6 sfaturi de la psihologii Harvard ca să crești un copil bun

Taticool-7

sursa foto: cel mai cool fotograf

Mulți părinți sunt exasperați de faptul că tehnologia modernă le influențează negativ copiii, iar internetul e plin de informații legate de noile metode și strategii de parenting în epoca digitală. Dar, întotdeauna, vor fi câteva idei simple, câteva sfaturi de bază care, dacă sunt aplicate, vor duce la modelarea copilului dvs într-o persoană echilibrată, decentă și încrezătoare în forțele proprii.

Psihologii Universității Harvard au identificat 6 astfel de sfaturi, universal valabile.

  1. Petrece timp cu copilul tău

Asta este baza a tot. Periodic ar trebui să petreci timp cu copiii tăi, să te implici în hobby-urile lor, dar și în problemele lor și, cel mai important, să-i asculți. Nu doar că vei învăța foarte multe despre personalitatea lor unică, dar gesturile tale le vor fi lor exemplu despre cum să le arate celor din jur atenție și afecțiune.

  1. Întotdeauna spune-le ce înseamnă pentru tine

Potrivit studiului realizat de psihologii Harvard, mulți copii nu știu că ei sunt cele mai importante persoane din viețile părinților lor. Au nevoie să audă asta de la părinții lor. Așa că spune-le cât de des poți că este iubit, că este prețuit și că, alături de tine, este mereu în siguranță.

  1. Arată-le cum să-și rezolve problemele și să nu abandoneze

De exemplu, dacă băiatul tău decide că vrea să renunțe la antrenamentele la fotbal, cere-i să-ți explice de ce vrea să ia decizia asta și, mai ales, să-ți spună cum decizia lui îi va afecta pe colegii de echipă. Dacă tot vrea să renunțe, ajută-l să descopere ceva nou care să-i reaprindă pasiunea.

  1. Cere-le ajutorul în treburile de zi cu zi și arată-le cât de recunoscător le ești pentru asta

Studiile spun că persoanele obișnuite să-și arate recunoștința sunt mai generoase, își exprimă mai ușor compasiunea pentru cei din jur și se bucură să ajute. Așa că merită să creezi un set de activități zilnice în care să-ți implici copilul. El te va ajuta, tu îi vei mulțumi și îți va prelua exemplul. Psihologii recomandă, de asemenea, să-i oferi recompense atunci când arată o generozitate naturală și o implicare puternică în astfel de momente.

  1. Ajută-ți copiii să-și controleze emoțiile negative

Psihologii cred că abilitatea de a-ți păsa de ceilalți este suprimată de emoțiile negative precum furia, ura, invidia și rușinea. Ca să-l ajuți să înțeleagă aceste trăiri negative, trebuie să-i ceri să-și rezolve conflictele interioare. Autoanaliza îl va ajuta, pe termen lung, să devină un individ plin de compasiune și voluntar. De asemenea, e important să-și creeze o stabilitate emoțională.

  1. Arată-le că lumea este mult mai mare, complexă și mult mai interesantă decât își pot imagina

Potrivit studiului, aproape toți copiii sunt interesați doar de lumea lor mică, lume creată în jurul familiei și prietenilor. Este extrem de important să învețe că trebuie să depășească acest cerc mic și să fie interesați de lumea exterioară, ca să descopere noi valori cultural, sociale și geografice. Îi poți învăța asta prin a-i antrena să-i asculte pe cei din jur și să se pună în locul lor, să empatizeze cu ei. Vizionarea unor filme, fotografii sau știri este un exercițiu potrivit.

Precizări finale ale experților de la Harvard: Să crești un copil politicos, căruia să-i pese de cei din jur, să le ofere compasiune este o misiune dificilă. Dar este o misiune de care noi toți suntem capabili. Și nimic pe lumea asta nu se compară cu importanța acesteia și cu bucuria imensă pe care o vei simți atunci când vei îndeplini această misiune.

Articol tradus și adaptat după http://www.upworthy.com/