Reguli de aur la piscină- Ca totul să fie o distracție în siguranță

sursa foto: http://www.makchic.com/
sursa foto: http://www.makchic.com/

Ştiu, iarna ne bate la uşă. Ştiu, e frig şi ger în unele zone, dar pe cei mici e greu să îi ţii departe de piscină. Nici nu e nevoie şi foarte bine că îi duceţi.

Nu te gândi, însă, părinte drag, că e uşor cu un puşti sau mai mulţi lângă o întindere de apă, oricât de mică sau mare ar fi… Pe bune! Ştii bine că şi o banală baltă de pe stradă poate provoca dezastru, dar o piscină, un lac, marea sau oceanul?

Tocmai ca să îţi uşurez situaţia şi să nu fii tot panicat când ajungi la piscină, ţi-am creionat mai jos un set de reguli obligatorii pentru cei mici. Îţi garantez că dacă le cimentezi în mintea lui, eşti parţial salvat.

  1. Tratează intrarea în apă ca pe ceva foarte serios care necesită o pregătire prealabilă.

Ca să nu se arunce direct îmbrăcat în apă trebuie să creezi un adevărat proces prin care cel mic trebuie să treacă înainte de marea bălăceală: îmbrăcatul costumului de baie, a scutecului special pentru apă, duşul obligatoriu înainte de a intra în piscină, pregătirea prosopului şi a papucilor.

Tot procesul acesta plictisitor (la care sub nicio formă nu trebuie să renunţi) şi care creează şi mai multă nerăbdare îl va face pe cel mic să realizeze că, în piscină, nu putem sări aşa, cu una cu două şi îi va reduce foarte mult impulsul de a se apropia de apă de unul singur, fără tine. Ceva îl va opri, aşa că tu ai şanse să nu ai surprize neplăcute.

  1. Nu îi permite celui mic să fie el cel care decide când intră în piscină.

E foarte important ca cel mic să îţi ceară acordul pentru a intra în piscină. Dacă ia această decizie de unul singur sunt şanse foarte mari ca tu să nu fii cu ochii pe el. Formaţi-vă un cod pentru asta. Unul pe care să îl ştiţi doar voi. Şi o privire anume poate reprezenta codul sau un gest de care alţii să nici nu se prindă.

Acest lucru poate reprezenta încă o barieră în calea celui mic de a se aventura în apă fără tine sau fără supravegherea ta.

 3. Atenţie la accesoriile pentru înot!

Colacul, aripioarele sau pluta pot părea un ajutor de nădejde pentru noi părinţii, însă, fiţi cu mare băgare de seamă! Dacă cel mic e… prea mic, colacul nu e foarte indicat. Cum nu ştie să se ţină de el, poate să alunece sub apă într-o secundă. Aripioarele pot să îi cadă de pe mână, iar de pe plută… bănuiţi ce se poate întâmpla. Aveţi grijă! Chiar dacă folosiţi un “ajutor”, nu vă scăpaţi copiii din ochi nici măcar pentru o secundă. Se pot întâmpla tragedii!

  1. Învaţă-l! Îndrumă-l! Ajută-l!

O baie în piscină nu înseamnă doar bălăceală. Fă din distracţia în apă ceva constructiv şi atractiv. Învaţă-l să înoate! Explică-i cum să îşi sincronizeze mişcările, respiraţia, învaţă-l care e poziţia corectă a corpului şi explică-i fiecare stil de înot în parte.

Ceea ce este de asemenea foarte important, este să îl înveţi să îşi ţină respiraţia sub apă şi în egală măsură poţi să îl încurajezi să îţi ţină ochii deschişi. Dacă face şi asta, îi va fi mult mai uşor să se coordoneze, să vadă mai bine unde e ieşirea din apă şi în plus nu reprezintă niciun pericol!

  1. Nu îţi lăsa temerile să îl afecteze!

Nu ştii să înoţi? Nu ai niciun motiv să nu îl înveţi pe el! Îţi e frică de apă? Nu trebuie să îi fie şi lui şi nici nu trebuie să îi insufli acelaşi sentiment!

Dacă îl vezi că îşi bagă toată faţa în apă şi face bulbuci nu înseamnă că se îneacă… Înseamnă că îşi testează limitele şi tu chiar nu trebuie să sari după el şi să îi scoţi capul la suprafaţă. Lasă-l să devină confortabil în noul mediu, să îl descopere, să îl testeze şi să se bucure!

O zi la piscină e pe atât de distractivă pe cât e plină de responsabilităţi. Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi ajutaţi-i să se bucure de apă învăţând câte ceva în acelaşi timp. Hai, distracţie plăcută şi nu uitaţi că voi sunteţi cei mai buni profesori pentru copiii voştri!

Articol inspirat de parenting.com