De ce e important să fii amuzant pentru copilul tău

Taticool-8

sursa foto: cel mai cool fotograf

Pe lângă multe alte lucruri importante, în primii ani de viață, se dezvoltă și simțul umorului. Iar acesta este ceva foarte important. Așa că… fii pregătit de un gâdilat sau de o postură trăznită, care să-l facă să se prăpădească de râs!

Dacă ți-ai pune niște șosete pe cap sau după ureche sau o lingură în nas, probabil că n-ai smulge prea multe zâmbete la un party de adulți, dar, dacă ai fi la un party cu bebeluși, sigur ai face senzație!

Poate că nu-ți dai seama, dar astfel de glume nu sunt doar pentru a-l face să râdă pe copilul tău. Fiecare situație în care te prostești îl ajută să-și dezvolte simțul umorului. Iar acest simț e ceva care se învață, nu e ceva moștenit!

Copiii încep să râdă atunci când văd situații caraghioase pe la vârsta de 14, 15 luni. Cam atunci încep ei să înțeleagă faptul că o față care se strâmbă sau niște gesturi “aiuristice” sunt făcute pentru a râde de ele. Când faci ceva prostesc, cum ar fi să te prefaci că mănânci din farfurie ca un cățel, copilul știe că nu asta trebuie să se întâmple – iar faptul că este sigur de ceva este un sentiment foarte plăcut pentru el, deoarece el are încă atât de multe nesiguranțe…

Pe măsură ce-și dezvoltă simțul umorului, copiii încep să aprecieze gesturile distractive, mai ales dacă au un element de surpriză. Îți poți ascunde fața, apoi apari brusc și îi spui “Te văd!”, îți poți da cu o perna în cap și apoi te prefaci că ai căzut lat sau orice altceva.

Odată ce limbajul lui începe să se dezvolte, copilul va găsi distractive și anumite cuvinte inventate sau anumite rime. Va începe și el să te facă să râzi, poate folosind peria de păr pe post de telefon mobil. Cam pe la vârsta de 2 ani, poate să facă deja glume mai complexe, cum ar fi să-ți arate cotul când tu îl întrebi “Arată-mi unde e nasul!” sau să ia o păpușă și să-i spună “autobuz”, doar ca să te facă să râzi. Dacă vede că te distrează o anumită “glumă”, o va repeta iar și iar și iar. Ideea este că râsul tău îl face încrezător în calitățile lui umoristice. Așa că… chiar dacă gluma e veche și deja te plictisește, ar fi bine să râzi în continuare de ea.

Iată câteva idei prin care îl poți ajuta să-și antreneze simțul umorului:

  • Prefă-te că obiecte obișnuite fac sunete ciudate. Spune “zbang!” atunci când îi pui în farfurie o lingură de piure. După baie, spune-i că prosopul e un foehn care face sunete diferite în funcție de ce parte a corpului o usucă (sunetele le faci tu, desigur).
  • Prefă-te că nu vezi ce e evident. Te faci că nu-l vezi pe copilul tău, care e chiar în fața ta, și începi să-l cauți peste tot: sub pat, în bibliotecă, în debara… “Unde e Matei? Nu-l găsesc nici aici, nici aici!”
  • Schimbă regulile. Inventează situații nostime, cum ar fi să pui un animal de pluș în bufetul cu vesela. Apoi, cu copilul tău de față, întrebi mirat: “Cum a ajuns ăsta aici?”
  • Poate că nu ești un bufon înnăscut – totuși, încearcă să fii deschis și să te joci, pur și simplu. Dacă tu te distrezi, și copilul tău se va distra. Și va dori să râdă și cu alții.

Dacă ai nevoie de o motivație în plus, iat-o: copiii care au un simț al umorului dezvoltat sunt mai fericiți, mai optimiști, au o mai mare încredere în ei înșiși și percep mai bine diferențele dintre ei și ceilalți.