Nu e obişnuit să aibă atâta posibilitate de mişcare şi la început asta chiar ar putea să îl sperie. Încearc-o şi pe asta!

17. Poveştile

Când îl pui în pat, dar e totuşi activ, atrage-i atenţia citindu-i o poveste. Intră în pielea personajelor şi fă povestea cât mai interesantă. Asta îl va linişti şi Moş Ene va bate la uşă.

18. Vocea ta

Bebeluşii sunt obişnuiţi încă din burtică, mai ales cu vocea mamei. Vorbiţi-i încet şi calm. Cu siguranţă, vocile atât de cunoscute îi vor da o stare de bine şi de linişte.

19. Cântă-i.

Nu contează că nu ai voce… Nu eşti la un concert cu bilete de sute de lei. Vocea ta e pentru el cea mai tare din lume, aşa că nu te sfii. Învaţă nişte cântece bune de nani şi hai, „sus pe scenă”!

20. Soluţii extreme

Am auzit părinţi care îşi adormeau copiii cu sunetul de la foenul pornit sub plapumă, taţi care conduceau în toiul nopţii în jurul blocului pentru că cei mici nu adormeau altfel, părinţi care şi-au ţinut copiii afară, în frig, pentru că, în casă, refuzau să doarmă. Nu e o problemă, nu râde nimeni de ei!

Orice funţionează e binevenit!  Articol inspirat de pe parenting.com