O alegere cât mai sănătoasă

sursa foto: http://www.bodyrock.tv/
sursa foto: http://www.bodyrock.tv/

În lumea de astăzi, când alimentele sunt pline de nitrați, E-uri nocive, semințe modificate genetic, uleiuri, zahăr, sare, antibiotice, hormoni etc., mulți părinți aleg ca familia lor să mănânce “sănătos”.

Poate că și tu te gândești să faci pasul asta. Dar ce înseamnă asta, de fapt? Pe scurt, alimente care au fost procesate cât mai puțin, ca pe vremuri. Beneficiile sunt multiple: familia ta se va simți mai bine, copiii vor fi mai sănătoși, portofelul tău va fi mai plin și… vei ști că ajuți planeta. Iată mai jos câteva lucruri pe care le poți aplica de mâine.

Multe fructe și legume

Fructele și legumele colorate nu doar că arată bine, ci ele sunt și alimentele cele mai tari din natură. O gamă variată va asigura familiei tale multe tipuri de nutrienți, cum ar fi licopenul din roșii și betacarotenul din morcovi sau cartofii dulci. Știința a demonstrat deja că aceste substanțe naturale pot preveni cancerul, bolile cardiace, hipertensiunea și diabetul. Prin urmare, oferă-le copiilor tăi fructe și legume în toate culorile curcubeului.

Alimente integrale

Dacă vezi pe o pungă de snacks sau de biscuiți că ar conține cereale integrale și fibre înseamnă că sunt sănătoși? Nu întotdeauna. Cel mai bine e să eviți alimentele procesate pe cât poți și să-ți prepari propriile gustări, cu cereale integrale, cum ar fi fulgii de ovăz, faina din grâu integral sau quinoa. Oricum, dacă cumperi cereale și snacks, ai grijă ca ele să fie integrale.

Alimente virgine

Cele mai bune uleiuri pentru gătit (atât pentru organismul nostru, cât și pentru mediu) sunt cele obținute la rece, prin mijloace mecanice, nu cele extrase prin chimicale, la temperaturi înalte. Asta înseamnă să alegi ulei de măsline extravirgin sau ulei de dovleac presat la rece sau ulei din semințe de struguri, ulei de alune ori ulei de avocado. Uleiul virgin de nucă de cocos poate înlocui foarte bine untul în multe rețete – nu folosi însă cantități prea mari.

Ingrediente puȚine

Pungile cu gustări ne fac cu ochiul din raft. E în regulă să mâncăm din când în când unele dintre ele, dar trebuie să verificăm întotdeauna ce conțin. Pe lista ingredientelor trebuie sa fie alimentele integrale, nu unele artificiale, foarte procesate. Sunt de evitat mai ales uleiul hidrogenat, coloranții alimentari artificiali și îndulcitorii artificiali. De asemenea, lasă la o parte alimentele care au adăugate prea mult zahăr, sare sau grăsimi.

Proteine verzi, slabe

Pieptul de pui sau vită sunt alegeri sănătoase, însă, e bine să variezi proteinele pe care le pui pe masa familiei tale. Ia în calcul somonul, somnul, fructele de mare sau tilapia. Prepară meniuri cu mai puțină carne și nu uita de nuci, alune sau semințe pe post de gustări. Referitor la alimentele semipreparate, uită de acele nuggets de pui înghețate – conțin o listă întreagă de ingrediente stranii și nocive. Poți face și singur nuggets de pui. Sau alege unele necongelate, mai sănătoase.

SĂnĂtos pentru noi, sĂnătos pentru planetĂ

Diferența dintre o piersică pe care o mănânci în iulie și una pe care o consumi în ianuarie este că prima e mai gustoasă, dar și că, fiind obținută local, natural, e mai sănătoasă. Cea din ianuarie, pentru a ajunge proaspătă la tine din țări îndepărtate, a stat în depozite frigorifice, în camioane, pierzând pe drum multe dintre vitamine.