AI DIVORȚAT. CUM ÎI SPUI COPILULUI DESPRE NOUA FAMILIE?

Am câțiva prieteni care au trecut printr-un divorț. Nu discut aici de ce au divorțat, care au fost motivele separării lor. Cred că divorțul este măsura extremă pe care o ia un cuplu, mai ales dacă are copii. Iar oamenii ăia știu exact că doar asta mai pot face. În plus, divorțul este o măsură foarte intimă, de necomentat de către apropiați sau cunoștințe. Totuși, atunci când nu se mai poate, cred că e mai bine ca cei doi să divorțeze, decât să stea într-o atmosferă apăsătoare, cu certuri zilnice în fața copilului. După divorț, unii dintre ei au căutat să-și refacă viața. Fie că vorbim de femei sau bărbați, un adult divorțat, la un moment dat, vrea să reîntâlnească iubirea. Nu  îl poți condamna, e în firea umană să caute dragostea.

Dar este părinte și aici apar întrebări foarte grele: Cum îi spune copilului de noua familie? Cum i-o prezintă pe viitoarea mamă vitregă sau pe viitorul tată vitreg? Cum?

Pentru că este un subiect de interes, dar greu și complex, am ales să întreb un specialist, nu să-mi dau eu cu părerea. Iată ce spune psihologul:

sursa foto: http://lisaforce.com/tag/divorce/
sursa foto: http://lisaforce.com/tag/divorce/

Ai divorțat. Cum îi spui copilului despre noua familie?

Recăsătoria poate avea asupra copilului atât efecte pozitive, cât și negative. În cele mai multe cazuri, efectele negative pun mai mult accent pe starea emoțională a micuțului.

Chiar dacă părinții îl asigură pe copil că divorțul nu schimbă cu nimic situația dintre ei, despărțirea unui cuplu are efecte pe termen lung asupra stării emoționale a acestuia.

Este normal ca, la un moment dat, fiecare părinte divorțat să-și găsească un alt partener de viață. Părinții, în momentul în care doresc să se recăsătorească, ar trebui să se asigure că micuțul a depășit etapa divorțului și că pot, alături de el, să treacă la o următoare etapă, o nouă familie.

În cazul în care copilul este pus în fața faptului împlinit, acesta nu ar ști cum să se comporte având sentimentul că ar trebui să aibă același comportament ca și cum noul adult din viața lui ar fi părintele biologic.

În cele mai multe cazuri, apare refuzul copilului de a accepta persoana adultă.

Este indicat ca micuțului să-i fie prezentat în mod gradual noul membru adult, de la o cunoștință, la un bun prieten (chiar un bun prieten al copilului), și apoi ca pe un/o iubit/ă sau ca pe o noua familie.

De obicei, tații divorțați sunt cei care fac primii pasul către a avea o nouă familie și, din acest motiv, ar fi indicat ca “noua prietenă” să aibă foarte multă rabdare cu micuțul, indiferent de ce comportament adoptă. În momentul în care apare cineva nou în viața părintelui, între copil și acea persoană apare un sentiment de concurență, de rivalitate. Copilul poate avea atitudini răutăcioase, să folosească multe cuvinte urâte, sau chiar să fie agresiv, să manifeste devieri comportamentale total noi și diferite de cele existente până la acel moment.

Indicat este ca relația tată- copil să nu fie perturbată de nici un factor extern, iar ei să aibă aceleași preocupări ca până în momentul apariției unei noi persoane.

Din aceste motive, rabdarea, înțelegerea, empatia, compasiunea și dragostea vor fi stâlpii unei noi relații de familie.

Potrivit American Psychological Association, contribuțiile unui tată la dezvoltarea socială, emoțională și cognitivă a copilului său este la fel de importantă (și are un impact la fel de mare) ca cea a mamei.
Copiii care sunt susținuți emoțional de tații lor sunt mai puțin predispuși să se confrunte cu devieri comportamentale sau să consume substanțe nocive (droguri, alcool). De asemenea, acești copii se pot descurca mult mai bine la școală și în relațiile cu ceilalți, în comparație cu minorii crescuți fără tată.

text pus în foaie pentru taticool.eu de către: Alina Maria Blăgoi, Psiholog Clinician Specialist, Cabinet Individual de Psihologie. Pe Alina o puteți găsi pe www.alinablagoi.ro sau pe pagina ei de facebook.